Եղեգնուտի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Եղեգնուտ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 50 հուշարձան (15 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հզ գյուղի հվ կողմում, 7.36/1 Հ բլրի վրա, պահպանվել են պատերի մնացորդներ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 4-3 հզ ամրոցից 500 մ հվ, Սև ջուր գետակի ափին 7.36/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ 7.36/1.2 Հ դամբարանները մասամբ թալանված են բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. քարաժայռի վրա, ամրոցի հվ-աե մասում 7.36/1.3 Հ տեղափոխվել է «Պետոյի բացատ» գերեզմանոցից բեռնել պատկեր

Ամրոց «Բերդաղ» Ք.ա. 4-3 հզ գյուղի հվ-աե կողմում, «Կարմիր քարի տալ» վայրում 7.36/2 Հ պահպանվել են պատերի մնացորդներ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 4-3 հզ 7.36/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. գյուղի աե եզրին, «Կապի գլուխ» վայրում 7.36/3 Հ ավերվել է ջրագիծը կառուցելիս բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 7.36/3.1 Հ երկատված, հենած է բարձր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 7.36/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.36/3.3 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-19 դդ. գյուղի կենտրոնում, Եղեգնուտ-Դեբեդ ճանապարհի աջ կողմում 7.36/4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.36/4.1 Հ ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 7.36/4.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 7.36/4.3 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար գյուղի հվ կողմում, «Մասրեք» վայրում, Բերդաղից 500 մ հս 7.36/5 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 7.36/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար Վահագնաձոր տանող ճանապարհի ձախ կողմում, «Խաս Բախչա» վայրում 7.36/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 7.36/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար գյուղի հվ կողմում, «Դրնդատափ» վայրում 7.36/7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 7.36/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Թևավոր խաչ միջնադար գյուղից 100 մ աե 7.36/7.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար գյուղի հվ կողմում, «Բկատեղեր» վայրում 7.36/8 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 7.36/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դամբլուր» միջնադար Դեբետ տանող ճանապարհին, «Փիջվուտ հողեր» վայրում 7.36/9 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 7.36/9.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Պետոյի բացատ» 12-16 դդ. գյուղից 1 կմ հվ, Սև ջուր գետակի ձախ ափին 7.36/10 Հ անտառապատ լանջին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-16 դդ. 7.36/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.36/10.1.1 Հ պատվանդանի վրա, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.36/10.1.2 Հ վերնամաս բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.36/10.1.3 Հ ստորին մասը, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.36/10.1.4 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.36/10.1.5 Հ վերին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.36/10.1.6 Հ վերնամաս, թաղված է հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.36/10.1.7 Հ վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Մատուռ միջնադար 7.36/10.2 Հ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 19 դ. գյուղի մեջ 7.36/11 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19 դ. եկեղեցու շրջակայքում 7.36/11.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.36/11.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.36/11.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 7.36/11.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղից 1 կմ հվ, ճանապարհի եզրին 7.36/12 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ Երկաթուղու 19 դ. Փամբակ գետի վրա 7.36/13 Տ քառաթռիչք բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1941-45 թթ. գյուղի սկզբնամասում, ճանապարհի ձախ կողմում 7.36/14 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Կիրակի 18-19 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-աե, ճանապարհի աջ եզրին 7.36/15 Տ վերակառուցվում է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-19 դդ. 7.36/15.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.36/15.1.1 Հ պահպանվել է չորս բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.36/15.1.2 Տ պահպանվել է երեք բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.36/15.1.3 Տ եռատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.36/151.4 Տ պահպանվել է երկու բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռի մեջ 7.36/15.2 Հ կանգնեցված է տուֆե սրբատաշ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]