Հրազդանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Հրազդան քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 251 հուշարձան (64 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 2.5 կմ հվ-աե, Բերդի դար սարի գագաթին 6.1/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ ամրոցի ամ ստորոտին 6.1/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար, 19-20 դդ. Աղբյուրակ թաղամաս, հվ-աե եզրին 6.1/2 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. Կաքավաձոր թաղամասի ամ մասում, բարձունքի վրա 6.1/3 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 16-17 դդ. 6.1/3.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի հս պատին, ներքուստ 6.1/3.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է մատուռի հս պատին, ներքուստ 6.1/3.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի մուտքից հս 6.1/3.2 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար Մաքրավան թաղամաս, Մաքրավանքից 700-800 մ հս-աե 6.1/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. Վանատուր թաղամասում, Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածների հուշարձանի մոտ 6.1/5 Հ նախկին Աթարբեկյան գյուղում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/5.1 Հ թաղված է հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.1/5.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 6.1/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գերեզմանոցի մուտքի մոտ 6.1/5.4 Հ կանգնեցված է գետի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գերեզմանոցի ամ եզրին 6.1/5.5 Տ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. քաղաքի մեջ, N 4 դպրոցի մոտ 6.1/6 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-15 դդ. Կաքավաձոր թաղամասից 2 կմ հվ-աե 6.1/7 Տ «Զիարաթ» վայրում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-15 դդ. 6.1/7.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/7.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1216 թ. 6.1/7.1.2 Հ պահպանվել է արձանագիր պատվանդանը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար Մաքրավան թաղամաս, Ծաղկաձորից 6 կմ ամ 6.1/8 Տ «Սարի տակի խարաբեք» վայրում բեռնել պատկեր

