Jump to content

Ակունքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Անվան այլ կիրառումների համար տե՛ս՝ Ակունքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Ակունք գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 59 հուշարձան (20 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 2 կմ հս-աե 6.9/1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Ամրոց միջնադար գյուղի հվ-ամ եզրին 6.9/2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայանների համալիր քարի դար գյուղից 1 կմ հս-ամ, Հատիս լեռան ստորոտին 6.9/3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Ակունք-1» քարի դար 6.9/3.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Ակունք-2» քարի դար 6.9/3.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Ակունք-3» քարի դար 6.9/3.3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայանների համալիր քարի դար գյուղից 1.5 կմ հս-ամ, Սբ. Պողոս-Պետրոս համալիրի մոտ 6.9/4 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-1» քարի դար 6.9/4.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-2» քարի դար 6.9/4.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-3» քարի դար 6.9/4.3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-4» քարի դար 6.9/4.4 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-5» քարի դար 6.9/4.5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-6» քարի դար 6.9/4.6 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-7» քարի դար 6.9/4.7 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-8» քարի դար 6.9/4.8 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-9» քարի դար 6.9/4.9 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Բացօթյա կայան «Հատիս-10» քարի դար 6.9/4.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 13-16 դդ. գյուղի հվ-ամ եզրին 6.9/5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 6.9/5.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 6.9/5.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 6.9/5.3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 6.9/5.4 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 6.9/5.5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 6.9/5.6 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 6.9/5.7 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 6.9/5.8 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 6.9/5.9 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի 17-19 դդ. գյուղից 4 կմ հս, Հատիս լեռան ստորոտին 6.9/6 Հ «Բաբաջուր» վայրում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17-18 դդ. 6.9/6.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17-18 դդ. 6.9/6.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի 10-20 դդ. գյուղից 6-7 կմ հս 6.9/7 Հ «Դամաջլու» վայրում Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 10-12 դդ. գյուղատեղի հվ կողմում 6.9/7.1 Հ պահպանվել են հիմնապատերը Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 10-17 դդ. գյուղատեղի հվ կողմում 6.9/7.2 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 6.9/7.3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 6.9/7.4 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 6.9/7.5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 6.9/7.6 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Հոլիկներ» 17-18 դդ. գյուղից 5 կմ հս 6.9/8 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 800 մ աե 6.9/9 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 1 կմ հս-աե, Սբ. Պողոս-Պետրոս համալիրի ճանապարհին 6.9/10 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 5, 10-11 դդ. գյուղի մեջ 6.9/11 Հ Մ. Գալստյանի հողամասում, ավերված Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Կարապետ 19 դ. գյուղի մեջ 6.9/12 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Զանգակատուն 19 դ. 6.9/12.1 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցական համալիր Պողոս-Պետրոս 12-19 դդ. գյուղից 2 կմ հս-աե 6.9/13 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Մարիամ Աստվածածին 13 դ. 6.9/13.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Պետրոս 13 դ. 6.9/13.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Պողոս 12-13 դդ. 6.9/13.3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ Սբ. Ամենափրկիչ 13-14 դդ. 6.9/13.4 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ Սբ. Սարգիս 17 դ. 6.9/13.5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 19-20 դդ. 6.9/13.6 Լուսանկար վերբեռնել


Զոհասեղան Ք.ա. 2-1 հազ. 6.9/14 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. համալիրից 200 մ 6.9/15 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. համալիրից 200 մ 6.9/16 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Սբ. Հովհաննես 15 դ. գյուղի մեջ, «Բանդի ժամ» նորաշեն մատուռի ամ կողմում 6.9/17 Հ Խ. Գալստյանի հողամասում Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1969 թ. գյուղի մեջ 6.9/18 Տ ճարտ.` Ֆ. Վաղարշակյան Լուսանկար վերբեռնել


Քարայր-կացարան քարի դար-միջնադար գյուղից 2 կմ հս-աե, Սբ. Պողոս-Պետրոս համալիրի մոտ 6.9/19 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Քարայր-կացարանների համալիր քարի դար-միջնադար գյուղից 6-7 կմ հս, «Դամջլու» գյուղատեղիի մոտ 6.9/20 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Քարայր-կացարան քարի դար-միջնադար 6.9/20.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Քարայր-կացարան քարի դար-միջնադար 6.9/20.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]