Լեռնապատի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Լեռնապատ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 35 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 4-3 հզ գյուղից 1 կմ հվ, Լեռնաջուր գետի աջ ափին 7.41/1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Ամրոց Ք.ա. 3 հզ գյուղից 0.5 կմ ամ, Լեռնաջուր գետի ձախ կողմում 7.41/2 Հ բլրի վրա, ավերված բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գաբրիել, «Գաբրիել-Մուքել» վաղ միջնադար 7.41/2.1 Տ բլրի գագաթին, ավերված Մատուռ Սբ. Գաբրիել.jpg բեռնել պատկեր

Ամրոց «Բերդաղ» Ք ա. 2-1 հզ գյուղի աե կողմի 7.41/3 Հ բլրի գագաթին, ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ աե, «Եվքլու» հանդամասում, «Բերդաղ» ամրոցից աե 7.41/3.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. գյուղի հվ-աե մասում, Լեռնաջուր գետի աջակողմյան վտակի ափին 7.41/4 Հ գյուղի գործող գերեզմանոցն է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գերեզմանոցում 7.41/4.1 Հ ավերված 18-րդ դարում կառուցված եկեղեցի Լեռնապատում.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-19 դդ. գյուղի հս-աե մասում 7.41/5 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Կիրակի 19 դ. Լեռնաջրի աջ ափին, 7.41/5.1 Տ բլրի գագաթին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բագեր» 16-18 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ 7.41/6 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 16-18 դդ. 7.41/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ուռուտ» 5-15 դդ. գյուղից 1 կմ հվ, ճանապարհի աջ կողմում 7.41/7 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 4-3 հզ Ուռուտ հանդամասում, գետի մոտ 7.41/7.1 Հ զուրկ է վերգետնյա նշաններից բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-19 դդ. 7.41/7.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցուց աե 7.41/7.2.1 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. եկեղեցուց հվ-աե 7.41/7.2.2 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. եկեղեցուց աե 7.41/7.2.3 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցուց աե 7.41/7.2.4 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու հս-աե անկյան մոտ 7.41/7.2.5 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. եկեղեցուց հվ-ամ 7.41/7.2.6 Տ խիստ հողմահարված արձանագրությամբ, կիսով չափ թաղված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-7 դդ. 7.41/7.3 Հ ավերված, եկեղեցու մեջ և շուրջը կան արձանագիր որմնաքարեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու խորանում 7.41/7.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու մեջ 7.41/7.3.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Քիլիսա» միջնադար գյուղից 8 կմ հս 7.41/8 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-7 դդ. Գյուղատեղիի հվ-աե մասում, Լեռնաջուր գետի աջակողմյան վտակի աջ ափին 7.41/8.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. Քիլիսա և Գյուլլուդարա լքված գյուղերի դպրոցի շենքի բակում, ճանապարհի մոտ 7.41/8.2 Հ տեղափոխվել է եկեղեցուց բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից աե 7.41/9 Հ բեռնել պատկեր

Դոլմեններ գյուղի մոտ 7.41/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 6-7 դդ. գյուղից 1 կմ հս 7.41/11 Հ ավերված, հողով ծածկված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար եկեղեցուց մոտ 200 մ հվ-աե, Լեռնաջուր գետի աջ ափին 7.41/11.1 Հ Գերեզմանոց (միջնադար).JPG բեռնել պատկեր

Հուշակոթող՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1976 թ. գյուղի հս-աե կողմում, բլրի վրա 40°49′31″ հս․. լ. 44°23′27″ ավ. ե. / 40.825413° հս․. լ. 44.390728° ավ. ե. / 40.825413; 44.390728 7.41/12 Տ Հուշակոթող՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին, Լեռնապատ 02.jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Նշան 17-18 դդ. գյուղի հս-աե կողմում, բլրի վրա 7.41/14 Տ վերակառուցվել է վերջերս Լեռնապատի Սբ. Նշան մատուռ 07.jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 19 դ. գյուղի հվ-աե կողմում, զոհվածների հուշարձանի մոտ 7.41/15 Տ բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Մեծ եղեռնի զոհերին 1977 թ. բլրի վրա 7.41/15.1 Հ Ղարաքիլիսայի ճակատամարտի վայրում Հուշակոթող, Լեռնապատ 03.jpg բեռնել պատկեր

Սրբատեղի միջնադար գյուղից 7 կմ հվ, «Քիլիսա» գյուղատեղի տանող ճանապարհի ձախ կողմում 7.41/16 Տ ժայռի վրա պատկերված են պարզ խաչեր Սրբատեղի, Լեռնապատ, Լոռու մարզ 07.jpg բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]