Քոբեր կայարանի գյուղի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Քոբեր կայարանի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 71 հուշարձան (8 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Ավանաքար» 14-15 դդ. Քոբեր կայարանից 5 կմ հվ 7.4.1/1 Հ հնագիտական գտածոները պահվում են Թումանյան քաղաքի թանգարանում բեռնել պատկեր

Ամրոց «Կուլեթ» վանքից 5 կմ հվ-աե, Դեբեդի աջափնյա ժայռերի վրա 7.4.1/2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-12 դդ. ամրոցում 7.4.1/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար ամրոցում 7.4.1/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-12 դդ. Քոբեր կայարանից 1.8 կմ աե, թունելի մոտ 7.4.1/3 Հ ավտոճանապարհով բաժանվել է երկու մասի բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-16 դդ. Քոբեր կայարանից 2 կմ հս 7.4.1/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1361 թ. 7.4.1/4.1 Հ պատվանդանի վրա, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1492 թ. 7.4.1/4.2 Հ հատված, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.4.1/4.3 Հ բարձր պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.4.1/4.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.4.1/4.5 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Դավթի 1512 թ. 7.4.1/4.6 Հ պատվանդանի վրա, երկատված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Իգահատ» 10-16 դդ. Քոբեր կայարանից 1.6 կմ հս-ամ, Քոբերի վանքից 2 կմ հս, Դեբեդի ձորալանջի վրա 7.4.1/5 Հ «Գեղատեղ» վայրում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-16 դդ. կայարանից 1-1.5 կմ հս, վանքի շուրջ 7.4.1/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Թևավոր խաչ 12-13 դդ. 7.4.1/5.1.1 Հ հատված, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. վանքից 8 մ հս-աե 7.4.1/5.1.2 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. վանքից 60 մ հս-աե 7.4.1/5.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. վանքից 8 մ աե, զառիթափին 7.4.1/5.1.4 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.4.1/5.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1214 թ. 7.4.1/5.1.6 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1223 թ. 7.4.1/5.1.7 Հ քառաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1295 թ. վանքից հվ 7.4.1/5.1.8 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. վանքից հս, պատի մոտ 7.4.1/5.1.9 Հ ստորին մասը, Արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. վանքից 6 մ աե, թեք լանջին 7.4.1/5.1.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. վանքից 6 մ աե, թեք լանջին 7.4.1/5.1.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.4.1/5.1.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.4.1/5.1.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.4.1/5.1.14 Հ տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. մատուռի մոտ 7.4.1/5.1.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 7.4.1/5.1.16 Հ եռաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1513 թ. Գողգոթավանքից հվ 7.4.1/5.1.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1521 թ. Գողգոթավանքից հս, ավերակների մեջ 7.4.1/5.1.18 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1579 թ. Գողգոթավանքի մոտ 7.4.1/5.1.19 բեռնել պատկեր

Խաչքար Արևշատի 13 դ. Գողգոթավանքից հս 7.4.1/5.1.20 Հ պատվանդանից ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոցադեղի 1472 թ. Գողգոթավանքի գերեզմանոցում 7.4.1/5.1.21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սաքելի 1292 թ. Գողգոթավանքից քիչ հեռու, այգիների մեջ 7.4.1/5.1.22 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդնպրայի 1295 թ. Գողգոթավանքից հվ-ամ 7.4.1/5.1.23 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Գողգոթավանք Սբ. Աստվածածին (Սբ. Կաթողիկե) 1180-ական թթ. 7.4.1/5.2 Հ վերանորոգվել է 1223 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 1580 թ. Գողգոթավանք տանող ճանապարհի աջ կողմում 7.4.1/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի 1223 թ. Գողգոթավանքի և Քոբայրավանքի միջև 7.4.1/5.4 Հ պատվանդանի վրա, երեք կոթողներից կենտրոնականը բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարուխի 1214 թ. Գողգոթավանքի և Քոբայրավանքի միջև 7.4.1/5.5 Հ նույն պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Լաշերի 1211 թթ. Սբ. Գրիգորից ներքև 7.4.1/5.6 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոցադեղի 1511 թ. Գողգոթավանք տանող ճանապարհի աջ կողմոմ 7.4.1/5.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Չտլի 1291 թ. Գողգոթավանքից քիչ հս-աե, գյուղատեղիի եզրին 7.4.1/5.8 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. եկեղեցուց հս-ամ, բարձունքի վրա 7.4.1/5.9 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. նախորդին կից 7.4.1/5.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 7.4.1/6 Հ Կ. Շահվերդյանի այգում բեռնել պատկեր

