Զորավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Զորավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 23 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Դովրի» Ք.ա. 4 հզ վերջ - 1 հզ գյուղից 2,5 կմ հվ-աե 6.31/1 Հ բեռնել պատկեր

Դանբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ վերջ ամրոցի մերձակայքում 6.31/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 3-17 դդ. գյուղից 1,5 կմ ամ 6.31/2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Զորավար (Սբ. Թեոդորոս, «Ղարղավանք») 7 դ. գյուղատեղիի հվ մասում 40°21′46″ հս․. լ. 44°30′23″ ավ. ե. / 40.362745° հս․. լ. 44.506355° ավ. ե. / 40.362745; 44.506355 6.31/2.1 Հ բազմախորան, կառուցել է Գր. Մամիկոնյան իշխանը, ներսում պահպանվել են որմնանկարի հատվածներ Gharghavank2.JPG բեռնել պատկեր

Դամբարան եկեղեցու մեջ 6.31/2.1.1 Հ ստորգետնյա բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. Զորավար եկեղեցուց 200 մ հս 40°21′51″ հս․. լ. 44°30′25″ ավ. ե. / 40.364046° հս․. լ. 44.507056° ավ. ե. / 40.364046; 44.507056 6.31/2.2 Հ Zoravar (Gharghavank) Monastery, Church5.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց երկրորդ եկեղեցու շրջակայքում 6.31/2.3 Հ ավերված Zoravar (Gharghavank) Monastery, Graveyard2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. եկեղեցուց 50 մ ամ 6.31/2.3.1 Հ ընկած է գետնին Zoravar (Gharghavank) Monastery, Graveyard5.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. նախորդի մոտ 6.31/2.3.2 Հ ընկած է գետնին, վերնամասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. եկեղեցուց 40 մ ամ 6.31/2.3.3 Հ վերնամասը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար գյուղից 3 կմ աե 6.31/3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դովրի» 12-20 դդ. գյուղի մոտ 6.31/4 Հ ներկայիս գյուղը հիմնվել էԳյուղատեղիի վրա բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղատեղիի հս մասում 6.31/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մարիամ Աստվածածին 19 դ. 6.31/4.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 6.31/4.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դդ. 6.31/4.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. գերեզմանոցի հվ մասում 6.31/4.3.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մարիամ Աստվածածին 19 դ. գյուղի հս եզրին, Արագյուղ տանող ճանապարհի ձախ կողմում 6.31/5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. ագուցված է մկրտարանի ամ պատին 6.31/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 6.31/5.2 Հ ագուցված է գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին 6.31/5.3 Հ ագուցված է գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. հս պատի մոտ 6.31/5.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. գյուղի ամ մասում, ժամանակակից գերեզմանոցում 6.31/6 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]