ՈՒԵՖԱ Չեմպիոնների լիգայի լավագույն ռմբարկուների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՈՒԵՖԱ Չեմպիոնների լիգան, (ավելի հաճախ անվանվում է Չեմպիոնների լիգա կամ պատմականորեն Եվրոպական գավաթ), ամենամյա ֆուտբոլային մրցաշար է, որի կազմակերպիչն է ՈՒԵՖԱ-ն սկսած 1955 թվականին, մրցաշրջանին մասնակցում են լավագույն եվրոպական ակումբները։ Մինչև 1992 թվականը պաշտոնապես կոչվել է Եվրոպական չեմպիոն ակումբների գավաթ, բայց հայտնի էր որպես Եվրոպական գավաթ կամ Եվրոպայի չեմպիոնների գավաթ։ Մրցաշարը խմբային փուլ չուներ և երկու խաղերի արդյունքով պարտվող թիմը դուրս էր մնում այդ տարվա մրցաշրջանից։ Մրցաշրջանին մասնակցում էին միայն եվրոպական երկրների չեմպիոնները։

1990-ականներից մրցաշարում ներմուծվեց խմբային փուլ, ինչը նշանակում էր, որ ժամանակակից ֆուտբոլիստները հնարավորություն ունեցան ավելի շատ գոլի հեղինակ դառնալ։

Բոլոր ժամանակների լավագույն ռմբարկուները (չհաշված որակավորման փուլերը)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

2017 թվականի հունիսի 04-ի դրությամբ[1][2]:

