Ստեփանավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Ստեփանավան քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 62 հուշարձան (32 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 4-3 հզ քաղաքից 1 կմ ամ 7.7/1 Հ Բերդի հատվածներ.jpg բեռնել պատկեր

Ամրոց Ք.ա. 2-1 հզ Արմանիս-Կաթնաղբյուր ճանապարհին 7.7/2 Հ բլրակի վրա, ավերված բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Օրան-Լոռի» Ք. ա. 2-1 հզ Տաղեր և Դեղն գետերի միացման կետից ամ 7.7/2.1 Հ «Բուզեր» վայրում բեռնել պատկեր

Բնակավայր 10-13 դդ. քաղաքի ամ եզրին, Օրան Լոռե գետի ձախ ափին 7.7/3 Հ քարանձավային, «Գալոյի բոստանի» դիմաց բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 1.5 կմ ամ, Աչաջուր տեղանքում 7.7/4 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Չեչմանիս» Ք.ա. 4-1 հզ քաղաքի ամ եզրին 7.7/5 Հ բլրի գագաթին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Չեչմանիս» Ք.ա. 13-9 դդ, բնակատեղիում, խճուղու շրջակայքում 7.7/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի շինություններ 10-11 դդ. քաղաքից 3 կմ հս-աե, Ձորագետի կիրճում 7.7/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. անտառտնտեսության տարածքում, Պրիվոլնի-Ախքյորփի ճանապարհից ձախ 7.7/7 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. գերեզմանոցում 7.7/7.1 Հ Ստեփանավանի Սբ. Ամենափրկիչ մատուռը, 13-րդ դար.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. քաղաքից ամ 7.7/8 Հ «Գալոյի բոստան» վայրում, բլրի վրա, ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար քաղաքի ամ կողմում, Տաշիր գետի ձորում 7.7/9 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Աչաջուր» 5-17 դդ. քաղաքից 3 կմ հս-աե, Ձորագետի կիրճում 7.7/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 4-5 դդ. քաղաքից 3 կմ հս-աե, Աչաջուր գյուղատեղիում, Ձորագետի կիրճում 7.7/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. Ձորագետի ձախ ափին, Աչաջրի սկզբնամասում 7.7/10.2 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Օրան Լոռե» 12-17 դդ. քաղաքից ամ 7.7/11 Հ հրվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-17 դդ. Կաթնաղբյուրի ճանապարհին 7.7/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Օրան-Լոռե» 12-13 դդ. քաղաքից ամ, 7.7/11.2 Հ հարթության վրա, երևում են միայն հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. եկեղեցու մոտ 7.7/11.3 Հ բեռնել պատկեր

Ճանապարհ 10-20 դդ. Ձորագետի ձախ ափին, կիրճում 7.7/11.4 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքի ամ մասում 7.7/12 Հ «Գալոյի բոստան» կոչվող բլրի վրա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 1 կմ ամ, Արմանիս-Կաթնաղբյուր խճուղու մոտ 7.7/13 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 2 կմ հվ-ամ, Ստեփանավան- Տաշիր խճուղուց աջ 7.7/14 Հ լճերի մոտ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-11 դդ. քաղաքի ամ մասում 7.7/15 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-19 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 7.7/15.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Չիչմանիս» 5-6 դդ. քաղաքի ամ եզրին 7.7/16 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. քաղաքի ամ մասում, եկեղեցու շուրջը 7.7/16.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու մեջ 7.7/16.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 7.7/16.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 7.7/16.4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 19 դ. քաղաքի մեջ 7.7/17 Հ Stepanavan, Surb Sargis Church1.jpg բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 1903 թ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 7.7/17.1 Հ Stepanavan, Surb Sargis Church3.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 7.7/17.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 7.7/17.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1217 թ. ագուցված է եկեղեցու աե պատին 7.7/17.4 Հ արձանագիր Stepanavan, Surb Sargis Church2.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 7.7/17.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու բակում 7.7/17.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. թիվ 51866 զին. մասի տարածքում 7.7/18 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1210 թ. թիվ 51866 զին. մասի տարածքում 7.7/19 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Կամուրջ 1927 թ. քաղաքից 1 կմ հս, Օլան-Լոռե գետի վրա, Աչաջուր տեղանքում 7.7/20 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հովհաննես Թումանյանին 1969 թ. քաղաքի մեջ 7.7/21 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Ստեփան Շահումյանին 1982 թ. քաղաքի մեջ 7.7/22 Տ Արա Հարությունյան Ստեփան Շահումյանի հուշարձանը Ստեփանավանում, Հայաստան.jpg բեռնել պատկեր

Հուշահամալիր Ստեփան Շահումյանի 1978 թ. կենտրոնական Հրապարակում 7.7/23 Հ Shaumyan3.jpg բեռնել պատկեր

Ձիթհան 19 դ. 7.7/24 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. քաղաքի ամ մասում, Ձորագետի ձախ ափին 7.7/25 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. քաղաքի ամ մասում, Ձորագետի ձախ ափին 7.7/26 Հ «Գալոյի բոստան»-ի դիմաց բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Նշան 1871 թ. քաղաքից 2 կմ ամ, Արմանիսի ճանապարհին 7.7/27 Հ Սուրբ Նշան.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի պատի մեջ 7.7/27.1 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի պատի մեջ 7.7/27.2 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռի պատի մեջ 7.7/27.3 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռի պատի մեջ 7.7/27.4 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի պատի մեջ 7.7/27.5 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի պատի մեջ 7.7/27.6 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի պատի մեջ 7.7/27.7 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի պատի մեջ 7.7/27.8 Հ հատված բեռնել պատկեր

Ջրանցք 17-19 դդ. քաղաքից 3 կմ հս-աե, Ձորագետի կիրճում 7.7/28 Տ բեռնել պատկեր

Ջրանցք 19-20 դդ. քաղաքից 1 կմ աե, Ձորագետի կիրճում 7.7/29 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Ք. ա. 2-1 հզ քաղաքի հվ մասում, «Մայորի ձոր»-ում 7.7/30 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 10-11 դդ. քաղաքից հս-աե 7.7/31 Հ կիրճում բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր Ք. ա. 2-1 հզ - միջնադար քաղաքի ամ մասում 7.7/32 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. 7.7/32.1 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Ք. ա. 2-1 հզ 7.7/32.2 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]