Վանաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վանաձոր քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 158 հուշարձան (51 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամառանոց Թաիրովի 19 դ. Զաքարյան փող. 31 7.1/1 Հ եղել է մեծահարուստ Թաիրովի ամառանոցը, խորհրդային կարգերի օրոք` «Կիրովական» սանատորիայի մասնաշենքը, այժմ Գուգարաց թեմի առաջնորդարանն է, շրջակայքում կան տարբեր տեղերից բերված կոթողային հուշարձաններ Tairov country house 11.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2 մասնաշենքի պատի տակ 7.1/1.1 Հ բազալտե, բերվել է Գուգարքից բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է ցանկապատի շարվածքում 7.1/1.2 Հ բերվել է Գուգարքի Բագեր հնավայրից Tairov Chateau in Vanadzor 11.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է ցանկապատի շարվածքում 7.1/1.3 Հ բերվել է Գուգարքի Բագեր հնավայրից Tairov Chateau in Vanadzor 12.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է ցանկապատի շարվածքում 7.1/1.4 Հ բերվել է Գուգարքի Բագեր հնավայրից Tairov Chateau in Vanadzor 22.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2 մասնաշենքի պատի տակ 7.1/1.5 Հ վերնամաս, բերվել է Լորուտ գյուղից բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2 մասնաշենքի պատի տակ 7.1/1.6 Հ եռատված, բերվել է «Պապանի գեղ» հնավայրից, կանգնեցված է եղել վանահոր գերեզմանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2 մասնաշենքի պատի տակ 7.1/1.7 Հ երկատված, բերվել է «Պապանի գեղ» հնավայրից բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2 մասնաշենքի պատի տակ 7.1/1.8 Հ ամբողջական, բերվել է «Պապանի գեղ» հնավայրից բեռնել պատկեր

Կոթող` քառակող 4-5 դդ. 2 մասնաշենքի պատի տակ 7.1/1.9 Հ վնասված, բերվել է «Պապանի գեղ» հնավայրից Monument in Tairovs country house 02.JPG բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1951 թ. 2 մասնաշենքի պատի տակ 7.1/1.1 Տ տեղափոխվել է Վանաձոր գետի վերին հոսանքից, քանդակագործ Մեհրաբ Spring in Tairovs country house 03.JPG բեռնել պատկեր

Ամրոց Ք.ա. 2 հզ, 2 կես քաղաքի կենտր. հատ. հվ-ամ մասում, քիմ-կոմբինատից հվ-ար 7.1/2 Հ «Սուլեյման» սարի գագաթին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հզ, 2 կես ամրոցի աե լանջին 7.1/2.1 Հ սալածածկ հիմնահողային թաղումներ են բեռնել պատկեր

Ամրոց Ալեհերի Ք.ա. 2 հզ, 2 կես Խնձորուտ թաղամասի հս մասում, «Քյոր Օղլու յալ» վայրում 7.1/3 Հ կիսավեր, նախկին Վարդանլու գյուղում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ ամրոցի շրջակայքում 7.1/3.1 Հ նախկին Շահումյան սովխոզի տարածքում բեռնել պատկեր

Ամրոց Գանձաքար Ք.ա. 2 հզ, 2 կես Խնձորուտ թաղամասի աե մասում, լքված քարհանքի մոտ 7.1/4 Հ ավերվել է քարհանքի շահագործման հետևանքով բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ ամրոցի շրջակայքում, «Թափաբաշ» բլրի հվ լանջին 7.1/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց - դիտակետ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքի կենտր. հատ. հվ-ամ մասում, «Սուլեյման» սարից 500 մ հվ 7.1/5 Հ սարի գագաթի վրա բեռնել պատկեր

Ամրոց - դիտակետ միջնադար քաղաքի կենտր. հատ. ամ մասում 7.1/6 Հ հեռուստաաշտարակի մոտ, սարի գագաթի վրա բեռնել պատկեր

