Մարցի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Մարց գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 88 հուշարձան (38 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակելի տուն 1907 թ. գյուղի կենտրոնում 7.71/1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-13 դդ. գյուղից հվ, Ահնիձոր տանող ճանապարհի աջ կողմում 7.71/2 Հ զառիթափի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. գյուղի հս-ամ եզրին, «Բեմի Խաչքար» տանող ճանապարհի աջ կողմում 7.71/3 Հ բլրի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. գյուղի հվ մասում, «Քարի գլուխ» վայրում 7.71/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վռիկի 1322 թ. 7.71/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. գյուղից 3 հվ, «Իգատակ» տանող ճանապարհի ձախ կողմում 7.71/5 Հ բլրի գագաթի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. գյուղի մեջ 7.71/6 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Մեծ Պապ» վերակառ. 1825 թ. 7.71/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատին, մուտքից աե 7.71/6.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատին, մուտքից ամ 7.71/6.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գեորգ ճարտարապետի 13 դ. ագուցված է եկեղեցու աե պատուհանի հվ կողմում 7.71/6.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատին 7.71/6.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. վերին բեկորն ագուցված է աե ճակատին, ստորին բեկորը՝ հվ 7.71/6.1.5 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու բեմի ճակատին 7.71/6.1.6 Հ վերնամաս բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ընկած է եկեղեցուց հվ 7.71/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ. գյուղից 4 կմ հվ-աե, «Բայդա» վայրում 7.71/7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.71/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. գործող գերեզմանոցի աե մասում 7.71/8 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. գյուղից 1 կմ հս-ամ 7.71/9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Բեմ» 1211 թ. 7.71/9.1 Հ կանգնեցրել է Կոստանդ Մամիկոնյանը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Խաչի յալ» 16-17 դդ. գյուղից 7 կմ աե 7.71/10 Հ կիսաքանդ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Աղաքար դաշ» 11-14 դդ. գյուղից 4 կմ հվ-աե, Թարղուտ վայրում 7.71/11 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-13 դդ. 7.71/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 7.71/11.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ 7.71/11.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.71/11.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Արփա թալա» 13-14 դդ. գյուղից 7 կմ հս-ամ 7.71/12 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ. 7.71/12.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.71/12.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բարդուտ» 10-13 դդ. գյուղից 3 կմ աե, նույնանուն հանդամասում 7.71/13 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. գյուղատեղիի հս-ամ մասում 7.71/13.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Զաղի տներ» 12-19 դդ. գյուղից 10 կմ հս-աե, Չատինդաղ լեռան ստորոտում 7.71/14 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-19 դդ. 7.71/14.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.71/14.1.1 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ 7.71/14.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Իգատակ» 9-15 դդ. գյուղից 4 կմ հվ-ամ 7.71/15 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-15 դդ. եկեղեցուց 200 մ հս 7.71/15.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ 7.71/15.1.1 Հ խրված է հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.71/15.1.2 Հ խրված է հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգոր Մամիկոնյանի 1236 թ. 7.71/15.1.3 Հ հենած է պատվանդանին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-15 դդ. վանքից հվ 7.71/15.2 Հ բեռնել պատկեր

