Դսեղի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Դսեղ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 158 հուշարձան (41 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հզ, միջնադար Դեբեդ գետի աջ ափին, գյուղից ամ 7.35/1 Հ բեռնել պատկեր

Գաղտնուղի Ք.ա. 2-1 հզ ամրոցի ամ եզրին 7.35/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Ձիթհան ուշ միջնադար ամրոցի ստորին մուտքի մոտ 7.35/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Ձիթհան ուշ միջնադար ամրոցի հս-աե մասում 7.35/1.3 Հ բեռնել պատկեր

Պալատ` «Թագավորի աղջկա բաղնիս» միջնադար 7.35/1.4 Հ ըստ Հ. Թումանյանի 1887 թ. հրատ. «Մի ավանդություն» հրապարակախոսության, այստեղ բացվել է կարմիր ներկած աղյուսներից սալահատակ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ. գյուղից 1.5 կմ հս-աե 7.35/2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 7.35/2.6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դդ. գյուղի հս-ամ եզրին 7.35/3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գյուղի հս եզրին 7.35/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դդ. գյուղի մեջ 7.35/4 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար գյուղի դպրոցի մոտ, Դիտ բլրի ստորոտում 7.35/5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար գյուղ մտնող ճանապարհից ձախ, էլեկտր. ենթակայանի մոտ 7.35/6 Տ պահպանվել են 10-ի չափ տապանաքարեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Թոփուկ Խաչ» 12-14 դդ. գյուղից 2-3 կմ հս-աե, Քարինջ տանող ճանապարհին 7.35/7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սբ. Սարգիս 13 դ. 7.35/7.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սբ. Հակոբ 1265 թ. 7.35/7.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սբ. Գրիգոր 1273 թ. 7.35/7.4 Հ եռաստիճան պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1283 թ. 7.35/7.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 7.35/7.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 7.35/7.7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Ծաղկախաչ» միջնադար «Թոփուկ խաչի» և «Ծովեր» լճակի միջև 7.35/8 Հ պահպանվել են կառույցների հիմքեր և մի քանի խաչքարերի կտորներ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար «Ծովեր» լճակից հվ-աե, «Կովատեղ» վայրում 7.35/9 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար «Ծովեր» լճակի մոտ, «Չխալի թալա» վայրում 7.35/10 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար «Ծովեր» լճակի մոտ, «Խնձրոխտի» վայրում 7.35/11 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանաբլուր Ք.ա. 2-1 հզ գյուղի մեջ 7.35/12 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 2 կմ աե 7.35/13 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ մայրուղուց գյուղ թեքվող ճանապարհի ձախ կողմում, 1-ին կմ-ի վրա 7.35/14 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 654 թ. գյուղի կենտր. հրապարակից հվ 7.35/15 Հ միանավ դահլիճ, պահպանվել են հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-19 դդ. գյուղի մեջ 7.35/15.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 7.35/15.1.1 Հ կանգնեցված է զարդաքանդակ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. հենած է ավերակ եկեղեցու աե պատին 7.35/15.1.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար, գործ Ներսես նկարողի 1228 թ. 7.35/15.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մխիթարչի 1228 թ. 7.35/15.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հայրապետ քահանայի 1277 թ. 7.35/15.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչելության, կազմող՝ Վարդան 1281 թ. գերեզմանոցի եզրին, կոթողից հվ-աե 7.35/15.1.6 Հ եռաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1295 թ. 7.35/15.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի կենտր. մասում 7.35/15.1.8 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի կենտր. մասում 7.35/15.1.9 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար, կերտող` Սարգիս վարդապետ 13 դ. 7.35/15.1.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչատուրի և Խաթունի 1557 թ. 7.35/15.1.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1621 թ. գերեզմանոցի կենտր. մասում 7.35/15.1.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1628 թ. գերեզմանոցի կենտր. մասում 7.35/15.1.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. գերեզմանոցի կենտր. մասում 7.35/15.1.14 Հ հատված բեռնել պատկեր

