Շվեյցարիայի շրջանների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ի տարբերություն միացյալ պետությունների, դաշնային Շվեյցարիայի յուրաքանչյուր կանտոնն ունի իր ներքին կազմակերպությունը։ Հետևաբար կանտոնների և կոմունաների միջև միջանկյալ մակարդակներում, կան բազմաթիվ կառույցներ և դրանց անվանումներ։ Հաճախ օգտագործվում է շրջան (Bezirk) տերմինը, իսկ որոշ կանտոններում՝ Ամտ (Amt) - կառավարում։ Այս շրջանների մասին լրացուցիչ տեղեկությունների համար տես՝ բնակչության թվաքանակը և բնակչության կազմը՝ տվյալներ, ցուցանիշներ՝ կանտոններ, համայնքներ[1] կամ մշտական բնակչություն ըստ տարիքի, 2010-2013 թվականներին[2]։

Շվեյցարիայի շրջաններ (2013 թվական):
Կանտոն Վարչական միավոր քանակ
Ցյուրիխ շրջան 12
Բեռն ամտային շրջան 26
Լյուցեռն ամտեր 5
Ուրի - -
Շվից շրջան 6
Օբվալդեն - -
Նիդվալդեն -
Գլարուս - -
Ցուգ - -
Ֆրիբուրգ շրջան 7
Զոլոթուռն ամտային շրջան 10
5
Բազել-Շտադ - -
Բազել-Լանդ շրջան 5
Շաֆհաուզեն - -
Ապենցել Աուսերռոդեն - -
Ապենցել Իներռոդեն շրջան 6
Սանկտ Գալեն ընտրովի տարածքներ 8
Գրաուբյունդեն վարչաշրջաններ 11
39
Արգաու շրջան 11
Թուրգաու շրջան 8
Տիչինո վարչաշրջաններ 8
38
Վո շրջան 19
Վալե շրջան 14
Նյոշատել դիստրիկտներ 6
Ժնև - -
Յուրա դիստրիկտներ 3

Ընտրատարածքներից հրաժարվելը, դրանց թվի նվազեցումը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

26 կանտոններից 11-ը հրաժարվել են շրջաններից։

Արդեն երկար ժամանակ է 8 կանտոններ՝ Ուրին, Օբալդենը, Նիդվալդենը, Գլարուսը, Ցուգը, Ապպենցել-Իններրոդենը, Բազել-Շտադտը և Ժնևը հրաժարվել են իրենց շրջաններից։ Կանտոն Ապենցել Աուսերռոդենը 1995 թվականին հրաժարվել է իրեն պատկանող 3 շրջաններից։ Շաֆհաուզեն կանտոնը 1999 թվականի կեսերից արդեն առանց շրջանների էր։ Սանկտ Գալեն կանտոնը 2003 թվականին վերացվել է շրջանի և նրանց տեղում ստեղծվել է 8 ընտրատարածքներ, բայց որոնք միևնույն ժամանակ չունեն վարչական գործառույթ։

Շվեյցարիայի շրջանների ցանկն ըստ կանտոնների[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցյուրխ կանտոնի զինանշանը

Ցյուրիխի կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցյուրիխի կանտոնները բաժանվում են 12 շրջանների՝

Ցյուրիխի կանտոնի շրջանները
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ
Աֆոլտերն 43 926 113,01 Աֆոլտերն ամ Ալբիս 14
Անդելֆիգեն 27 756 166,64 Անդելֆինգեն 24
Բյուլախ 117 845 185,19 Բյուլախ 22
Դիլսդորֆ 72 768 152,73 Դիլսդորֆ 22
Դիտիկոն 74 415 60,06 Դիտիկոն 11
Հինվիլ 80 565 179,53 Հինվիլ 11
Հորգեն 108 727 104,16 Հորգեն 12
Մայլեն 91 203 84,64 Մայլեն 11
Փֆեֆիկոն 52 110 163,55 Փֆեֆիկոն 12
Ուստեր 110 287 112,35 Ուստեր 10
Վինտերտուր 141 382 251,25 Վինտերտուր 21
Ցյուրիխ 343 157 91,88 Ցյուրիխ 1
Ընդամենը (12) 1 264 141 1664,99 Ցյուրիխ 171
Բեռն կանտոնի զինանշանը

Բեռնի կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բեռնը բաժանված է 26 ամտյան շրջանների (ֆր.՝ district):