Ֆուտբոլիստ Երկիր Գոլեր Խաղեր Միջին Տարիներ Ակումբներ
1 Կրիշտիանու Ռոնալդու1 Պորտուգալիա 120 150 0.8 '03– Մանչեսթեր Յունայթեդ, Ռեալ Մադրիդ
2 Լիոնել Մեսսի Արգենտինա 100 125 0.8 '05– Բարսելոնա
3 Ռաուլ Իսպանիա 71 142 0.5 '95–'11 Ռեալ Մադրիդ, Շալկե 04
4 Ռուդ վան Նիստելռոյ Նիդերլանդներ 56 73 0.77 '98–'09 ՊՍՎ, Մանչեսթեր Յունայթեդ, Ռեալ Մադրիդ
5 Կարիմ Բենզեմա Ֆրանսիա 53 101 0.52 '06– Լիոն, Ռեալ Մադրիդ
6 Թիերի Անրի Ֆրանսիա 50 112 0.45 '97–'10 Մոնակո, Արսենալ, Բարսելոնա
7 Ալֆրեդո դի Ստեֆանո ԱրգենտինաԻսպանիա 49 58 0.84 '55–'64 Ռեալ Մադրիդ
8 Անդրեյ Շևչենկո Ուկրաինա 48 100 0.48 '94–'12 Դինամո Կիև, Միլան, Չելսի
9 Էյսեբիո Պորտուգալիա 46 65 0.71 '61–'74 Բենֆիկա
10 Ֆիլիպո Ինձագի Իտալիա 46 81 0.57 '97–'12 Յուվենտուս, Միլան
11 Զլատան Իբրահիմովիչ Շվեդիա 45 108 0.4 '01–16 Այաքս, Յուվենտուս, Ինտեր Միլան, Բարսելոնա, Միլան, Պարի Սեն-Ժերմեն
12 Դիդիե Դրոգբա Կոտ դ'Իվուար 44 92 0.48 '03–15 Օլիմպիկ, Չելսի, Գալաթասարայ
13 Ալեսսանդրո Դել Պիեռո {{{2}}} 41 89 0.46 '95–'09 Յուվենտուս
14 Ֆերենց Պուշկաշ ՀունգարիաԻսպանիա 36 41 0.88 '56–'66 Բուդապեշտ Հոնվեդ, Ռեալ Մադրիդ
15 Գերդ Մյուլլեր Գերմանիա 35 35 1 '69–'77 Բավարիա Մյունխեն
16 Թոմաս Մյուլեր Գերմանիա 33 74 0.38 '08– Բավարիա Մյունխեն
17 Ֆեռնանդո Մորիենտես2 Իսպանիա 33 93 0.35 '97–'09 Ռեալ Մադրիդ, Մոնակո, Լիվերպուլ, Վալենսիա
18 Սամուել Էտո'ո3 Կամերուն 30 78 0.38 '99– Մալյորկա, Բարսելոնա, Ինտեր Միլան, Չելսի
19 Կակա Բրազիլիա 30 86 0.35 '03–14 Միլան, Ռեալ Մադրիդ
20 Ֆրանսիսկո Խենտո Իսպանիա 30 89 0.34 '55–'69 Ռեալ Մադրիդ
21 Դավիդ Տրեզեգե Ֆրանսիա 29 58 0.5 '97–09 Մոնակո, Յուվենտուս
22 Ռոյ Մակայ Նիդերլանդներ 29 61 0.48 '00–'07 Դեպորտիվո Լա Կորունյա, Բավարիա Մյունխեն
23 Պատրիկ Կլյուվերտ4 Նիդերլանդներ 29 71 0.41 '94–'06 Այաքս, Բարսելոնա
24 Ուեյն Ռունի Անգլիա 29 85 0.36 '04– Մանչեսթեր Յունայթեդ
25 Ռայան Գիգզ Ուելս 29 145 0.2 '93–'14 Մանչեսթեր Յունայթեդ
26 Ժան-Պիեր Պապեն Ֆրանսիա 28 37 0.76 '89–'94 Մարսել, Միլան, Բավարիա Մյունխեն
27 Ռիվալդո5 Բրազիլիա 27 73 0.37 '97–'07 Բարսելոնա, Միլան, Օլիմպիակոս
28 Մարիո Գոմես Գերմանիա 26 44 0.59 '07– Շտուտգարտ, Բավարիա Մյունխեն
29 Մարիո Ժարդել Բրազիլիա 25 46 0.54 '96–'01 Պորտու, Գալաթասարայ
30 Ռոբին վան Պերսի6 Նիդերլանդներ 25 59 0.42 '02– Արսենալ, Մանչեսթեր Յունայթեդ
31 Էռնան Կրեսպո Արգենտինա 25 65 0.38 '97–'07 Պարմա, Լացիո, Ինտեր Միլան, Չելսի, Միլան
32 Ժոզե Ալտաֆինի ԲրազիլիաԻտալիա 24 28 0.86 '59–'76 Միլան, Յուվենտուս
33 Մարկո Սիմոնե Իտալիա 24 46 0.52 '89–'01 Միլան, Պարի Սեն-Ժերմեն, Մոնակո
34 Ժոզե Աուգուստո Պորտուգալիա 24 56 0.43 '59–'69 Բենֆիկա
35 Ջիովանե Էլբեր Բրազիլիա 24 69 0.35 '97–'04 Բավարիա Մյունխեն, Լիոն
36 Արիեն Ռոբեն Նիդերլանդներ 24 86 0.28 '02– ՊՍՎ, Չելսի, Ռեալ Մադրիդ, Բավարիա Մյունխեն
37 Լուիշ Ֆիգու Պորտուգալիա 24 103 0.23 '97–'09 Բարսելոնա, Ռեալ Մադրիդ, Ինտեր Միլան
38 Փոլ Սքոուլզ Անգլիա 24 124 0.19 '94–'13 Մանչեսթեր Յունայթեդ
39 Յարի Լիտմանեն7 Ֆինլանդիա 23 59 0.39 '93–'02 Այաքս, Լիվերպուլ
40 Ֆրենկ Լեմպարդ8 Անգլիա 23 105 0.22 '01– Չելսի
41 Սանտիլյանա Իսպանիա 22 46 0.48 '71–'88 Ռեալ Մադրիդ
42 Սերգեյ Ռեբրով Ուկրաինա 21 43 0.49 '93–'07 Դինամո Կիև
43 Ամանսիո Իսպանիա 21 52 0.4 '62–'76 Ռեալ Մադրիդ
44 Կլաուդիո Պիզարո9 Պերու 21 73 0.29 '01– Բավարիա Մյունխեն, Վերդեր Բրեմեն
45 Սթիվեն Ջերարդ Անգլիա 21 73 0.29 '01– Լիվերպուլ
46 Ռոմարիո Բրազիլիա 20 32 0.63 '88–'95 Բարսելոնա, ՊՍՎ
47 Ռոբերտ Լևանդովսկի Լեհաստան 20 36 0.56 '11– Բորուսիա Դորտմունդ, Բավարիա Մյունխեն
48 Սերխիո Ագուերո Արգենտինա 20 38 0.53 '08– Ատլետիկո Մադրիդ, Մանչեսթեր Սիթի
49 Լուիս Ադրիանո Բրազիլիա 20 41 0.49 '08– Շախտյոր Դոնեցկ
50 Նիկոլա Անելկա10 Ֆրանսիա 20 67 0.3 '98–13 Արսենալ, Ռեալ Մադրիդ, Պարի Սեն-Ժերմեն, Չելսի
Թավատառ՝ Դեռևս խաղում է։