Արձան Ալ. Մյասնիկյանի 1963 թ. քիմկոմբինատի բակում 7.1/7 Տ քանդ. Պ. Ռաշոյան ԱՐՁԱՆ Ա. ՄՅԱՍՆԻԿՅԱՆԻ.JPG բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Ք.ա. 12-10 հզ Փամբակ գետի ձախ ափ, քաղաքի կենտր. գերեզմանոցից աե 7.1/8 Հ «Սպիտակ հողեր» վայրում բեռնել պատկեր

Բերդշեն թագավորանիստ Ք.ա. 4-1 հզ, հելեն. շրջ., միջնադար Տանձուտ և Փամբակ գետերի միախառնման վայրում 7.1/9 Հ համանուն բլրի վրա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ Դիմաց թաղամասում, Թագավորանիստից հվ-աե 7.1/9.1 Հ վերգետնյա հատվածներն ավերված, տնամերձերի տարածքում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Քոսի Ճոթեր» Ք.ա. 4-1 հզ, հելեն. շրջ., միջնադար Փամբակ գետի ձախափնյա երկու վտակներով եզերված հրվանդանի վրա 7.1/10 Հ N 3 դպրոցի տարածքում և բարձունքի լանջերին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 4-1 հզ բնակատեղիի շրջակայքում 7.1/10.1 Հ զուրկ է վերգետնյա կառույցներից բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2 հզ, հելեն. շրջ., միջնադար Վանաձոր թաղամասում, գետի աջ ափին 7.1/11 Հ «Ծիծեռնակ» ճամբարի տարածքում, ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-14 դդ. Վանաձոր գետի աջափնյա վտակի ձախ ափին 7.1/11.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-14 դդ. «Ծիծեռնակ» ճամբարից հս-ամ 7.1/11.1.1 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-14 դդ. «Ծիծեռնակ» ճամբարից հս-ամ 7.1/11.1.2 Հ ծառի տակ բեռնել պատկեր

Կոթող 9-10 դդ. «Ծիծեռնակ» ճամբարից հս-ամ 7.1/11.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13-14 դդ. գերեզմանոցի հվ եզրին 7.1/11.1.4 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Մաշտոցի բլուր» Ք.ա. 4-3 հզ Դիմաց թաղամասում 7.1/12 Հ N 8 դպրոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Գերեզման - հուշաղբյուր Շահնազարյան Գուրգենի 1992 թ. Տարոն 2 թաղամաս, Շիրակի խճուղի, 20 և 21 փողոցների հատման խաչմերուկում 7.1/13 Հ Արիության մեդալի շքանշանակիր, զոհվել է Արցախում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. Տարոն 4 թաղամասում, գործող գերեզմանոցի հվ մասում 7.1/14 Տ նախկին Ղշլաղ գյուղի գերեզմանոցը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 1992-1995 թթ. Տավրոս թաղամասի գերեզմանոցի ար մասում 7.1/15 Տ թաղված են Արցախի հերոսամարտում զոհվածները բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Պապանի» 5-17 դդ. Վանաձոր թաղամաս, քաղաքից 2.5 կմ հվ-ամ, անտառի բացատում 7.1/16 Հ Մետաքսաթելի գործարանի պանսիոնատից 1 կմ ամ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-17 դդ. գյուղատեղից 250-300 մ հվ, հեղեղատի աջ ափին 7.1/16.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-14 դդ. մատուռի ար պատին հպված 7.1/16.1.1 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցուց 40-50 մ հս-ար. դեպի հեղեղատը իջնող թեք լանջի վրա 7.1/16.1.2 Հ հատված բեռնել պատկեր

