Ջրվեժի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Ջրվեժ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 74 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 1 կմ աե 6.57/1 Հ «Քոսաղբյուր» վայրում բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար 13 դ. 6.57/2 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայանների համալիր «Ջրվեժ» քարի դար գյուղի հս մասում, բլուրների լանջերին 6.57/3 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան «Ջրվեժ-1» քարի դար 6.57/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան «Ջրվեժ-2» քարի դար 6.57/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-17 դդ. գյուղի հվ-աե մասում 6.57/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.57/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1195 թ. 6.57/4.2 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի ամ եզրին 6.57/4.3 Հ ստորին հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հին և նոր հատվածների միջև, ճանապարհի եզրին 6.57/4.4 Հ վերին կեսը, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գերեզմանոցի ամ մասում 6.57/4.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. նորակառույց մատուռում 6.57/4.6 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. նորակառույց մատուռում 6.57/4.7 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. եկեղեցու մոտ 6.57/4.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.57/4.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. գերեզմանոցի ամ մասում 6.57/4.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. գերեզմանոցի ամ մասում 6.57/4.11 Հ հատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1596 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 6.57/4.12 Տ արձանագիր

նոր թաղումների հատվածում

բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1651 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 6.57/4.13 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. գերեզմանոցի ամ մասում 6.57/4.14 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. գերեզմանոցի ամ մասում 6.57/4.15 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. գերեզմանոցի ամ մասում 6.57/4.16 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 4-16 դդ. գյուղի աե կողմում 6.57/5 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ 6-7 դդ. գյուղի հվ-ամ մասում, «Աստրո» միավորման մոտ 6.57/6 Հ սարկոֆագային թաղումներ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 4-5 դդ. գյուղի հվ-աե եզրի գերեզմանոցի հս մասում 6.57/7 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Դամբարան 4-5 դդ. եկեղեցուց հս-աե 6.57/7.1 Հ ստորգետնյա, քարե սարկոֆագով բեռնել պատկեր

Կոթող 4-5 դդ. դամբարանի վրա 6.57/7.1.1 Հ պահպանվել է գետնախարիսխը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցուհս պատին, մուտքից աջ 6.57/7.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե պատին 6.57/7.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցուհս պատին, մուտքից ձախ 6.57/7.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիքսեթի 16 դ. ագուցված է եկեղեցու մուտքի աջ կողմում 6.57/7.5 Հ արձանագիր, նոր թաղումների հատվածում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. եկեղեցու բակում 6.57/7.6 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար եկեղեցում 6.57/7.7 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. Քոսաղբյուրից 150 մ ամ, բլրի գագաթին, ամրոցի հվ-ամ մասում 6.57/8 Հ գմբեթավոր սրահի ավերակներ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Կաթողիկե) 1891 թ. գյուղի հվ եզրին 40°10′55″ հս․. լ. 44°35′11″ ավ. ե. / 40.182076° հս․. լ. 44.586271° ավ. ե. / 40.182076; 44.586271 6.57/9 կառուցվել է հին եկեղեցու տեղում Jrvezh, Surb Astvatsatsin church1.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու մուտքի աջ կողմում 6.57/9.1 Հ Խաչքար Ջրվեժի եկեղեցու մոտ.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար ագուցված է եկեղեցու մուտքի վերևում 6.57/9.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս ճակատին, մուտքից աե 6.57/9.3 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 6.57/9.4 Հ բեռնել պատկեր

Դարպաս 19 դ. եկեղեցուց 8 մ աե 6.57/9.5 Տ բեռնել պատկեր

Դարպաս 19 դ. եկեղեցուց 10 մ հս-ամ 6.57/9.6 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է դարպասի ձախ կողմում 6.57/9.6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է դարպասի աջ կողմում 6.57/9.6.2 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 1890 թ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 6.57/9.7 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 6.57/9.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար եկեղեցուց հվ-աե 6.57/9.8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.57/9.8.2 Հ հատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար եկեղեցու մոտ 6.57/9.8.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.57/10 Լ. Շահրազյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. գյուղի մեջ նորակառույց Թուխ Մանուկ սրբատեղիում 6.57/11 Հ Լ. Ղուկասյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1976 թ. գյուղի մեջ 6.57/12 Տ ճարտ. Գ. Գրիգորյան բեռնել պատկեր

Մատուռ «Վանքաքար» («Ծածկաքար») 12 դ. Քոսաղբյուրից 500 մ հվ 6.57/13 Հ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Ամենափրկիչ» գյուղում 6.57/14 Տ Հ. Նիկողոսյանի տան բակում բեռնել պատկեր

Սրբատեղի Սբ. Սարգիս ուշ միջնադար Սբ. Կաթողիկե եկեղեցուց 6 կմ հվ-ամ 6.57/15 Տ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր 5-15 դդ. գյուղից 2-2.5 կմ աե, «Քոսաղբյուր» վայրում, գյուղից 1 կմ հվ-աե 6.57/16 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. կից է միանավ եկեղեցուն և մատուռներին 6.57/16.1 Հ վերակառուցվել է 19 դ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-18 դդ. 6.57/16.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 6-7 դդ. 6.57/16.3 Հ ճարտ. Հոհան բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. կից է նախորդին հվ-ից 6.57/16.4 Հ միանավ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցում, աե պատի մոտ 6.57/16.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցում 6.57/16.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին, ներքուստ 6.57/16.4.3 Հ երկատված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին, ներքուստ 6.57/16.4.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատին, ներքուստ 6.57/16.4.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցում, հս պատի մոտ 6.57/16.4.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու մուտքից հս 6.57/16.4.7 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 7 դ. 6.57/16.5 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. դարավանդի վրա, ճամփի եզրին 6.57/16.6 Հ երկխորան, վերակառ. 19-20 դդ. բեռնել պատկեր

Խաչքար մատուռում 6.57/16.6.1 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար մատուռում 6.57/16.6.2 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար մատուռում 6.57/16.6.3 Տ բեռնել պատկեր

Կառույցներ տնտեսական 17 դ. մատուռի տարածքում 6.57/16.6.4 Հ բեռնել պատկեր

Պարիսպ 13-17 դդ. 6.57/16.7 Հ բեռնել պատկեր

Հնձան 13-14 դդ. 6.57/16.8 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]