Վանական Համալիր Քոբայր (Քոբեր) 12-13 դդ. կայարանից հվ-ամ, Դեբեդի կիրճի բարձրադիր դարավանդների վրա 7.4.1/7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. համալիրի տարածքում 7.4.1/7.1 Հ կան վրացերեն արձանագրությամբ տապանաքարեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. համալիրից 100 մ ամ 7.4.1/7.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12 դ. վերջ համալիրի հվ-աե եզրին 7.4.1/7.3 Հ միանավ մեծ սրահ, կիսավեր, կառուցել են Կյուրիկյանները, պատերը ծածկված են որմնանկարներով բեռնել պատկեր

Գավիթ (սրահ ) 12-13 դդ. կից է մեծ եկեղեցուն հս-ից, մատուռ-ավանդատանը՝ ամ-ից 7.4.1/7.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ-ավանդատուն 13 դ. կից է մեծ եկեղեցուն հս-ից 7.4.1/7.3.2 Հ ունի որմնանկարներ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. պարսպի գլխավոր մուտքի դիմաց 7.4.1/7.4 Հ թաղակապ սրահ բեռնել պատկեր

Սրահ 13 դ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 7.4.1/7.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Մարիաաշեն 1171 թ. մեծ եկեղեցուց աե, ժայռի եզրին 7.4.1/7.5 Հ կառուցել է Կյուրիկե Բ թագավորի դուստր Մարիամը բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. կից է Մարիամաշեն եկեղեցուն հվ-ից 7.4.1/7.5.1 Հ զույգ մատուռներից աե-ն է բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. կից է Մարիամաշեն եկեղեցուն հվ-ից 7.4.1/7.5.2 Հ զույգ մատուռներից ամ-ն է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Չիթախանց վանք» (Չիթխավանք) 13 դ. վանքից մոտ 0.5 կմ հվ-աե, ձորալանջի հարթակի վրա 7.4.1/7.6 Հ միանավ դահլիճ, կրկնահարկ դամբարան-եկեղեցի բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ. Չիթխավանքի շրջակայքում 7.4.1/7.6.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարան եկեղեցում 7.4.1/7.6.2 Հ ստորգետնյա, տոհմական բեռնել պատկեր

Զանգակատուն-տապանատուն 13 դ. մեծ եկեղեցուց հս 7.4.1/7.7 Հ կառուցել են Շահնշահի որդի Միխարգրձելը և կինը՝ Վանենին բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. մեծ եկեղեցուց 10 մ ամ 7.4.1/7.8 Հ պահպանվել են աե պատի ստորին շարքերը բեռնել պատկեր

Մատուռ 1295 թ. մեծ եկեղեցուց 25 մ հս 7.4.1/7.9 Հ բեռնել պատկեր

Միաբանության շենքը 13-17 դդ. մեծ եկեղեցուց ամ, զառիթափ ժայռի տակ 7.4.1/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Շինություն 12-13 դդ. համալիրից 20-30 մ աե, ձորում, ժայռին կից 7.4.1/7.11 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Շինություն 12-13 դդ. համալիրից 30 մ աե, ձորում 7.4.1/7.12 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Պարիսպ 13 դ. համալիրի հս և հս-աե կողմում 7.4.1/7.13 Հ բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 13 դ. մեծ եկեղեցու հս-ամ կողմում 7.4.1/7.14 Հ պահպանվել են պատերը բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր 12-17 դդ. Քոբերի վանքի մոտ, ձորի բարձրադիր քարափներում 7.4.1/8 Հ քարայրներից մի քանիսը վերածվել են մատուռների և ճգնավորների կացարանների Kobayr 015.JPG բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]