Սարկոֆագ 5 դ. եկեղեցուց 4 մ հս, թեք լանջին 7.1/16.1.3 Հ պահպանվել է կափարիչը բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-16 դդ. եկեղեցու ար պատին հպված 7.1/16.1.4 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-16 դդ. մատուռի ար պատից 3 մ ար 7.1/16.1.5 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Կոտրած» 5-7, 12-17 դդ. գյուղատեղից 250-300 մ հվ, բարձունքի վրա 7.1/16.2 Հ «Կոտրած եկեղեցու թալա» վայրում, ավերված Kotrac ekegheci.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի խցեր միջնադար եկեղեցուց 10-15 մ ամ 7.1/16.2.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Մատուռ միջնադար եկեղեցուց 8 մ հվ, բարձունքի վրա 7.1/16.3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-14 դդ. մատուռի մեջ 7.1/16.3.1 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Քարայր միջնադար գյուղատեղիի մոտ, հեղեղատի ձախ ափին 7.1/16.4 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հայդարբեգ» միջնադար Տարոն թաղամասից 1 կմ հս-աե 7.1/17 Հ Հայդարբեգ գետակի աջ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար գյուղատեղիում 7.1/17.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Փաշի գեղ» միջնադար հեռուստաաշտարակը կրող սարի ար ստորոտում 7.1/18 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար գյուղատեղիում 7.1/18.1 Տ պահպանվել են 2 տապանաքարեր բեռնել պատկեր

Դամբարան Ք.ա. 2 հզ, 2 կես Վանաձոր թաղամասում 7.1/19 Հ նախկին գյուղտեխնիկումի տնամերձ այգում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հզ, 2 կես Դիմաց թաղամասում, Տանձուտ գետի աջ ափին 7.1/20 Հ էլեկտրալամպերի գործ. տարածքում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ Բազում թաղ. աե եզրին, ճանապարհամերձ հատվածում 7.1/21 Հ վերգետնյա կառույցներն ավերված են բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ Տավրոս թաղամասում, «Հոկտեմբեր» կինոթատրոնից մինչև գերեզմանոց ձգվող տարածքում 7.1/22 Հ վերգետնյա հատվածները ավերված են բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ հեռուստաաշտարակը կրող սարի հս-ար ստորոտում 7.1/23 Հ քիմկոմբինատից 100 մ հվ-ամ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի վերակառ. 1857 թ. Խնձորուտ թաղամաս, գերեզմանոցի հվ մասում 7.1/24 Հ Տանձուտ գետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու աջ խորանում 7.1/24.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին, մկրտության ավազանի աջ կողմում 7.1/24.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին, Մկրտության ավազանի ձախ կողմում 7.1/24.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-15 դդ. ագուցված է հվ ճակատին, բարավորի քարից վեր 7.1/24.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. ագուցված է հվ մուտքի աջ կողմում 7.1/24.5 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. ագուցված է գլխավոր մուտքի աջ կողմում 7.1/24.6 Տ հատված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 7.1/24.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու մուտքից աջ 7.1/24.7.1 Հ ընկած է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու մուտքից ձախ 7.1/24.7.2 Հ ընկած է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 12 մ հվ 7.1/24.7.3 Հ հատված, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 12 մ հվ 7.1/24.7.4 Հ թերի, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 12 մ հվ 7.1/24.7.5 Հ թերի, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 12 մ հվ 7.1/24.7.6 Հ ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 12 մ հվ 7.1/24.7.7 Հ ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 12 մ հվ 7.1/24.7.8 Հ թերի, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 