1. ^ Կրիշտիանու Ռոնալդուն նաև խաղացել է որակավորման փուլում Սպրորտինգի կազմում
2. ^ Ֆեռնանդո Մորիենտեսը նաև խաղացել է Մարսելի Օլիմպիկում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
3. ^ Սամուել Էտո'ոն նաև խաղացել է Ռեալ Մադրիդի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
4. ^ Պատրիկ Կլյուվերտը նաև խաղավել է ՊՍՎ Էյնդհովենում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
5. ^ Ռիվալդոն նաև գոլ է խփել որակավորման փուլում ԱԷԿ-ի կազմում։
6. ^ Ռոբին վան Պերսին նաև խաղացել է Ֆեյենորդի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
7. ^ Յարի Լիտմանենը նաև խաղացել է Բարսելոնայի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
8. ^ Ֆրենկ Լեմպարդը նաև խաղացել է Մանչեսթեր Սիթիի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
9. ^ Կլաուդիո Պիզարոն նաև խաղացել է Չելսիի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
10. ^ Նիկոլա Անելկան նաև խաղացել է Ֆեներբախչեյի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։

Ըստ ֆուտբոլիստի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ֆուտբոլիստ Քանակ Մրցաշրջաններ
Պորտուգալիա Կրիշտիանու Ռոնալդու 6 2007–08, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17
Արգենտինա Լիոնել Մեսի 5 2008–09, 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2014–15
Գերմանիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն Գերդ Մյուլլեր 4 1972–73, 1973–74, 1974–75, 1976–77
Պորտուգալիա Էյսեբիո 3 1964–65, 1965–66, 1967–68
Ֆրանսիա Ժան-Պիեռ Պապեն 1989–90, 1990–91, 1991–92
Նիդերլանդներ Ռուդ վան Նիստելռոյ 2001–02, 2002–03, 2004–05
Հունգարիա Ֆերենց Պուշկաշ 2 1959–60, 1963–64
Շվեդիա Տուրբյորն Նիլսեն 1984–85, 1985–86
Իսպանիա Ռաուլ Գոնսալես 1999–00, 2000–01
Ուկրաինա Անդրեյ Շևչենկո 1998–99, 2005–06

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Champions League»։ World Football։ Վերցված է հոկտեմբերի 22, 2013 
  2. «UEFA Champions League All time leading scorers»։ Stat Bunker։ Վերցված է հոկտեմբերի 22, 2013