Լեռնանիստի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Լեռնանիստ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 37 հուշարձան (17 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 13-20 դդ. գյուղի հս կողմում 6.33/1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.33/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.33/1.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.33/1.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.33/1.4 Տ բեռնել պատկեր

Գլխատուն 19 դ. գյուղի մեջ 6.33/2 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի ուշ միջնադար գյուղից 6 կմ հվ-աե 6.33/3 Տ «Դայլ» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի ուշ միջնադար 6.33/3.1 Տ բեռնել պատկեր

Դամբարաններ Ք.ա. 2 հազ. գյուղից 1կմ աե 6.33/4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1892-1906 թթ. գյուղի մեջ 6.33/5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.33/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու պատին 6.33/5.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. ագուցված է եկեղեցու պատին 6.33/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1556 թ. 6.33/5.4 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու պատին 6.33/5.5 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1417 թ. 6.33/5.6 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.33/5.7 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1674 թ. 6.33/5.8 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. ագուցված է եկեղեցու պատին` հվ-աե անկյունում 6.33/5.9 Հ կենցաղային քանդակներով բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գյուղից հս 6.33/6 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1980 թ. ակումբի դիմաց 6.33/7 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հակոբ 1893-1902 թթ. գյուղի հվ կողմում 6.33/8 Տ մուտքի մոտ ագուցված է հունարեն արձանագրությամբ, 1861 թվակիր քար բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. ագուցված է մատուռի պատին 6.33/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի պատին 6.33/8.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է մատուռի պատին 6.33/8.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար, կազմող` Մելքոն 1571 թ. ագուցված է մատուռի պատին 6.33/8.4 Հ բեռնել պատկեր

Աղբյուր 1902 թ. 6.33/8.5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գյուղի մեջ, կենցաղի տան մոտ 6.33/9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գյուղի մեջ 6.33/10 Հ նորաշեն սրբատեղիում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գյուղի մեջ 6.33/11 Հ նորաշեն սրբատեղիում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գյուղի մեջ 6.33/12 Հ նորաշեն սրբատեղիում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. գյուղի մեջ, կենցաղի տան մոտ 6.33/13 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 1902 թ. գյուղի մեջ 6.33/14 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Զորավոր միջնադար գյուղի աե մասում 6.33/15 Տ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Ավետարան» 19 դ. գյուղի մեջ 6.33/16 Տ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի Սբ. Կարապետ 19 դ. գյուղի մեջ 6.33/17 Տ Հ. Ներսիսյանի այգում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]