12 մ հվ 7.1/24.7.9 Տ հատված, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 10 մ հվ 7.1/24.7.10 Տ հատված, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 8 մ հվ 7.1/24.7.11 Հ թերի, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 7 մ հվ 7.1/24.7.12 Հ թերի, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատից 7 մ հվ 7.1/24.7.13 Հ թերի, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ-ամ անկյունից 7 մ հվ 7.1/24.7.14 Հ կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու ամ ճակատից 7 մ հվ 7.1/24.7.15 Հ թերի բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1859 թ. Խնձորուտ թաղամասում 7.1/25 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19 դ. եկեղեցուց հս-ամ 7.1/25.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1895 թ. կայարանամերձ հրապարակից ամ, երկաթուղայինների զբոսայգում 40°48′53″ հս․. լ. 44°29′10″ ավ. ե. / 40.814858° հս․. լ. 44.486113° ավ. ե. / 40.814858; 44.486113 7.1/26 Հ խաչաձև հատակագծով կենտրոնագմբեթ ռուսական եկեղեցի Ռուսական եկեղեցի Վանաձորում 02.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Սբ. Աստվածածին 13-14 դդ, 1831 թ. Փամբակ և Տանձուտ գետերի միախառնման վայրում, բլրի վրա 40°48′54″ հս․. լ. 44°29′44″ ավ. ե. / 40.814878° հս․. լ. 44.495654° ավ. ե. / 40.814878; 44.495654 7.1/27 Հ Գուգարաց թեմի առաջնորդարանն է Վանաձորի Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի 01.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 7.1/27.1 Հ Cemetery next to the Vanadzor church 05.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզման Խաչատուր Աբովյան Աբովյանցի 19 դ. եկեղեցու մուտքից աջ 7.1/27.1.1 Տ մարմարե սալիկներով պատված երեք գերեզմաններից հս-ինը Vanadzor Khachatur Abovyan Abovyants grave 06.jpg բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-16 դդ. եկեղեցու հս պատի մոտ 7.1/27.1.12 Տ բազալտե սալատապան վրան խաչի պարզ գծապատկեր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-16 դդ. եկեղեցուց հս 7.1/27.1.13 Տ բազալտե սալատապան եզերված զույգ ակոսներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-16 դդ. եկեղեցուց հս-աե 7.1/27.1.14 Տ բազալտե սալատապան եզերված զույգ ակոսներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-16 դդ. եկեղեցուց հվ 7.1/27.1.15 Տ բազալտե սալատապան երկրաչափական զարդերիզով, կենտրոնում մարդու գծապատկեր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-18 դդ. եկեղեցուց հս 7.1/27.1.16 Տ խորանարդաձև, կարմիր տուֆ‎ից, արձանագիր, հրեշտակի քանդակով Archangel, Vanadzor.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-18 դդ. եկեղեցուց հս-ամ 7.1/27.1.17 Տ խորանարդաձև, կարմիր տուֆ‎ից, հեծյալի քանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-18 դդ. եկեղեցուց հվ 7.1/27.1.18 Տ խորանարդաձև, կարմիր տու‎ֆից, գութանի հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-18 դդ. եկեղեցուց հս-ամ 7.1/27.1.19 Տ խորանարդաձև, արձանագիր, սև տուֆ‎ից, կողերին քանդակներ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-18 դդ. եկեղեցուց հս-ամ 7.1/27.1.20 Տ երկլանջ, նարնջագույն տուֆ‎ից, չորս կողմից քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1816 թ. եկեղեցուց հվ 7.1/27.1.21 Տ խորանարդաձև, գորշ տուֆ‎ից, արձանագիր, պատկերազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1839 թ. եկեղեցու աե պատի մոտ 7.1/27.1.22 Տ խորանարդաձև, արձանագիր, Ղարաքիլիսայի հիշատակումով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1840 թ. եկեղեցու աե պատի մոտ 7.1/27.1.23 Տ խորանարդաձև, արձանագիր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1831 թ. համալիրի կենտրոնական մասում 7.1/27.2 Հ բեռնել պատկեր