Թևավոր խաչ 13 դ. 7.71/15.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ 7.71/15.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.71/15.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.71/15.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Իգատակ» («Իգատակի վանք») 1255 թ. 7.71/15.3 Հ միանավ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1154 թ. ագուցված է եկեղեցու խորանում, լուսամուտից հվ 7.71/15.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Կիրակի 13 դ. 7.71/15.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. հենած է Մատուռի աե պատին 7.71/15.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 7.71/15.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Իրիցանց հողեր» 12-16 դդ. գյուղից 4 կմ հս-աե, նույնանուն հանդամասում 7.71/16 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-16 դդ. 7.71/16.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 7.71/16.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.71/16.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ղզաղաձոր» 13-14 դդ. գյուղից 4 կմ աե, «Ղզագոմեր» վայրում 7.71/17 Հ անտառի մեջ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ 7.71/17.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.71/17.1.1 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Մոտկոր» 13-17 դդ. գյուղից 10 կմ հս-աե 7.71/18 Հ անտառում, կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 7.71/18.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ճգնավորի խաչ» («Ճգնավորի թալա») 10-13 դդ. գյուղից 4-5 կմ աե, նույնանուն հանդամասում 7.71/19 Հ ԳՅՈՒՂԱՏԵՂԻ, Մարց1 (2).JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. 7.71/19.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1170 թ. 7.71/19.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 7.71/19.1.2 Հ Chgnavori Khach, Marts 20.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1231 թ. 7.71/19.1.3 Հ Chgnavori Khach, Marts 21.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար, գործ Սարգիս քարգործի 1235 թ. 7.71/19.1.4 Հ արձանագիր Chgnavori Khach, Marts 24.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1245 թ. 7.71/19.1.5 Հ Chgnavori Khach, Marts 28.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար «Ամենափրկիչ» 1285 թ. 7.71/19.1.6 Հ կերտել է Վահրամ Մամիկոնյանը Chgnavori Khach, Marts 30.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Ամենափրկիչ «Ճգնավոր» 1170 թ. 7.71/19.2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 1 հզ գյուղից 2 կմ հս, «Մեծ Պապ» մատուռի մոտ 7.71/20 Հ բլրի գագաթին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 14 կմ հվ-աե, Լորուտի սար տանող ճանապարհին, «Պողոսի գոմեր» հանդամասում 7.71/21 Հ տարածվում է երկու բլուրների միջև բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 14 կմ հվ-աե, «Նազարի սար» հանդամասում 7.71/22 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 15 կմ հվ-աե, «Նավի թալա» հանդամասում 7.71/23 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գյուղի սկզբնամասում՝ գյուղամիջյան ճանապարհի ձախ կողմում 7.71/24 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ 7.71/25 Հ Ք. Խաչատրյանի տան քարե ցանկապատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. Իգատակ գյուղատեղի տանող ճանապարհի աջ եզրին, կամրջից 50 մ հեռու 7.71/26 Հ խաչազարդ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1217 թ. գյուղից 1 կմ հս-աե 7.71/27 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է գյուղի գլխավոր փողոցի աջ կողմում՝ քարե ցանկապատի շարվածքում 7.71/28 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. Իգատակ գյուղատեղի տանող ճանապարհի աջ եզրին 7.71/29 Հ խաչազարդ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գյուղից մոտ 5 կմ հվ, Ահնիձոր տանող ճանապարհի ձախ կողմում, աղբյուրի մոտ 7.71/30 Հ ստորին մասը, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մեծ Պապ» 13-14 դդ. գյուղից 2 կմ հս 7.71/31 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 12-13 դդ. Քարինջ-Մարց գյուղերի միջև, Քարինջ գյուղից 1 կմ հեռու, ճանապարհի աջ կողմում, Մարցաջուր գետի վրա 7.71/31 Հ պահպանվել են խելերը բեռնել պատկեր

Կամուրջ 15-17 դդ. Իգատակ գյուղատեղիից 1 կմ հվ, Մարցաջուր գետի վրա 7.71/32 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Կամուրջ Մոտկորի 12-13 դդ. Մարցաջուր գետի վրա, գյուղից 3 կմ հեռու՝ Լորուտի ճանապարհին 7.71/33 Հ ավերված Motkor bridge 1.JPG բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1981 թ. գյուղի կենտրոնում 7.71/34 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13-14 դդ. գյուղի մեջ 7.71/35 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Կարմիր խաչ» 13 դ. «Իգարակ» գյուղատեղից հվ-ամ 7.71/36 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Մեծ Պապ» 13 դ. գյուղից 2 կմ հս, 7.71/37 Հ անտառի բացատում, ավերված բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Փիր ղաշ» Ք.ա. 2-1 հզ «Զաղի տներ» հանդամաս տանող ճանապարհի ձախ կողմում 7.71/38 Հ բլրի վրա բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]