Բեռն կանտոնի շրջանները
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ
Արբերգ 33 474 152,7 Արբերգ 12
Արվանգեն 41 186 154,0 Арванген 24
Բեռն 237 241 233,5 Բեռն 13
Բիլ 51 055 25,3 Բիլ 2
Բյուրեն 22 042 87,7 Բյուրեն ան դեր Արե 14
Բուրգդորֆ 45 430 204,6 Բուրգդորֆ 24
Կուրտելարի 22 298 265,8 Կուրտելարի 18
Էրլախ 10 573 84,7 Էրլախ 12
Ֆրաուբրուննեն 38 070 123,5 Ֆրաուբրուննեն 27
Ֆրունտիգեն 18 861 489,2 Ֆրունտիգեն 7
Ինտերլակեն 38 015 680,5 Ինտերլակեն 23
Կոնոլֆինգեն 56 709 213,5 Շլոսվիլ 30
Լաուպեն 14 457 87,9 Լաուպեն 11
Մուտիե 23 017 216,1 Մուտիե 26
Լա Նովվիլ 6135 59,0 Լա Նովվիլ 5
Նիդաու 40 408 88,1 Նիդաու 25
Նիդերզիմեննտալ 21 646 305,5 Վիմմիս 9
Օբերհասլի 8047 551,0 Մայրինգեն 6
Օբերզիմենտալ 8019 334,1 Ցվայզիմմեն 4
Զանեն 8560 240,9 Զանեն 3
Շվարցենբուրգ 10 111 157,2 Վալերն 4
Զեֆտիգեն 36 276 189,4 Զեֆտիգեն 26
Զիգնաու 24 192 320,1 Զիգնաու 9
Թուն 91 126 267,0 Թուն 26
Տրախսելվալդ 23 408 191,3 Տրակսելվալդ 10
Վանգեն 26 688 151,4 Վանգեն ամ Արե 25
Ընդամենը (26) 957 044 5874,0 Բեռն 395
Lucerne-coat of arms.svg

Լյուցեռնի կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Լյուցերն կանտոնը բաժանվում է 5 ամտերի՝

Լյուցերն կանտոնի ամտերը
Ամտ Բնակչություն

(2004 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ
Էնտլեբուխ 18 525 410,13 Շյուփֆեյմ 9
Հոխդորֆ 62 173 183,95 Հոխդորֆ 20
Լյուցեռն 162 485 259,92 Լյուցեռն 19
Զուրզե 64 701 302,04 Զուրզե 24
Վիլիզաու 46 778 336,99 Վիլիզաու 24
Ընդամենը (5) 354 662 1493,03 Լյուցեռն 96

2007 թվականին հավանության է արժանացել կանտոնի նոր սահմանադրությունը, որտեղ նախատեսված է ամտերի վերացումը։

Ուրի կանտոնի զինանշանը

Ուրի կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ուրի կանտոնը շրջաններ չունի։

Schwytz-coat of arms.svg

Շվից կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Շվից կանտոնը բաժանված է 6 շրջանների՝

Շվից կանտոնի շրջանները
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ
Այնզիդելն 13 542 110,4 Այնզիդելն 1
Գերզաու 1959 23,7 Գերզաու 1
Հյոֆե 26 158 44,4 Վոլերաու 3
Կյուսնախտ 11 675 36,2 Կյուսնախտ ամ Ռիգի 1
Մառխ 35 690 191,4 Լախեն 9
Շվից 49 669 506,4 Շվից 15
Ընդամենը (6) 138 693 912,5 Շվից 30
Obwald-coat of arms.svg

Օբվալդեն կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Օբվալդեն կանտոնը շրջաններ չունի։

Wappen des Кантона Nidwalden

Նիդվալդեն կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նիդվալդեն կանտոնը շրջաններ չունի։

Glaris-coat of arms.svg

Գլարուս կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գլարուս կանտոնը շրջաններ չունի։

Zug-coat of arms.svg

Ցուգ կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցուգ կանտոնը շրջաններ չունի։

Fribourg-coat of arms.svg

Ֆրիբուրգ կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ֆրիբուրգ կանտոնը բաժանվում է 7 շրջանների՝