Արձանագրություն 1831 թ. եկեղեցու ամ մուտքից վեր, բարավորի քարի վրա 7.1/27.2.1 Հ շինարարական արձանագրություն, որտեղ հիշատակվում է 1828 թ. երկրաշարժը բեռնել պատկեր

Արձանագրություն 1831 թ. եկեղեցու ամ մուտքից վեր, բարավորի քարի վրա 7.1/27.1.2 Հ շինարարական արձանագրություն բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 1831 թ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 7.1/27.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Առաջնորդարան 19 դ. եկեղեցուց հվ-աե 7.1/27.2.4 Տ Գուգարաց թեմի նախկին առաջնորդարանի շենքը բեռնել պատկեր

Մատաղատուն 19 դ. եկեղեցուց հվ-աե 7.1/27.2.5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար` նվիրված 1988 թ. երկրաշարժի զոհերին 1989 թ. ցանկապատի տակ 7.1/27.3 Տ քանդ. Ս.Դանիելյան բեռնել պատկեր

Խաչքար` նվիրված Արցախի հերոսամարտի զոհերին 1995 թ. ցանկապատի տակ 7.1/27.4 Տ քանդ. Ս.Դանիելյան բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Կոտրած ժամ» վաղ միջնադար քաղաքի ամ եզրին, Փամբակ գետի ձախ ափ 7.1/28 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. ագուցված է եկեղեցու խորանի պատին 7.1/28.1 Հ ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. Խնձորուտ թաղամասի հվ եզրին, Խնձորուտ գետի աջ ափին 7.1/29 Հ Խաչի ձոր վայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. Մարզադեսանտային կենտրոնի հրապարակում 7.1/30 Հ տեղափոխվել է Չափնի գյուղից բեռնել պատկեր

Կինոթատրոն «Երևան» 1950-ական թթ. քաղաքային զբոսայգու հվ-աե մասում 7.1/31 Տ Yerevan cinema in Vanadzor 04.jpg բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Հովսեփանց» 18 դ. Շահումյանի հրապարակում 7.1/32 Տ Վանաձոր գետի վրա Hovsepanc bridge in Vanadzor 06.JPG բեռնել պատկեր

Կիսանդրի Հ. Թումանյանի 1971 թ. Տիգրան Մեծի պողոտա, դպրոցի բակում 7.1/33 Տ քանդ. Ե. Գոջաբաշյան Հովհաննես Թումանյանի անվան դպրոց, Վանաձոր.jpg բեռնել պատկեր

Հանրախանութի շենքը 1972 թ. Երևանյան հրապարակ 7.1/34 Տ ճարտ. Ս. Ասոյան, Ռ. Աբրահամյան Univermag in Vanadzor 02.JPG բեռնել պատկեր

Հրապարակ Արցախ 1980-ական թթ. Տիգրան Մեծ և Վարդանանց փողոցների միջև 7.1/35 Տ այստեղ տեղի են ունեցել Արցախյան ազատամարտին և Հայաստանի անկախությանը աջակցող հանրահավաքներ բեռնել պատկեր

Քանդակ` «Վահագնի ծնունդը» 1981 թ. հրապարակի կենտրոնում 7.1/35.1 Հ քանդ. Մ. Մինասյան բեռնել պատկեր

Հրապարակ Հայկի 1950 ական թթ. քաղաքի կենտրոնում 7.1/36 Հ նախկին Կիրովի անվ. հրապարակը բեռնել պատկեր

Լոռու մարզկենտրոնի շենքը 1953 թ. հրապարակի հվ մասում 7.1/36.1 Հ ճարտ. Զ. Բախշինյան Լոռու մարզպետարան (12).JPG բեռնել պատկեր

Վանաձորի քաղաքապետարանի շենքը 1953 թ. հրապարակի աե մասում 7.1/36.2 Հ ճարտ. Հ. Մարգարյան, Բ. Արզումանյան Վանաձորի քաղաքապետարան.jpg բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1960-ական թթ. Տարոն 4 թաղամասում 7.1/37 Տ նախկին Ղշլաղ գյուղի կենտրոնում բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1953 թ. Խնձորուտ թաղամաս, Վանաձոր-Դիլիջան ճանապարհի ձախ եզրին 7.1/38 Տ քանդակագործ Մեհրաբ Հուշաղբյուր՝ երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին.JPG բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1955 թ. քաղաքի կենտրոնական գերեզմանոցում 7.1/39 Տ քանդակագործ Մեհրաբ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հ. Աբելյանի 1965 թ. թատրոնի շենքի առջև 7.1/40 Տ քանդակագործ` Մարատ Մինասյան Հ. Աբելյանի արձանը Վանաձորի դրամատիկական թատրոնի շենքի դիմաց 01.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1969 թ. Հաղթանակի փողոց, անտառափեշի թեքության վրա 7.1/41 Հ խորաքանդակներով զարդարված երկու հենապատեր` կենտրոնում հուշասյուն, հավերժական կրակով բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին քիմիագործներին 1969 թ. Քիմիագործների զբոսայգում 7.1/42 Հ բազալտե պատվանդանի վրա զինվորի կիսանդրի Zinvori husharzan2.jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Ստեփան Շահումյանի 1970-ական թթ. Շահումյան հրապարակում 7.1/43 Տ դեղնավուն տուֆից պատ` վրան հարթաքանդակներ Monument for Sahumyan in Vanadzor 03.JPG բեռնել պատկեր

