Աքորիի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Աքորի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 45 հուշարձան (13 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 10-13 դդ. գյուղի մեջ, դպրոցի բակում 7.22/1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 7.22/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13 դ. գյուղից 0.5 կմ հվ 7.22/2 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1968 թ. 7.22/2.1 Հ ճարտ՝ Ռ. Հակոբյան բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ագեղցի» 5-7 դդ. գյուղից աե 7.22/3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց եկեղեցու մոտ 7.22/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 7.22/3.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1262 թ. 7.22/3.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.22/3.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1303 թ. 7.22/3.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-12 դդ. 7.22/3.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ալեքսիոս քահանայի 1271 թ. եկեղեցու մեջ 7.22/3.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 1271 թ. եկեղեցու մեջ 7.22/3.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Դավթի 13 դ. եկեղեցու մեջ 7.22/3.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բագեր» («Բգավոր») գյուղից 3 կմ հս-ամ, Լալվար սարի փեշին 7.22/4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. 7.22/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. 7.22/4.2 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Բգավոր» 13 դ. 7.22/4.3 Հ եռանավ դահլիճ, կիսավեր Բգավոր եկեղեցի3.JPG բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դարք» 12-20 դդ. գյուղից 4 կմ հս-աե 7.22/5 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-12 դդ. 7.22/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1263 թ. 7.22/5.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1271 թ. 7.22/5.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.22/5.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.22/5.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.22/5.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.22/5.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. գյուղից 1,5 կմ ամ 7.22/5.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սբ. Սարգիս 1233 թ. 7.22/5.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար, կերտող` Խաչիկ վարդապետ 13 դ. 7.22/5.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հզ գյուղից 3 կմ հս-ամ, «Բգավոր» եկեղեցու շրջակայքում 7.22/6 բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Սբ. Գևորգ գյուղի մեջ 7.22/7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. 7.22/7.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.22/7.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.22/7.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Անթառանի 1735 թ. եկեղեցու մոտ 7.22/7.1.3 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. 7.22/7.2 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ջանազիզի 14 դ. ագուցված է եկեղեցու պատին 7.22/7.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդանի 1608 թ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին 7.22/7.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 19 դ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 7.22/7.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Դավթի, կերտող Վարդապետ Սպանդար 1233 թ. գյուղից աե, «Լազի ձոր» վայրում 7.22/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղեկաճորգի 1262 թ. գյուղի աե մասում, աղբյուրի մոտ 7.22/9 Հ Մ. Գալստյանի բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղի հվ եզրին 7.22/10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. գյուղի հվ եզրին 7.22/11 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս գյուղից 1 կմ հս-աե 7.22/12 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր 12-17 դդ. գյուղից 4 կմ հս-աե 7.22/13 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]