Կոթող 6-7 դդ. 7.35/15.1.15 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. եկեղեցուց հվ-ամ 7.35/15.1.16 Հ քառակող, պատվանդանն արձանագիր (13 դ.) բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-16 դդ. գերեզմանոցի հվ-աե եզրին 7.35/15.1.17 Հ հեծյալի հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 7.35/15.1.18 Հ հարթ, քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. գերեզմանոցի հս-աե մասում 7.35/15.1.19 Հ մարդու գծապատկերով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մխիթար Սարկավագի 1648 թ. 7.35/15.1.20 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հակոբի 1813 թ. 7.35/15.1.21 Հ կենցաղային քանդակներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ուստա Սարգիս Անդոնովի 1895 թ. գերեզմանոցում, հանրախանութից հս-ամ 7.35/15.1.22 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ վաղ միջնադար գյուղի կենտրոնում, Հովհ. Թումանյանի տուն-թանգարանի մոտ 7.35/16 Հ վերակառ.՝ 13 դ. և 1900 թ, շրջապատված է քարե ցանկապատով, 1969-ից՝ երկրագիտական թանգարան Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ, Դսեղ 01.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 6-19 դդ. եկեղեցու շուրջ 7.35/16.1 Հ Գերեզմանոց Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու մոտ, Դսեղ 02.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 7.35/16.1.1 Հ տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 3 մ հվ-ամ 7.35/16.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 7.35/16.1.3 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 5 մ հվ-աե 7.35/16.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. եկեղեցու հս պատի տակ 7.35/16.1.5 Հ քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովհաննես աղայի 1869 թ. եկեղեցուց 8 մ հվ 7.35/16.1.6 Հ Հովհ. Թումանյանի պապի տապանաքարը Տապանաքար Հովհաննես աղայի 01.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Տեր Թադևոսի 18.. թ. եկեղեցուց 8 մ հվ 7.35/16.1.7 Հ Հովհ. Թումանյանի հոր տապանաքարը բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 13 դ. 7.35/16.2 Հ եկեղեցու հվ-աե ավանդատունը 13 դ. վերածվել է զանգակատան բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ-աե ավանդատան ճակատին 7.35/16.3 Հ Խաչքար ագուցված,եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ, Դսեղ 01.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու աե պատին 7.35/16.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գյուղի մեջ 7.35/17 Հ Գ. Եղիկյանի տան մոտ, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. Սբ. Գրիգոր Բարձրաքաշ վանքի ճանապարհին 7.35/18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. Սբ. Գրիգոր Բարձրաքաշ վանքի ճանապարհին 7.35/19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Համլիկի 1247 թ. Դեբեդի աջ կողմում, Ձաղիձորի ժայռի տակ 7.35/20 բեռնել պատկեր

