Եղվարդի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Եղվարդի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Եղվարդ քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 53 հուշարձան (10 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի 3-15 դդ. քաղաքից 3 կմ հս-աե 6.4/1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Սեղանասար» Ք.ա. 20-18 դդ. քաղաքից հվ-աե 6.4/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հզ, 1 կես Սեղանասար բլրի ստորոտում 6.4/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. եռանավ եկեղեցուց հս 6.4/3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 4 դ. գործող գերեզմանոցի հվ մասում, բլրի գագաթին 6.4/4 Հ պահպանվել են հիմքերը և առանձին մանրամասներ Yeghvard,smallchurch.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-17 դդ. գործող գերեզմանոցի կենտր., աե և հվ մասերում 6.4/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.1 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար, կազմող` Վարդան 12 դ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.2 Հ որմնափակ 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.3 Հ որմնափակ 3 խաչքարերից կենտրոնինը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.4 Հ որմնափակ 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գերեզմանոցի հվ-ամ մասում 6.4/4.1.5 Հ խաչազարդ, երկաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդից հվ 6.4/4.1.6 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.4/4.1.7 Հ ստորին հատվածը, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. որմնափակ խաչքարերից հս-աե 6.4/4.1.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.4/4.1.9 Հ երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 4 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդի մոտ 6.4/4.1.10 Հ երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 4 խաչքարերից աջից երկրորդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդի մոտ 6.4/4.1.11 Հ երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 4 խաչքարերից ձախից երկրորդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդի մոտ 6.4/4.1.12 Հ երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 4 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. Գերեզմանոցի կենտրոնական մասում երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 4 խաչքարերից 15 մ հս 6.4/4.1.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդից 20 մ հս-ամ 6.4/4.1.14 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա, վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդից 10 մ հս-ամ 6.4/4.1.15 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդից հս 6.4/4.1.16 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա, վերնանասը և ստորին ձախ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդից հվ 6.4/4.1.17 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.18 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա, ստորին հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդից 4-5 մ հվ 6.4/4.1.19 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նախորդից 2 մ ամ 6.4/4.1.20 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում, երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 4 խաչքարերից 15 մ հս 6.4/4.1.21 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ճանապարհի եզրին 6.4/4.1.22 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. նախորդի մոտ 6.4/4.1.23 Հ պատվանդանի վրա, ստորին հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հս-աե մասում 6.4/4.1.24 Հ վերականգնված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի հվ մասում 6.4/4.1.25 Հ պատվանդանի վրա, ստորին հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.26 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.27 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա, ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.28 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա, աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. եկեղեցու մոտ 6.4/4.1.29 Հ պահպանվել է խոյակը և հավասարաթև խաչի պատկերով վերնամասը բեռնել պատկեր

Տապանաքար Կարապետի և այլոց 1560 թ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 6.4/4.1.30 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-6 դդ. Տերյան փող. N 4 տան բակում 6.4/5 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5 դ. վերակառ. 6-7 դդ. Տերյան փող. N 1 տան մոտ 40°19′16″ հս․. լ. 44°28′43″ ավ. ե. / 40.321007° հս․. լ. 44.478565° ավ. ե. / 40.321007; 44.478565 6.4/6 Հ եռանավ բազիլիկ սրահ Yeghvard, Ruined Basilica1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու մեջ 6.4/6.1 Հ կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար եկեղեցուց 5 մ հվ-աե 6.4/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1301 թ. քաղաքի կենտրոնական մասում 40°19′10″ հս․. լ. 44°28′50″ ավ. ե. / 40.319561° հս․. լ. 44.480428° ավ. ե. / 40.319561; 44.480428 6.4/7 Հ տարածքը պարսպապատված է Եղվարդի Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի 01.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց 15 մ հվ-ամ 6.4/7.1 Հ Խաչքար Եղվարդի Ս. Աստվածածին եկեղեցու մոտ1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցուց հս-աե 6.4/7.2 Հ ստորին հատվածը Խաչքար Եղվարդի Ս. Աստվածածին եկեղեցու մոտ2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. եկեղեցուց 15 մ հվ-ամ 6.4/7.3 Հ դրված է գլխիվայր Խաչքար Եղվարդի Ս. Աստվածածին եկեղեցու մոտ3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1558 թ. եկեղեցուց հս-աե 6.4/7.4 Հ Խաչքար Եղվարդի Ս. Աստվածածին եկեղեցու մոտ4.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար, կազմող` Քիրամ 1591 թ. եկեղեցուց հս-աե 6.4/7.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցուց հվ-ամ 6.4/7.6 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու հվ պատի տակ 6.4/7.7 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Մեծ եղեռնի զոհերին 1999 թ. եկեղեցու տարածքում 6.4/7.8 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. քաղաքի կենտրոնական մասում 6.4/8 Տ Yeghvard WWII 18.jpg բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 6.4/9 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս վերակառ. 20 դ. զոհվածների հուշարձանի դիմաց, այգիների մեջ 6.4/10 Հ պահպանվել են հին եկեղեցու հիմքերը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է ամ ճակատին, մուտքի աջ կողմում 6.4/10.1 Տ հատված բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]