Մատուռ միջնադար 6.1/8.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.1/8.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 6.1/8.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/8.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/8.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.1/8.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.1/8.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.1/8.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.1/8.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.1/8.2.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.1/8.2.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.1/8.2.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.1/8.2.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.1/8.2.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դդ. 6.1/8.2.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/8.2.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.1/8.2.14 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար քաղաքից 3 կմ հվ-աե 6.1/9 Տ «Չամանգյուլ» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ամենափրկիչ միջնադար 6.1/9.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.1/9.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.1/9.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.1/9.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/9.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/9.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.1/9.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.1/9.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար 6.1/9.2 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1669 թ. 6.1/9.2.1 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1672 թ. 6.1/9.2.2 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1675 թ. 6.1/9.2.3 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1691 թ. 6.1/9.2.4 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 6.1/9.2.5 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1709 թ. 6.1/9.2.6 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի զարգացած միջնադար Վանատուր թաղամասից Թեղենիս սար տանող ճանապարհի երկու կողմում 6.1/10 Հ պահպանվել են բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. գյուղատեղիում 6.1/10.1 Հ ավերված, տապանաքարերը տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.1/10.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.1/10.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/10.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/10.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/10.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/10.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/10.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/10.1.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 6.1/10.1.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1676 թ. 6.1/10.1.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 6.1/10.1.11 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 12-13 դդ. 6.1/10.1.12 Հ երկլանջ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 5 կմ հվ-աե 6.1/11 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 10 կմ հվ-աե 6.1/12 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Ս. Ստեփանոս 10-12 դդ. Աղբյուրակ թաղամասում, բլրի վրա 6.1/13 Հ նախկին Աղբյուրակ գյուղում Aghbyurak church in Hrazdan 5.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. ագուցված է եկեղեցու հս ավանդատան աե պատին 6.1/13.1 Հ երկատված Aghbyurak church in Hrazdan 17.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. ագուցված է աե ճակատին 6.1/13.2 Հ Aghbyurak church in Hrazdan 20.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս-աե անկյունում, արտաքուստ 6.1/13.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. դրված է եկեղեցու մուտքի վերևում, արտաքուստ 6.1/13.4 Հ վերաշարված է որպես ճակատակալ քար բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. դրված է եկեղեցու մուտքի վերևում, արտաքուստ 6.1/13.5 Հ վերաշարված է որպես ճակատակալ քար Aghbyurak church in Hrazdan 4.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցում, հվ պատի տակ 6.1/13.6 Հ Aghbyurak church in Hrazdan 2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս-աե անկյունում, արտաքուստ 6.1/13.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. եկեղեցու հս-աե անկյունում, արտաքուստ 6.1/13.8 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. եկեղեցու շուրջը 6.1/13.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Կապույտ խաչ 6.1/13.9.1 Հ Ա. Խաչատրյանի տնամերձ հողամասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գերեզմանոցի հս-ամ մասում 6.1/13.9.2 Հ կանգնեցված է գետնի վրա Aghbyurak church in Hrazdan 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցու ավ-աե անկյան մոտ 6.1/13.9.3 Aghbyurak church in Hrazdan 11.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.1/13.9.4 Հ խաչազարդ պատվանդանի վրա Aghbyurak church in Hrazdan 12.