Ֆրիբուրգ կանտոնի շրջանները
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ
Բրուա 21 476 152,89 Էստավայե լե Լակ 31
Գլան 18 882 169,08 Ռոմոն 20
Գրյույեր 41 514 489,41 Բյուլ 27
Սարին 86 453 217,60 Ֆրիբուր 36
Զե 30 406 142,10 Մուրտեն 26
Զենզե 39 523 265,30 Տաֆերս 19
Վևվեզ 14 057 134,30 Շատել Սեն Դենի 9
Ընդամենը (7) 252 311 1570,68 Ֆրիբուր 168


Solothurn-coat of arms.svg

Զոլոթուռն կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Զոլոթուռն կանտոնը բաժանված է 10 շրջանների, որոնք միացված են 5 «ամտերով»՝

Զոլոթուռն կանտոնի շրջանները
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ Ամտեր
Բյոխեգբերգ 7437 62,86 Մյուլեդորֆ 21 Բուխեգմերգ-Վասեռմտ
Դորնեկ 19 191 74,63 Դորնախ 11 Դորնեկ-Տիրշտայն
Գոյ 17 148 62,02 Էնզինգեն 8 Տալ-Գոյ
Գյոսգեն 22 568 68,81 Նիդերգյոսգեն 11 Օլտեն-Գյոսգեն
Լեբերն 42 651 117,34 Գերնխեն 16 Զոլոթուռն-Լեբերն
Օլտեն 50 175 80,60 Օլտեն 15 Օլտեն-Գյոսգեն
Զոլոտուրն 15 261 6,29 Золотурн 1 Զոլոթուռն-Լեբերն
Տալ 14 391 139,33 Բալստհալ 9 Տալ-Գոյ
Տիրշտայն 13 835 102,28 Բրայտենբախ 12 Դորնեկ-Տիրշտայն
Վասերամտ 47 957 76,62 Կրիգշտետտեն 21 Բուխեգմերգ-Վասեռմտ
Ընդամենը (10) 250 614 790,78 Զոլոթուռն 125
Bale-coat of arms.svg

Բազել-Շտադ կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բազել-Շտադ կանտոնը շրջաններ չունի։

Մինչև 1889 թվականը Բազել-Շտադում գոյություն ուներ երկու շրջան՝ քաղաքային շրջանը Բազելը և քաղաքամերձ շրջանը՝ երեք համայնքներով։

BaleCampagne-coat of arms.svg

Բազել-Լանդ կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բազել-Լանդ կանտոնը ժանված է 5 շրջանների՝

Բազել-Լանդ կանտոնի շրջանները
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ
Արլեսհայմ 145 854 96,24 Արլեսհայմ 15
Լաուֆեն 18 276 89,55 Լաուֆեն 13
Լիստալ 56 188 85,83 Լիստալ 14
Զիսախ 32 497 138,29 Զիսախ 29
Վալդենբուրգ 15 567 104,93 Վալդենբուրգ 15
Ընդամենը (5) 268 382 514,84 Լիստալ 86
Schaffhouse-coat of arms.svg

Շաֆհաուզեն կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկսած 1999 թվականից Շաֆհաուզեն կանտոնը չունի շրջաններ։

Շաֆհաուզեն կանտոնի շրջանները մինչև 1999 թվականը:











AppenzellRE-coat of arms.svg

Ապենցել Աուսերռոդեն կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկսած 1994 թվականից Ապենցել Աուսերռոդեն կանտոնը չունի շրջաններ։

AppenzellRI-coat of arms.svg

Ապենցել Աուսերռոդեն կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կանտոնը ներառում է 6 շրջաններ՝

Ապենցել Աուսերռոդեն կանտոնի շրջանները:
Շրջան Բնակչություն

(2004 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Կոմունաների քանակ
Ապենցել 5618 16,9 1
Գոնտեն 1415 24,7 1
Օբերեգ 1866 14,7 1
Ռյուտե 3065 40,9 1
Շլատ-Հասլեն 1135 17,9 1
Շվենդե 2072 57,5 1
Ընդամենը (6) 15 171 172,6 6

Բացի Օբերեգից, որն համարվում է կանտոնի արտաքին հատվածը, մնացած բոլոր շրջանները համարվում են կանտոնի ներքին հատվածներ։

St.Gallen-coat of arms.svg

Կանտոն Սանկտ-Գալեն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սանկտ-Գալենի ընտրական շրջաններ՝