Ճակատամարտ Ղարաքիլիսայի 1918 թ. մայիս կամակատար մատուռից մինչև Փամբակ գետի աջ ափի բարձունքները 7.1/44 Հ Ղարաքիլիսայի ճակատամարտի վայրը բեռնել պատկեր

Մանկավարժական ինստիտուտի շենքը 1950-ական թթ. Տիգրան Մեծի պողոտա 7.1/45 Հ ճարտ. Գ. Աղաբաբյան Վանաձորի մանկավարժական ինստիտուտ Vanadzor State Pedagogical University 10.jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Կիրակի 1894 թ. Սասունցիների փող. N 2 տնից հս, Խնձորուտ գետի աջ ափին 7.1/46 Հ Խաչի ձոր վայրում բեռնել պատկեր

Արձանագրություն 1894 թ. առաստաղին հպված, բեմի կամարից վերև 7.1/46.1 Տ շինարարական բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի հս խորշում 7.1/46.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. հս պատի կենտրոնական խորշում 7.1/46.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի հս մասում 7.1/46.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի կենտրոնում 7.1/46.5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի հվ մասում 7.1/46.6 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի վրա 7.1/46.7 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. բեմի վրա 7.1/46.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի վրա 7.1/46.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ամ մուտքից հվ, խորշում 7.1/46.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ամ պատի հս խորշում 7.1/46.11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի հվ խորշում 7.1/46.12 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի հվ խորշում 7.1/46.13 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի վրա 7.1/46.15 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի վրա 7.1/46.16 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. բեմի վրա 7.1/46.17 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ամ պատի տակ 7.1/46.19 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ամ պատի տակ 7.1/46.2 Տ հատված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-19 դդ. մատուռի շրջակայքում 7.1/46.21 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար` թևավոր խաչ 5-7 դդ մատուռի մոտ 7.1/46.21.1 Հ վերականգնված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. մատուռից 3 մ հս-ամ 7.1/46.21.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից 2 մ ամ, մուտքի դիմաց 7.1/46.21.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից 4 մ հվ-ամ 7.1/46.21.4 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. մատուռի աե պատի տակ 7.1/46.21.5 Հ հատված բեռնել պատկեր

Մատաղատուն 19 դ. մատուռից 5 մ հվ 7.1/46.22 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Կամակատար» միջնադար վերակառ. 1841 թ. Վանաձոր-Ստեփանավան ճանապարհից 300 մ աե 7.1/47 Տ համանուն բլրի գագաթին Kamakatar.jpg բեռնել պատկեր

Մշակույթի պալատի շենքը 1950-ական թթ. քիմկոմբինատի այգուց հվ-աե 40°48′49″ հս․. լ. 44°28′35″ ավ. ե. / 40.813566° հս․. լ. 44.476427° ավ. ե. / 40.813566; 44.476427 7.1/48 Հ ճարտ. Ռ. Ալավերդյան, ավերվել էր երկրաշարժից և վերականգնվել է 2003 թ. Լինսի հիմնադրամի միջոցներով Vanadzor-buildings1.jpg բեռնել պատկեր

Պատկերասրահի շենքը 1972 թ. Երևանյան հրապարակ 40°48′26″ հս․. լ. 44°29′47″ ավ. ե. / 40.807128° հս․. լ. 44.496308° ավ. ե. / 40.807128; 44.496308 7.1/49 Հ ճարտ. Լ. Խաչատրյան Art museum in Vanadzor 03.JPG բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարան Ստեփան Զորյանի 1980-ական թթ. Ստեփան Զորյանի փ. 26 7.1/50 Հ Stepan Zoryan's Museum Vanadzor Ստեփան Զորյանի տուն-թանգարան, ք. Վանաձոր 02.JPG բեռնել պատկեր

Քարայր Տարոն թաղասի հս-աե կողմում, Հայդարբեգի ձորում 7.1/51 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]