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հս-ամ մասում 6.1/13.9.5 Հ արձանագիր, հենած է մի քարի Aghbyurak church in Hrazdan 14.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/13.9.6 Հ Aghbyurak church in Hrazdan 22.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.1/13.9.7 Հ կանգնեցված է գետնի վրա Aghbyurak church in Hrazdan 23.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1248 թ. գերեզմանոցի հս-ամ մասում 6.1/13.9.8 Ա. Խաչատրյանի տնամերձ հողամասի եզրին Aghbyurak church in Hrazdan 24.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 1,5 կմ ամ 6.1/13.9.9 Հ գլխիվայր ամրացված է պատվանդանի վրա Aghbyurak church in Hrazdan 3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գերեզմանոցի հս-ամ մասում 6.1/13.9.10 Հ ավազաքարից, թերի բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գերեզմանոցի հս մասում 6.1/13.9.11 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. եկեղեցուց աե, բլրի ստորոտում 6.1/13.9.12 Հ տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. եկեղեցու հս պատի մոտ 6.1/13.9.13 Հ կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. եկեղեցուց մոտ 15 մ աե 6.1/13.9.14 Հ կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. եկեղեցու հս պատի տակ 6.1/13.9.15 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1861 թ. քաղաքի հվ-ամ մասում, Գր. Նարեկացու փող. 6.1/14 Հ Հովվի եկեղեցի Հրազդան.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. ագուցված է եկեղեցու բեմի ճակատին 6.1/14.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 6.1/14.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 6.1/14.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, մուտքից վերև 6.1/14.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 6.1/14.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, նախորդի մոտ 6.1/14.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, նախորդի մոտ 6.1/14.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու բեմի ճակատին 6.1/14.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու բեմի ճակատին 6.1/14.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու բեմի ճակատին 6.1/14.10 Հ բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 6.1/14.11 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-19 դդ. 6.1/14.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցուց 8 մ ամ 6.1/14.12.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.1/14.12.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/14.12.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1546 թ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/14.12.4 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1897 թ. Կաքավաձոր թաղամասում 6.1/15 Հ նախկին Կաքավաձոր գյուղում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին, մուտքից վերև 6.1/15.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, արտաքուստ 6.1/15.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին, մուտքից հվ 6.1/15.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին, մուտքից հս 6.1/15.4 Հ ստորին հատվածը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-19 դդ. 6.1/15.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.1/15.5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.1/15.5.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Նիկողայոս քահանայի եկեղեցուց հս 6.1/15.5.3 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1881-1883 թթ. Վանատուր թաղամասի հս-ամ մասում 6.1/16 Հ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին, Հրազդան, Վանատուր թաղամաս (1).JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1223 թ. Վանատուր թաղամասի հս-ամ մասում 6.1/16.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս ճակատին, մուտքից աջ 6.1/16.2 Հ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 22.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս ճակատին, մուտքից ձախ 6.1/16.3 Հ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 23.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին, մուտքից հս 6.1/16.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին, զանգակատան հվ-աե մույթի տակ 6.1/16.5 Հ երևում է ձախակողմյան եզրագոտին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս ճակատին, մուտքից ձախ 6.1/16.6 Հ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 23.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. ագուցված է եկեղեցու ամ մուտքի վերևում 6.1/16.7 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 6.1/16.8 Հ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 33.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է զանգակատան հվ-ամ առագաստի վրա 6.1/16.8.1 Հ ստորին հատվածը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. եկեղեցուց հվ և աե 6.1/16.9 Հ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 02.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. եկեղեցուց 5 մ հվ 6.1/16.9.