Ծաղկաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Ծաղկոցաձոր (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Ծաղկաձոր քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 85 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակելի տուն 19 դ. վերջ-20 դ. սկիզբ Կեչառեցու փող. 51 6.5/1 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ-20 դ. սկիզբ Չարենցի փող. 34 6.5/2 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ-20 դ. սկիզբ Չարենցի փող. 62 6.5/3 Տ բեռնել պատկեր

Թանգարան Օրբելի եղբայրների քաղաքի կենտրոնում 6.5/4 Հ House museum of Orbeli brothers.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Լևոն, Հովսեփ և Ռուբեն Օրբելի եղբայրներին 1997 թ. 6.5/4.1 Տ քանդ.` Ա. Հովսեփյան ճարտ.` Ռ. Ջուլհակյան Օրբելի եղբայրներ.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. քաղաքի մեջ, Մ. Մաշտոցի անվան ճամբարի մոտ 6.5/5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. քաղաքի մեջ, «Նարեկ» հանգստյան տան մոտ 6.5/6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. Նախարարների խորհրդի հանգստյան տան տարածքում 6.5/7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. Նախարարների խորհրդի հանգստյան տան տարածքում 6.5/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. քաղաքի ամ եզրին, «Եղևնիների բացատ»-ում 6.5/9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. Գրողների միության հանգստյան տան տարածքում 6.5/10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. քաղաքի մեջ, Մ. Մաշտոցի անվան ճամբարի մոտ 6.5/11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. «Արցախ» հանգստյան տան մոտ 6.5/12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ապուտահլի 1255 թ. «Մոր և մանկան» հանգստյան տան բակում 6.5/13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Նախարարների խորհրդի հանգստյան տան տարածքում 6.5/14 Հ բեռնել պատկեր

Վանական Համալիր Կեչառիս 11-13 դդ. քաղաքի հս-ամ մասում 40°31′56″ հս․. լ. 44°43′11″ ավ. ե. / 40.532358° հս․. լ. 44.719644° ավ. ե. / 40.532358; 44.719644 6.5/15 Հ Կեչառիսի վանքային համալիր 2.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ 1003 թ. 6.5/15.1 Հ կառուցել է Գր. Մագիստրոս Պահլավունին Kecharis complex, Church in March 2008.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Նշան 11 դ. Սբ. Գր. Լուսավորիչ եկեղեցուց հվ 6.5/15.2 Հ Kecharis S.Nshan-IMG 2672.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Կաթողիկե 1203-1214 թթ. 6.5/15.3 Հ Kecharis Katoghike-IMG 2670.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու 12 դ. վերջ կից է եկեղեցուն ամ-ից 6.5/15.4 Հ Կեչառիս15.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.5/15.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1214 թ. 6.5/15.4.2 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5 դ. 6.5/15.5 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 6.5/15.6 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 6.5/15.7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-17 դդ. համալիրի տարածքում 6.5/15.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.5/15.8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.5/15.8.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.5/15.8.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.5/15.8.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.5/15.8.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.5/15.8.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.5/15.8.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.5/15.8.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.5/15.8.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.5/15.8.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.20 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.22 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/15.8.23 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղալարի 1252 թ. Վեցիկ ճարտարապետի խաչքարի մոտ 6.5/15.8.24 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգոր Եպիսկոպոսի և Սահակի 1574 թ. Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու աե կողմում 6.5/15.8.25 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Դեղկրոնա 1220 թ. Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու աե կողմում 6.5/15.8.26 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Յոհաննեսի 1251 թ. Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու աե կողմում 6.5/15.8.27 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Յովհաննես քահանայի 1251 թ. համալիրի ցանկապատի հվ պատի մոտ 6.5/15.8.28 պահպանվել է արձանագիր պատվանդանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 13 դ. Սբ. Նշան և Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցիների միջև 6.5/15.8.29 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Վահրամի 1248 թ. Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու աե կողմում 6.5/15.8.30 Հ արձանագիր, հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Վեցիկ ճարտարապետի 13 դ. Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու աե կողմում 6.5/15.8.31 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.5/15.8.32 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.5/15.8.33 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.5/15.8.34 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.5/15.8.35 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.5/15.8.36 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.5/15.8.37 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 6-7 դդ. 6.5/15.8.38 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աբրահամ քահանայի 1273 թ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.39 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գրիգոր Սարկավագի 13 դ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.40 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ելբեքի 13 դ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.41 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Լաշքաբեի 1221 թ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.42 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարիամի 13 դ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.43 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սիմէոն վարդապետի 13 դ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.44 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վասակի 13 դ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.45 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վարդան Քահանայի 13 դ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.46 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սեդրակ Քահանայի 1355 թ. եկեղեցու մուտքի առջև 6.5/15.8.47 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Սբ. Հարություն 1220 թ. Կեչառիս վանական համալիրից 120 մ ամ 6.5/16 Հ Եկեղեցական համալիր Ս. Հարություն, Ծաղկաձոր 01.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 6.5/16.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-16 դդ. եկեղեցու շուրջը 6.5/16.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/16.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/16.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/16.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/16.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/16.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.5/16.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.5/16.2.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.5/16.2.8 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գրիգորի, Սարգսի 16-17 դդ. 6.5/16.2.9 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]