Խաչքար 1250 թ. գյուղի աե կողմում, Քարինջ տանող ճանապարհին 7.35/21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սբ. Տերունական», «Սիրուն Խաչ» 1251 թ. Սբ. Գրիգոր Բարձրաքաշի վանք տանող ճանապարհի աջ կողմում, Մարց ձորի եզրին 7.35/22 Հ եռաստիճան պատվանդանի վրա ԽԱՉՔԱՐ «ՍՈՒՐԲ ՏԵՐՈՒՆԱԿԱՆ», «ՍԻՐՈՒՆ ԽԱՉ».JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Սբ. Հակոբ 1268 թ. գյուղից 2 կմ հս-աե, Քարինջ տանող ճանապարհի եզրին 7.35/23 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1273 թ. գյուղից 2 կմ հս-աե, Քարինջ տանող ճանապարհի եզրին 7.35/24 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հայրապետ քահանայի 1274 թ. գյուղի մեջ 7.35/25 Հ Ղ. Առաքելյանի հողամասում, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Ոսկի Տիկնա 1283 թ. գյուղից 2 կմ հս-աե, Քարինջ տանող ճանապարհի եզրին 7.35/26 Հ կանգնեցրել է Լուսիկը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղի մեջ 7.35/27 Հ Ե. Թամազյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղի հս-ամ եզրին 7.35/28 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14-րդ դդ. Սբ. Գրիգոր Բարձրաքաշ վանքի ճանապարհին 7.35/29 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1305 թ. գյուղի մեջ 7.35/30 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1947 թ. գյուղի կենտրոնում 7.35/31 Տ Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին, 1947.jpg բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1968 թ. գյուղի մեջ 7.35/32 Տ Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 01.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հովհաննես Թումանյանին 1969 թ. գյուղի կենտրոնում 7.35/33 Հ ճարտարապետ՝ Լիպարիտ Սադոյան, քանդակագործ` Ղուկաս Չուբարյան Հուշարձան Հովհաննես Թումանյանին, Դսեղ 02.JPG բեռնել պատկեր

Ձիթհան ուշ միջնադար գյուղ մտնող ճանապարհի 1 խաչմերուկից 200 մ աե 7.35/34 բեռնել պատկեր

Մատուռ 10-12 դդ. գյուղից 1.5 կմ ամ 7.35/35 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար Գևորգի 13 դ. 7.35/35.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 13 դ. 7.35/35.2 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գրիգոր 18-19 դդ. գյուղի հս եզրին, գործող գերեզմանոցում, Դիտ վայրում 7.35/36 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 12-13 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-աե, «Ծովեր» լճակի մոտ 7.35/37 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Մենհիր Ք.ա. 2-1 հզ գյուղ մտնող ճանապարհի 1 խաչմերուկից 200 մ աե 7.35/38 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Սբ. Գրիգոր Բարձրաքաշ 10-14 դդ. գյուղից 2 կմ հս-աե, Մարցաջուր գետակի ձախակողմյան ձորալանջի նեղ հարթակի վրա, անտառում 40°57′48″ հս․. լ. 44°39′06″ ավ. ե. / 40.963333° հս․. լ. 44.651667° ավ. ե. / 40.963333; 44.651667 7.35/39 Հ կիսավեր, կառուցել է Մարծպան Մամիկոնյան իշխանը Բարձրաքաշ Սուրբ Գրիգոր Վանք 39.jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 1236-46 թթ. կից է մեծ եկեղեցուն հվ-ից 7.35/39.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. համալիրից աե 7.35/39.2 Հ Մամիկոնյան իշխանների տոհմական գերեզմանոցն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 7.35/39.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/39.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/39.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/39.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/39.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/39.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.35/39.2.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 7.35/39.2.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննեսի 14 դ. 7.35/39.2.9 Հ պատվանդանի վրա ՎԱՆԱԿԱՆ ՀԱՄԱԼԻՐ ՍԲ. ԳՐԻԳՈՐ ԲԱՐՁՐԱՔԱՇ5.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Էրէմիա Սբ. Ծերունու 1256 թ. եկեղեցու աե պատի տակ 7.35/39.2.10 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13 դ. եկեղեցու աե պատի տակ 7.35/39.2.11 Հ արձանագիր սալատապանը բացվել է 2003 թ. բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13 դ. եկեղեցու աե պատի տակ 7.35/39.2.12 Հ արձանագիր սալատապանը բացվել է 2003 թ. բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր 10-11 դդ. համալիրի հյուսիսային կողմում 7.35/39.3 Հ փոքր, միանավ դահլիճ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1221 թ. կից է փոքր եկեղեցուն հվ-ից 7.35/39.4 Հ մեծ, գմբեթավոր բեռնել պատկեր