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. եկեղեցուց 7-8 մ հվ-աե 6.1/16.9.2 Հ պատվանդանի վրա Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 09.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց հվ-աե 6.1/16.9.3 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 10 մ հվ-աե 6.1/16.9.4 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 6.1/16.9.5 Հ պատվանդանի վրա Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 07.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցուց հվ-աե 6.1/16.9.6 Հ ընկած է գետնին Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 04.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցուց 10 մ հվ-աե 6.1/16.9.7 Հ Խաչքարեր, գերեզմանոց, Սուրբ Աստվածածնի բակում, Հրազդան, Վանատուր թաղամաս (5).JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցուց 7 մ հվ-աե 6.1/16.9.8 Հ կանգնեցված է գետնի վրա Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 15.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. եկեղեցուց հվ պատի մոտ 6.1/16.9.9 Հ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Հրազդան, Վանատուր թաղամաս) - Surb Astvatsastin church (Hrazdan, Vanatur distr.) 12.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. եկեղեցուց 15 մ հվ 6.1/16.9.10 Հ խաչազարդ Խաչքարեր, գերեզմանոց, Սուրբ Աստվածածնի բակում, Հրազդան, Վանատուր թաղամաս (7).JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. նախորդի մոտ 6.1/16.9.11 Հ ձիու հարթաքանդակով Խաչքարեր, գերեզմանոց, Սուրբ Աստվածածնի բակում, Հրազդան, Վանատուր թաղամաս (6).JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. Մաքրավան թաղամասից 2,5 կմ հվ, նորաշեն մատուռում 6.1/17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. նախորդի մոտ 6.1/18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. Վանատուր թաղամասի հս եզրին, բլրի գագաթին, նորաշեն մատուռում 6.1/19 Հ Խաչքարի տեղում վերջերս կառուցել են Սբ. Խաչ մատուռը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. Շահումյան փող. 120, նորաշեն մատուռում 6.1/20 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. քաղաքի հվ մասում 6.1/21 Հ Խ. Հարությունյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. Մաքրավան թաղամասում 6.1/22 Հ Մարգարյանների տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. նախորդի մոտ 6.1/23 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. նախորդի մոտ 6.1/24 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. Մաքրավանքից 1,5 կմ հվ-ամ 6.1/25 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. քաղաքից 1 կմ հվ-աե 6.1/26 Հ «Չիմնի» վայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. քաղաքի ամ մասում 6.1/27 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. քաղաքի ամ մասում 6.1/28 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. քաղաքի ամ մասում 6.1/29 Հ Ֆ. Հարությունյանի հողամասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. քաղաքից 1 կմ հվ-աե 6.1/30 Հ «Չիմնի» վայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. Մաքրավան թաղամասից հս-ամ, սարալանջին 6.1/31 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. Մաքրավան թաղամասում, նորաշեն մատուռում 6.1/32 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. Մաքրավանքից մոտ 150 մ հս-ամ 6.1/33 Հ Յավրյանների տան մոտ, կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Վանատուր թաղամասի հվ մասում 6.1/34 Հ Խ. Հարությունյանի տնամերձում, նորաշեն սրբատեղիում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Վանատուր թաղամաս տանող ճանապարհի աջ կողմում, գետափին 6.1/35 պատվանդանից տեղահանված և երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Մաքրավանքից մոտ 150 մ հս-ամ 6.1/36 Հ Մարգարյանների տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Մաքրավանք տանող ճանապարհի ձախ կողմում, աղբյուրի մոտ 6.1/37 Հ տեղացիները կոչում են «Սրբի քար» բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Մաքրավանք տանող ճանապարհի ձախ կողմում, աղբյուրի մոտ 6.1/38 բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի 13 դ. Մաքրավանք տանող ճանապարհի ձախ կողմում, աղբյուրից մոտ 20 մ հվ-ամ 6.1/39 Հ քարաբեկորի վրա երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. Մաքրավանք տանող ճանապարհի ձախ կողմում, աղբյուրի մոտ 6.1/40 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. Աղբյուրակից Բջնի տանող ճանապարհի մոտ, սարի գագաթին 6.1/41 Հ բարձր լարման էլ. հոսանքի աշտարակից 20 մ աե, արտերի մեջ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. քաղաքից 1 կմ հվ-աե 6.1/42 Հ «Չիմնի» վայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. քաղաքից 5 կմ հվ-աե 6.1/43 Հ «Զոմնե» վայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. Կաքավաձոր թաղամասից 1 կմ հվ 6.1/44 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. Մաքրավանք տանող ճանապարհի ձախ կողմում, աղբյուրից մոտ 20 մ հվ-ամ 6.1/45 Հ ծառի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. Շահումյան փող. 120, նորաշեն մատուռում 6.1/46 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1557 թ. քաղաքից 10 կմ հվ 6.1/47 Հ «Կարմիր դար» սարի գագաթին բեռնել պատկեր

