Սևաբերդի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Սևաբերդ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թվականին հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 33 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Սրաբերդ» Ք.ա. 3-2 հազ. - վաղ միջնադար գյուղի հվ-աե եզրին, խճուղու աջ կողմում 6.61/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 3-2 հազ գյուղից հվ, բլրալանջին 6.61/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչաքանդակներ 5-7 դդ. ճանապարհից 500 մ հեռու, ամրոցի հվ կողմում 6.61/1.2 Հ քանդակված են ժայռի վրա բեռնել պատկեր

Խաչաքանդակներ 5-7 դդ. ամրոցի հվ եզրին, ձորի մեջ 6.61/1.3 Հ քանդակված են ժայռի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքարեր 13-17 դդ. ամրոցի հվ եզրին, ձորի մեջ 6.61/1.4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. գյուղի հվ-աե կողմում, բլրալանջին 6.61/2 Տ ժամանակակից գերեզմանոցի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 6.61/2.1 Հ տեղափոխվել է «Կալեր» գերեզմանոցից բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 6.61/2.2 Հ տեղափոխվել է «Կալեր» գերեզմանոցից բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Կալեր» 16-17 դդ. գյուղի հս-աե եզրին 6.61/3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 7-20 դդ. հս-աե եզրին 6.61/4 Տ «Դամջլու» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7 դ. 6.61/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-19 դդ. գյուղատեղիից հվ, սարալանջին 6.61/4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.61/4.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.61/4.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.61/4.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.61/4.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.61/4.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.61/4.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.61/4.2.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.61/4.2.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.61/4.2.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.61/4.2.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.61/4.2.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.61/4.2.12 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-19 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ 6.61/5 Տ «Մուսաքենդ» վայրում բեռնել պատկեր

Մատուռ 14-15 դդ. 6.61/5.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հազ. գյուղից հս, միջնադարյան գերեզմանոցի մոտ 6.61/6 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 0.5 կմ ամ 6.61/7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի հվ մասում, 19 դ. գերեզմանոցի տարածքում 6.61/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի հվ մասում, 19 դ. գերեզմանոցի մոտ 6.61/9 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի գյուղի մեջ 6.61/10 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-18 դդ. եկեղեցու մոտ 6.61/10.1 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին գյուղի հվ-ամ եզրին, բարձունքին 6.61/11 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]