Արգելի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Արգել գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ. հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 31 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից աե, Հրազդանի կիրճի աջ ափին 6.14/1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Լուսակերտ-Արգել» Ք.ա. 3 հազ.- միջնադար գյուղի աե, եզրին, Գյումուշ ՀԷԿ-ի հանդիպակաց հրվանդանի վրա 6.14/2 Հ Gyumush hydroelectric power station - Գյումուշի ՀԷԿ 09.JPG բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 3 հազ.- միջնադար միջնաբերդից ամ 6.14/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան հին քարի դար 6.14/3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ հելլենիստական Հրազդանի կիրճում, Լուսակերտ քարայրի մոտ 6.14/4 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին Արգել» 9-19 դդ. գյուղի հվմասում, գործող գերեզմանոցիցհվ 6.14/5 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1890 թ. գյուղի մեջ 6.14/6 Տ ARGEL Saint Gevorg 25.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է հվ ավանդատան մուտքից վեր 6.14/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է հս ավանդատան մուտքից վեր 6.14/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 19 դ. եկեղեցու աե պատի կենտրոնում 6.14/6.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 19-20 դդ. եկ. հս պատի ամ կողմում 6.14/6.4 Տ բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. եկեղեցու հվ ճակատին 6.14/6.5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. եկեղեցու շուրջը 6.14/6.6 Տ բեռնել պատկեր

Կոթող 19 դ. եկեղեցու հվ 6.14/6.6.1 Տ խաչազարդ բեռնել պատկեր

Մատուռ 19-20 դդ. 6.14/6.7 Տ բեռնել պատկեր

Համալիր Գյումուշ ՀԷԿ-Ի 1953 թ. Հրազդանի ձորում 6.14/7 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1986 թ. գյուղի մեջ 6.14/8 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 17-18 դդ. գյուղի հվ եզրին, տեղանքի նկատմամբ իշխող բարձունքի վրա 6.14/9 Տ վերականգ. 1970-ական թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 8-9 դդ. խորանում 6.14/9.1 Հ վերնամասը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. մատուռից ամ 6.14/9.2 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր հին քարի դար Հրազդան ձորի աջ ափին, գյուղի հվ մասում 6.14/10 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Լուսակերտ - 1 հին քարի դար 6.14/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Լուսակերտ - 2 հին քարի դար 6.14/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր հին քարի դար, միջնադար գյուղի հվ մասում, Հրազդան գետի աջ ափին 6.14/11 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան հին քարի դար, միջնադար 6.14/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան հին քարի դար, միջնադար 6.14/11.2 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան հին քարի դար, միջնադար 6.14/11.3 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]