Սանկտ-Գալենի ընտրական շրջանները:
Ընտրական շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Կոմունաների քանակ
Ռեյնտալ 62 523 138,37 13
Ռոռշախ 39 395 50,37 9
Զարգանզերլանդ 35 553 517,92 8
Զե-Գաստեր 58 492 246,16 14
Սանկտ-Գալեն 113 019 145,54 9
Տոգենբուրգ 45 381 488,75 18
Վերդենբերգ 33 414 206,48 6
Վիլ 67 416 145,29 11
Ընդամենը (8) 455 193 1938.88 88



Grisons-coat of arms.svg

Գրաուբյունդեն կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գրաուբյունդեն կանտոնը բաժանված է 11 շրջանների, որոնք իրենց մեջ ներառում են 39 համայնքներ՝

Գրաուբյունդեն կանտոնի շրջանները
Գրաուբյունդեն կանտոնի շրջանները մինչև 2000 թվականը
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Կոմունաների քանակ Համայնքներ
Ալբուլա 8678 722,74 23 Ալվաշայն, Բելֆորթ, Բերգյուն, Զուրզես
Բերնինա 4685 237,30 2 Բրուսիո, Պոսկյավո
Հինթերայն 12 455 617,63 37 Ավերս, Դոմլեշգ, Ռայնվալդ, Շամս, Տուզիս
Իմբոդեն 17 669 203,81 7 Տրինս, Ռեցյունս
Ինն 9336 1196,56 18 Ռամոշ, Վերին Տասնա, Վարին Տասնա, Վալ-Մյուստաիր
Լանդկվարտ 22 739 193,23 10 Մայենֆելդ, Ֆյունֆ-Դյորֆեր
Մալոյա 17 933 973,61 16 Բերգել, Օբերէնգադին
Մոէզա 7679 496,03 17 Կալանկա, Միզոկս, Ռոֆերենդո
Պլեսուր 38 820 266,75 15 Կուր, Կուրվալդեն, Շանֆիգ
Պրետիգաու-Դաոս 25 539 823,82 15 Դավոս, Ենաց, Կլաստերս, Կյուբլիս, Լուցայն, Շիրս, Զևիս
Սուրսելվա 22 298 1373,54 43 Դիսենտիս, Իլանց, Լումենցիյա-Լուգանեց, Ռույս, Զաֆին
Ընդամենը (11) 187 831 7105,02 203
Argovie-coat of arms.svg

Արգաու կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արգաու կանտոնը բաժանված է 11 շրջանների՝

Округа кантона Аргау
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ
Արաու 67 616 104,47 Արաու 13
Բադեն-Արգաու 125 691 153,07 Բադեն 26
Բրեմգարտեն 66 410 117,46 Բրեմգարտեն 24
Բրուգ 45 885 149,31 Բրուգ 31
Կուլմ 37 063 101,35 Ունտերկուլմ 17
Լաուֆենբուրգ 28 254 152,57 Լաուֆենբուրգ 23
Լենցբուրգ 50 293 102,71 Լենցբուրգ 20
Մուրի 30 538 138,96 Մուրի 20
Ռայնֆելդեն 41 487 112,09 Ռեյնֆելդեն 14
Ցոֆինգեն 62 135 142,01 Ցոֆինգեն 18
Ցուրցախ 31 420 129,99 Բադ-Ցուրցախ 23
Ընդամենը (11) 586 792 1403,99 Արաու 229
Thurgovie-coat of arms.svg

Թուրգաու կանտոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թուրգաու կանտոնը բաժանված է 8 շրջանների՝

Թուրգաու կանտոնի շրջանները
Շրջան Բնակչություն

(2005 թվական, դեկտեմբեր)

Տարածք
կմ²
Մայրաքաղաք Կոմունաների քանակ
Արբոն 38 021 69,7 Արբոն 11
Բիշոֆսցել 31 080 95,7 Բիշոֆսցել 8
Դիսենհոֆեն 6413 41,2 Դիսենհոֆեն 3
Ֆրաուենֆելդ 44 282 139,4 Ֆրաուենֆելդ 11
Կրոյցլինգեն 38 120 118,4 Կրոյցլինգեն 12
Մյունխվիլեն 36 703 155,4 Մյունխվիլեն 15
Շտեկբորն 17 846 132,9 Շտեկբորն 12
Վայնֆելդեն 25 049 113,1 Վայնֆելդեն 8
Ընդամենը (8) 233 912 865,8 Ֆրաուենֆելդ 80

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]


Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]