Խաչքար միջնադար քաղաքի մեջ, Սբ. Խաչ եկեղեցուց հվ 6.1/48 Հ Վ. Ասատրյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1957 թ. քաղաքի մեջ 6.1/49 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. Կաքավաձոր թաղամասում, եկեղեցուց հս 6.1/50 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1989 թ. Ներքին Աղբյուրակ թաղամասում 6.1/51 Տ ճարտ. Վ. Ակշեհիրլյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին Վանատուր թաղամասում 6.1/52 Հ տարածքում թաղված են Արցախյան ազատամարտի հերոսները Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին, Հրազդան, Վանատուր թաղամաս.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց Արցախում զոհված ազատամարտիկների 1992-2001 թթ. 6.1/52.1 Տ Գերեզմանոց Արցախում զոհված ազատամարտիկների, Հրազդան, Վանատուր թաղամաս (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1981 թ. քաղաքային զբոսայգում 6.1/53 Հ Monument, Hrazdan.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ 18-19 դդ. Կաքավաձոր թաղամասի հս մասում 6.1/54 Հ վերականգ. 20 դ. բեռնել պատկեր

Մատուռ միջնադար քաղաքի Սբ. Խաչ եկեղեցուց հվ 6.1/55 Հ Մ. Ավետիսյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/55.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/55.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/55.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.1/55.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/55.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/55.6 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ ՍԲ. Աստվածածին վերակառ. 1915 թ. Կաքավաձոր թաղամասի ամ մասում 6.1/56 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. 6.1/56.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/56.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/56.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 6.1/56.3 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Վերին վանք» 4-7 դդ. Կաքավաձոր թաղամասից մոտ 1 կմ հս 6.1/57 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար ագուցված է մատուռի ամ ճակատին, մուտքի վերևում 6.1/57.1 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց մատուռի մոտ 6.1/57.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի ամ պատի մոտ, մուտքից հվ 6.1/57.2.1 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 6.1/57.2.2 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի ամ պատի մոտ, մուտքից հս 6.1/57.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Կապույտ խաչ» 9 դ. Վանատուր թաղամասում 6.1/58 Հ հիմնովին վերաշինված 1990-ական թթ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-13 դդ. մատուռի մոտ 6.1/58.1 Հ շրջապատված է քարե ցանկապատով բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. մատուռից աե 6.1/58.1.1 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. մատուռից աե 6.1/58.1.2 Հ կանգնեցված է քարե ցանկապատի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. մատուռից հվ-աե 6.1/58.1.3 Հ կանգնեցված է քարե ցանկապատի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. մատուռից աե 6.1/58.1.4 Հ քարե ցանկապատի հս-աե անկյունում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. մատուռից աե 6.1/58.1.5 Հ նախորդի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. մատուռից աե 6.1/58.1.6 Հ նախորդի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. մատուռից աե 6.1/58.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. մատուռից մոտ 15 մ հվ 6.1/58.1.8 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից հվ-աե 6.1/58.1.9 Հ արձանագիր, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից աե 6.1/58.1.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից աե, ճանապարհի եզրին 6.1/58.1.11 Հ դրված է քարե ցանկապատի վրա, երեք բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից աե, ճանապարհի եզրին 6.1/58.1.12 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից հվ-աե 6.1/58.1.13 Հ կանգնեցված է քարե ցանկապատի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից մոտ 10 մ աե 6.1/58.1.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից հվ-աե, ճանապարհի եզրին 6.1/58.1.15 Հ ստորին հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռից աե 6.1/58.1.16 Հ վերին հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից հվ-աե 6.1/58.1.17 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ մատուռից 15 մ հվ 6.1/58.1.18 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից 15 մ հվ 6.1/58.1.19 Հ պատվանդանի վրա, նախորդի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից 20 մ հվ 6.1/58.1.20 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից հվ-աե, ճանապարհի եզրին 6.1/58.1.21 Հ կանգնեցված է քարե ցանկապատի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գերեզմանոցի հվ-աե մասում 6.1/58.1.22 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Մաքրավանք 10-17 դդ. Մաքրավան թաղամասում, բլրակի վրա 40°31′39″ հս․. լ. 44°44′14″ ավ. ե. / 40.5275° հս․. լ. 44.737222° ավ. ե. / 40.5275; 44.737222 6.1/59 Հ ՎԱՆԱԿԱՆ ՀԱՄԱԼԻՐ ՄԱՔՐԱՎԱՆՔ.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ամենափրկիչ 10 դ. 6.1/59.1 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/59.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Կաթողիկե 1211 թ. 6.1/59.2 Հ կենտրոնագմբեթ բեռնել պատկեր

