Բուժականի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Բուժական գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 54 հուշարձան (14 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Քյորօղլի» 9-15 դդ. գյուղից 3 կմ հս, Թեղենյաց վանքից հս 6.20/1 Հ Ծաղկունյաց լեռնաշարը եզրափակող կոնաձև ժայռերից մեկի գագաթին բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան հին քարի դար (աշելմուստիե) գյուղից4 կմ հվ-ամ, Արայի լեռան լանջին 6.20/2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-19 դդ. գյուղի հս եզրին, Թեղենյաց վանք տանող ճանապարհի աջ կողմում 6.20/3 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-17 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ, Արա գետի աջ ափին, հրվանդանի հս-աե եզրին 6.20/4 Տ «Արուխանա» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 6.20/4.1 Տ ավերակ բեռնել պատկեր

Գավիթ 13-14 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 6.20/4.2 Տ ավերակ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 16-18 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, Արագյուղ-Բուժական ճանապարհից հս, հեղեղատի աջ ափին 6.20/5 Տ «Խալիֆ Ալիբեկ» վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-19 դդ. գյուղից 2 կմ հվ 6.20/6 Տ «Սուտլի խարաբա» վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-19 դդ. գյուղի աե մասում 6.20/7 Տ «Քիրաջլու» վայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին 6.20/7.1 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Կոթող 6-7 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին 6.20/7.2 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-19 դդ. գյուղից 1 կմ հվ-աե, Արա գետի ձախ ափին 6.20/8 Տ «Քյալաշքենդ» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-13 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 6.20/8.1 Հ ավերակ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 1.5 կմ հվ-աե 6.20/9 Տ «Քյալաշքենդ» գյուղատեղիից աե բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1977 թ. գյուղի մեջ 6.20/10 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մարիամ Աստվածածին 7 դ. գյուղից 2-3 կմ հս 6.20/11 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 6.20/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու մոտ եկեղեցու հվ-աե անկյան մոտ 6.20/11.1.1 Հ գլխիվայր խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու մոտ գլխիվայր հենած եկեղեցու հս պատին 6.20/11.1.2 Հ ստորին ձախ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.20/11.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Թեղենյաց 7-15 դդ. գյուղից 3 կմ հս 6.20/12 Հ անտառի բացատում Թեղենյաց համալիր.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7 դ. 6.20/12.1 Հ ԹԵՂԵՆՅԱՑ ՎԱՆՔ 02.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Կաթողիկե 11-13 դդ. 6.20/12.2 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 1207 թ. 6.20/12.3 Հ Գավիթ.JPG բեռնել պատկեր

Արձանագրություն 1207 թ. գավթի հս պատին 6.20/12.3.1 Հ շինարարական` գավիթի կառուցման մասին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. հենած հս պատին 6.20/12.3.2 Հ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գավթի ներսում 6.20/12.3.3 Հ վերին հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գավթի ներսում 6.20/12.3..4 Հ ագուցված է եղել պատի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Թողութի 1291 թ. 6.20/12.3.5 Հ պահպանվել է պատվանդանը բեռնել պատկեր

Գրատուն 13 դ. 6.20/12.4 Հ բեռնել պատկեր

Միաբանների կացարաններ 13-18 դդ. 6.20/12.5 Հ բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 13 դ. 6.20/12.6 Հ Սեղանատուն Թեղենյաց վանք.JPG բեռնել պատկեր

Սյունասրահ (գավիթ) 13 դ. 6.20/12.7 Հ Վանական համալիր Թեղենյաց Կոտայքի մարզ գյուղ Բուժական (13).JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-13 դդ. 6.20/12.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-13 դդ. 6.20/12.9 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. վանքից 200 մ հս, անտառի մեջ 6.20/12.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Էլպեքի, Ստեփանոսի 13 դ. 6.20/12.10.1 Հ ստորին հատվածը, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Մխիթար վարդապետի 1211 թ. 6.20/12.10.2 Հ որմնափակ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.20/12.10.3 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.20/12.10.4 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.20/12.10.5 Հ վերնամասը, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.20/12.10.6 Հ ստորին հատվածը, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.20/12.10.7 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.20/12.10.8 Հ հատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1089 թ. 6.20/12.10.9 Հ երկլանջ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Գորգ քահանայի 13 դ. 6.20/12.10.10 Հ երկլանջ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար` Սբ. Ճգնավոր Հայրապետ քահանայի 13 դ. 6.20/12.10.11 Հ հարթ, արձանագիր սալատապան բեռնել պատկեր

Տապանաքար` Յովհանն կրոնավոր Լոռեցու 13 դ. կրթություն 6.20/12.10.12 Հ երկլանջ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16 դ. վանական համալիրից 40 մ հեռու 6.20/12.11 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 6.20/12.11.1 Հ ձիակերպ Ձիակերպ տապանաքար.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 6.20/12.11.2 Հ խոյակերպ Խոյակերպ տապանաքար.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ 6-7 դդ. վանքից 30 մ հս-աե, ձորակի ամ կողմում 6.20/12.12 Հ բեռնել պատկեր

Վիշապաքար Ք.ա. 5-3 հազ. գյուղից 1.5 կմ ամ, ճանապարհից աջ 6.20/13 Հ ձկնակերպ բեռնել պատկեր

Վիշապաքար Ք.ա. 5-3 հազ. գյուղից 1.5 կմ ամ, ճանապարհից ձախ 6.20/14 Հ ձկնակերպ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]