Խաչքար Սահակի 10 դ. վանքից 100 մ ամ 7.35/39.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սիմոն վարդապետի 13 դ. վանքից 100 մ ամ 7.35/39.6 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 13 դ. Մարցաջուր գետակի վրա 7.35/39.7 Հ պահպանվել է ձախակողմյան խելը բեռնել պատկեր

Ձիթհան 1266 թ. Սբ. Հարություն մատուռի հվ կողմում, Սրբաղբյուրի մոտ 40°57′45″ հս․. լ. 44°39′11″ ավ. ե. / 40.962612° հս․. լ. 44.652944° ավ. ե. / 40.962612; 44.652944 7.35/39.8 Հ պահպանվել են պատերի ստորին շարքերը, մամլաքարն արձանագիր է, կառուց. է Գևորգ վարդապետը Ձիթհան.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հարություն («Ագռավի տապան») 1234 թ. վանական համալիրից 200 մ հվ 7.35/39.9 Հ կառուցել են Հովհաննես վարդապետը և նրա եղբայր Սարգիսը, 1234 թ. պատվանդանի մոտ բացվել են հոյակերտ խաչքարի 3 կտոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. հենած է մատուռի պատին 7.35/39.9.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.2 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.3 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.4 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.5 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.6 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.7 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից աե 7.35/39.9.8 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14դդ. մատուռից աե 7.35/39.9.9 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից աե 7.35/39.9.10 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.11 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.12 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.13 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.14 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.15 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. մատուռից աե 7.35/39.9.16 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բարեկարգման աշխատանքների ժամանակ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Քառսնից Մանկանց վանք 11-15 դդ. գյուղի հս-ամ մասում, Դեբեդի կիրճի աջակողմյան լանջին, «Տախտեր» վայրում 7.35/40 Հ ՎԱՆԱԿԱՆ ՀԱՄԱԼԻՐ ՔԱՌՍՆԻՑ ՄԱՆԿԱՆՑ ՎԱՆՔ.jpg բեռնել պատկեր

Աղբյուր նավաքարով 13-15 դդ. եկեղեցուց ամ 7.35/40.1 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ-ժամատուն 13-15 դդ. եկեղեցուց ամ 7.35/40.2 Հ պահպանվել են հվ մասի հիմնապատերը և բարավորի արձանագիր քարը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-17 դդ. եկեղեցու շուրջ 7.35/40.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 8 մ հվ 7.35/40.3.1 Հ Khachkar, Dsegh.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 7.35/40.3.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 7.35/40.3.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 7.35/40.3.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 8 մ հվ-ամ 7.35/40.3.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 10 մ հվ 7.35/40.3.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 7.35/40.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 2 մ ամ 7.35/40.3.8 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 7.35/40.3.9 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 3 մ հս-ամ 7.35/40.3.10 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց հս, պատի փլվածքի մեջ 7.35/40.3.11 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 8 մ հս-ամ 7.35/40.3.12 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 10 մ հս-ամ 7.35/40.3.13 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 12 մ հս 7.35/40.3.14 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 12 մ հս 7.35/40.3.15 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 13 մ հս-աե 7.35/40.3.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 3 մ աե 7.35/40.3.17 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 1 մ հս 7.35/40.3.18 Հ հատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վարդան սարկավագի 1692 թ. եկեղեցու հվ կողմում 7.35/40.3.19 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց վաղ միջնադար եկեղեցուց 100 մ հվ 7.35/40.4 Հ բարձունքի վրա բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1241 թ. 7.35/40.5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1256 թ. 7.35/40.6 Հ գմբեթավոր դահլիճ բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարան Հովհաննես Թումանյանի 1939 թ. գյուղի մեջ 7.35/41 Հ Տուն-թանգարան Հովհաննես Թումանյանի 06.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հովհաննես Թումանյանին 1953 թ. թանգարանի բակում 7.35/41.1 Հ քանդ.՝ Այծեմնիկ Ուրարտու Հուշարձան Հովհաննես Թումանյանին, Դսեղ (1).JPG բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]