Ջիլիզայի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Ջիլիզա գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 38 հուշարձան (12 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Բազաբերդ (Բազկերտ, Չախկալաբերդ, Չըխլաբերդ, Ղալա-Ղալա) 10-12 դդ. գյուղից 2.5-3 կմ հս-ամ 7.94/1 Հ Bazmaberd 41.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-20 դդ. գյուղից 100 մ հվ, գյուղ մտնող մայրուղու ոլորանի աջ կողմում 7.94/2 Տ բլրակի վրա բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 16-18 դդ. գյուղից 3-4 կմ հվ-աե 7.94/3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-18 դդ. 7.94/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1628 թ. 7.94/3.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1678 թ. եկեղեցուց 3 մ հվ-աե 7.94/3.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. եկեղեցուց 7 մ հվ 7.94/3.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1711 թ. 7.94/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու խորանում 7.94/3.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. եկեղեցու խորանում 7.94/3.2.2 Հ կոտրված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Խորակերտ (Խոռակերտ) միջնադար գյուղից 4.5 կմ հս-ամ 7.94/4 Հ ավերված, տարածքում ֆերմաներ են բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 7.94/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարան Ք.ա. 2 հզ գյուղից 3 կմ ամ 7.94/5 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 11-12 դդ. վանքից 35 մ հս-աե 7.94/6 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին գյուղի աե եզրին 7.94/7 Հ բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 16-17 դդ. գյուղի աե եզրին 7.94/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. զանգակատան մեջ 7.94/7.1.1 Հ Արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1661 թ. զանգակատնից 10 մ հս-աե 7.94/7.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար պարոն Խոսրովի 1661 թ. զանգակատնից 10 մ հս-աե 7.94/7.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Փարինանի 17 դ. զանգակատնից 10 մ հս-աե 7.94/7.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-13 դդ. գյուղից 2 կմ հվ 7.94/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Խորակերտի վանքից 5 կմ հս 7.94/9 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գյուղից 2 կմ հվ 7.94/10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գյուղից 2 կմ հվ 7.94/11 Հ բեռնել պատկեր

Վանական Համալիր Խորակերտ 12-13 դդ. գյուղից 4 կմ հվ-ամ 41°12′30″ հս․. լ. 44°35′54″ ավ. ե. / 41.20833° հս․. լ. 44.59833° ավ. ե. / 41.20833; 44.59833 7.94/12 Հ Khorakert 37.jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 1260-ական թթ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 7.94/12.1 Հ կառուցել է Կարնեցի Հովհաննեսի որդի Ստեփանոսը Khorakert 30.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար հուշարձանախմբի մոտ 7.94/12.2 Հ Khorakert 23.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հվ-աե եզրին 7.94/12.2.1 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հվ-աե եզրին 7.94/12.2.2 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Բալաբանի և Ելակի 1280 թ. Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց 20 մ աե 7.94/12.2.3 Հ պահպանվել է պատվանդանը բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. վանքից 20 մ հս 7.94/12.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար ուշ միջնադար եկեղեցուց 10 մ աե 7.94/12.2.5 Տ հարթ, կոտրված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1252 թ. 7.94/12.3 Հ գմբեթավոր դահլիճ Khorakert 17.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի վերակառ. 1701 թ. 7.94/12.4 Հ Khorakert0.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 7.94/12.5 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 7.94/12.6 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Շրջապարիսպ 7.94/12.7 Հ պահպանվել են հետքեր բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 13 դ. եկեղեցու հս-աե կողմում 7.94/12.8 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]