Ախթալա գյուղի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Ախթալա գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 38 հուշարձան (14 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ախթալա (Պղնձահանք, Միսխանա) 10-13 դդ. գյուղի մեջ, հրվանդանի վրա 41°09′03″ հս․. լ. 44°45′50″ ավ. ե. / 41.150820° հս․. լ. 44.763956° ավ. ե. / 41.150820; 44.763956 7.5.1/1 Հ AkhtFortressWall.JPG բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Ախթալա (Պղնձահանքի վանք, Մարիամ Աննայի վանք, Մեյրիման) 13 դ. 41°09′02″ հս․. լ. 44°45′51″ ավ. ե. / 41.150468° հս․. լ. 44.764170° ավ. ե. / 41.150468; 44.764170 7.5.1/1.1 Հ Akhtala Monastery.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ. 7.5.1/1.1.1 Հ Զաքարյանների տոհմական գերեզմանոցն է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. կից է Սբ. Աստվածածին եկեղեցուն հվ-ամ-ից 7.5.1/1.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց հս-ամ, պարսպապատի մոտ 7.5.1/1.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 13 դ. առաջին քառորդ համալիրի կենտր. մասում 7.5.1/1.1.4 Հ կառուցել է Իվանե Զաքարյանը, ունի որմնանկարներ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մոսէս քահանայի 10 դ. եկեղեցու հս-աե ավանդատան մեջ 7.5.1/1.1.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. կից է Սբ. Աստվածածին եկեղեցուն հս-ից 7.5.1/1.1.5 Հ Akhtalayi matur 01.jpg բեռնել պատկեր

Միաբանության շենքը Սբ. Աստվածածին եկեղեցու հս-աե կողմում, աե պարսպապատին կից 7.5.1/1.1.6 Հ տանիքը փլված բեռնել պատկեր

Նախագավիթ-սրահ 13-14 դդ. կից է Սբ. Աստվածածին եկեղեցուն ամ-ից 7.5.1/1.1.7 Հ Akhtalayi vanq 68.jpg բեռնել պատկեր

Ամրոց -դիտակետ 10-13 դդ. «Թոխմախ կալա» ամրոցից 3 կմ աե 7.5.1/2 բեռնել պատկեր

Ամրոց «Թոխմախ կալա» Ք.ա. 2-1 հզ, 10-13 դդ. գյուղից հվ-ամ, համանուն լեռան գագաթին, անտառում 7.5.1/3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բարիտ» 9-16 դդ. գյուղի հս-աե կողմում 7.5.1/4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-16 դդ 7.5.1/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հակոբ երեցի 1245 թ. եկեղեցու հվ պատի տակ 7.5.1/4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. 7.5.1/4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցում 7.5.1/4.2.1 Akhtalayi vanq 43.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարիամ Կյուրիկյանի 1188 թ. գյուղատեղիից ամ, խճուղու աջ կողմում, ձորալանջին 7.5.1/4.3 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 8-7 դդ. Ախթալայի վանքից աե՝ «Սբ. Գևորգ» բլրի գագաթին և լանջերին 7.5.1/5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր 13 դ. Ախթալա ամրոցից 1 կմ ամ 7.5.1/6 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. զույգ եկեղեցիներից հս կողմինը 7.5.1/6.1 Հ թաղածածկ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. կից է նախորդին հվ-ից 7.5.1/6.2 թաղածածկ, աե կեսում ունի կամարակապ մուտքով գետնահարկ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Բարսեղ 13 դ. գյուղի աե կողմում 7.5.1/7 Հ բլրի գագաթին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1242-1250 թթ. գյուղից 200 մ աե, բարձր բլրի վրա 7.5.1/8 Հ կառուցել է վանքի առաջնորդ Պետրեն բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. եկեղեցու մոտ 7.5.1/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Կառույցներ` օժանդակ 13 դ. 7.5.1/8.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 7.5.1/9 Հ Ռ. Շալաղոյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.5.1/10 Հ Ժ. Մխիթարյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.5.1/11 Հ Ռ. Շալաղոյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. գյուղի կենտր. մասում 7.5.1/12 Հ Մ. Բուռնաձեի բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռում 7.5.1/12.1 բեռնել պատկեր

Մատուռ Իվանեի և Դեմետրեի Ախթալա ամրոցից մոտ 100 մ ամ 7.5.1/13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.5.1/13.1 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Սբ. Երրորդություն 13 դ. գյուղի կենտր. մասում, Ախթալայի վանքից 0.5 կմ հս-աե 41°09′15″ հս․. լ. 44°45′52″ ավ. ե. / 41.154186° հս․. լ. 44.764311° ավ. ե. / 41.154186; 44.764311 7.5.1/14 Հ Akhtala, Surb Yerordutyun Complex1.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. 7.5.1/14.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. կից է նախորդին 7.5.1/14.2 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 7.5.1/14.3 Հ բեռնել պատկեր

Սրահ 13 դ. 7.5.1/14.4 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]