Արձանագրություն 1211 թ. հվ ավանդատան մուտքի վերևու 6.1/59.2.1 Հ Սմբատ իշխանի և Շահնշահի շինարարական նվիրատվական արձանագրություն բեռնել պատկեր

Խաչքար 1221 թ. եկեղեցու մուտքից հս 6.1/59.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու մուտքից հվ 6.1/59.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու մուտքից հս 6.1/59.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննեսի 1629 թ. եկեղեցու մուտքից հվ 6.1/59.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1623 թ. եկեղեցում 6.1/59.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. 6.1/59.3 Հ Maqravanq Monastery Վանական համալիր Մաքրավանք 52.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.1/59.3.1 Հ Maqravanq Monastery Վանական համալիր Մաքրավանք 4.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.1/59.3.2 Հ Maqravanq Monastery Վանական համալիր Մաքրավանք 13.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 959 թ. գավթի մեջ 6.1/59.3.3 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1039 դդ. գավթի մեջ 6.1/59.3.4 Հ արձանագիր, հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դ. 6.1/59.3.5 Հ Խաչքար2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/59.3.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/59.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.20 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.3.21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1222թ. ագուցված է գավթի հվ պատին 6.1/59.3.22 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1251թ. 6.1/59.3.23 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է գավթի հվ-աե անկյունում, որմնասյան մոտ 6.1/59.3.24 Հ կենտրոնական հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.3.25 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.3.26 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1339թ. 6.1/59.3.27 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.1/59.3.28 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1629թ. 6.1/59.3.29 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Մաքրավանքից 100 մ ամ, բլրակի վրա 6.1/59.4 Հ Ասատրյանների տան մոտ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Նախասրահ մատուռին կից 6.1/59.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց մատուռին կից 6.1/59.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. 6.1/59.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/59.5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.1/59.5.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/59.5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/59.5.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/59.5.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.5.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.5.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.1/59.5.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/59.5.9 Հ կանգնեցված է գետնի վրա, զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/59.5.10 Հ վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Անդրեասի 1259թ. եկեղեցու մուտքից հվ 6.1/59.5.11 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա, արձանագրությունը շարունակվում է կողքի խաչքարի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1259թ. նախորդի կողքին 6.1/59.5.12 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/59.5.13 Հ կանգնեցված է գետնի վրա, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.5.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/59.5.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.5.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.1/59.5.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 6.1/59.5.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Անանի 1577թ գերեզմանոցի աե մասում 6.1/59.5.19 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/59.5.20 Հ վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/59.5.21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. գերեզմանոցի աե մասում 6.1/59.5.22 Հ Կանգնեցված է պատվանդանի վրա, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.1/59.5.23 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.1/59.5.24 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.1/59.5.25 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.1/59.5.26 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.1/59.5.23 Հ բեռնել պատկեր

Պարիսպ 6.1/59.6 Հ հս և հվ հատվածները բեռնել պատկեր

Օժանդակ շինություններ համալիրի հվ կողմում 6.1/59.7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. Մաքրավանքից հս-ամ, սարալանջին 6.1/59.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/59.8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.1/59.8.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.8.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.8.4 Հ տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.8.5 Հ ժայռաբեկորի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.8.6 Հ նախորդի կողքին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.8.7 Հ նախորդի կողքին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.1/59.8.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.1/59.8.9 Հ ժայռաբեկորի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.1/59.8.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.1/59.8.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 6.1/59.8.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 6.1/59.8.13 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13-14 դդ. 6.1/59.8.14 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-15 դդ. 6.1/59.8.15 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիքբեկի 16-17 դդ. 6.1/59.8.16 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Սբ Ստեփանոս 10-14 դդ. Աղբյուրակ թաղամասից 3-4 կմ հս-ամ, անտառի մեջ 6.1/60 Հ Saint Right Monastery in Hrazdan (Aghbyurak) Սուրբ Աջ վանական համալիր 18.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս վանք 10-12 դդ. 6.1/60.1 Հ հս պատին, 1223 թ. նվիրատվական արձանագրություն Saint Right Monastery in Hrazdan (Aghbyurak) Սուրբ Աջ վանական համալիր 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցում 6.1/60.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13-14 դդ. հս ավանդատան մեջ 6.1/60.1.2 Հ խաչազարդ Saint Right Monastery in Hrazdan (Aghbyurak) Սուրբ Աջ վանական համալիր 3.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. եկեղեցու մոտ 6.1/60.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. հենած եկեղեցու ամ պատին, մուտքից հս 6.1/60.2.1 Հ Saint Right Monastery in Hrazdan (Aghbyurak) Սուրբ Աջ վանական համալիր 13.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովհաննեսի 1656թ. եկեղեցուց հվ, բլրալանջին 6.1/60.2.2 Հ բեռնել պատկեր

ՔԱՆԴԱԿ 1975թ. քաղաքի մեջ, հանրախանութի դիմաց 6.1/61 Տ բեռնել պատկեր

ՔԱՆԴԱԿ 1975թ. քաղաքային զբոսայգում 6.1/62 Տ բեռնել պատկեր

ՔԱՆԴԱԿ «ՆԺՈՒՅԳ» 20 դ. քաղաքային զբոսայգում 6.1/63 Տ բեռնել պատկեր

ՔԱՐԱՎԱՆԱՏՈՒՆ 13 դ. Վանատուր թաղամասում 6.1/64 Տ Վ. Բարսեղյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]