Արզնիի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Արզնի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 42 հուշարձան (17 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
«Արզնի» Առողջարանի համալիրը Հրազդանի ձորում 6.15/1 Հ բեռնել պատկեր

Գլխավոր մասնաշենքը 6.15/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Ըմպելասրահը 6.15/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Լոգարանների շենքը 6.15/1.3 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան քարի դար «Արզնի» առողջարանի մոտ, աջափնյա դարավանդի վրա 6.15/2 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հազ., միջնադար գյուղի ամեզրին, ձորաբերանին 6.15/3 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ բնակատեղի տարածքում 6.15/3.1 Հ վերակառուցված հին հիմքերի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի ներսում 6.15/3.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար մատուռի մոտ 6.15/3.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/3.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 6.15/3.2.2 Տ հատված վերնամասից բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 դ. Հրազդան գետի ափին, խճուղու եզրին 6.15/4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7 դ. գյուղի ամ եզրին, Հրազդանի ձախ ափին 6.15/5 Հ եռախորան բեռնել պատկեր

Խաչքար 1577 թ. ագուցված է ամ ճակատի հվ կողմում 6.15/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար, կազմող` Քիրամ 1593 թ. ագուցված է ամ ճակատի հս կողմում 6.15/5.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. Սբ. Հակոբ եկեղեցուց հվ և աե 6.15/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 20 մ աե 6.15/5.3.1 Հ կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց18 մ աե 6.15/5.3.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. եկեղեցուց հվ-աե 6.15/5.3.3 Հ կենցաղային քանդակներով բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10 դ. գյուղի ամ եզրին 6.15/6 Հ վիմափոր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12 դ. «Արզնի» առողջարանի N 1 հանգստյան տան մոտ 6.15/7 Հ վիմափոր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. կամրջի մոտ 6.15/8 Հ վիմափոր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Կիրակի 6 դ. գյուղի մեջ 6.15/9 Հ քառախորան բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մարիամ Աստվածածին 17-19 դդ. գյուղի ամ եզրին, Հրազդանի ձորի ափին, այգիների մեջ 6.15/10 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի, Եթարի 1611 թ. ագուցված է եկեղեցու խորանի հս կողմում 6.15/10.1 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Թաթոսի 1618 թ. ագուցված է եկեղեցու խորանի հվ կողմում 6.15/10.2 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու խորանում 6.15/10.3 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու խորանում 6.15/10.4 Հ հատված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-19 դդ. եկեղեցու շուրջը 6.15/10.5 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մարիամ Աստվածածին 1881 թ. գյուղի ամ մասում 6.15/11 Հ ասորական բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 6.15/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 6.15/11.2 Տ պահպանվել են մույթերը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է հս որմնամույթի վրա 6.15/11.2.1 Հ հատված բեռնել պատկեր

Հուշաքար 1915 թ. Մեծ Եղեռնի զոհերին 2002 թ. եկեղեցու մոտ 6.15/11.3 Հ ռուսերեն արձանագրությամբ, հեղ. Վ. Վենիամինով բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. գյուղի մեջ 6.15/12 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. գյուղի մեջ 6.15/13 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1977 թ. գյուղի մեջ 6.15/14 Տ քանդ.` Ի. Ա. Դանիելով բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Պողոս-Պետրոս 13-14 դդ. գյուղի ամեզրին 6.15/15 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր քարի դար-միջնադար գյուղից ներքև, Հրազդանի ձորի աջ ափին 6.15/16 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-մատուռ Սբ. Սարգիս 1431 թ. գյուղի հս-ամ մասում, ձորալանջին 6.15/17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1431 թ. մատուռի ներսում 6.15/17.1 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]