Նուռնուսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Նուռնուս գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 70 հուշարձան (18 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց 5-10 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, Հրազդանի ձորի ամ լանջի եռանկյունաձև հրվանդանի վրա 6.51/1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայանների համալիր հին քարի դար Հրազդանի կիրճի երկայնքով` վանակատի ելքերի մոտ 6.51/2 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Նուռնուս-1 հին քարի դար 6.51/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Նուռնուս-2 հին քարի դար 6.51/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Նուռնուս-3 հին քարի դար 6.51/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Նուռնուս-4 հին քարի դար 6.51/2.4 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Նուռնուս-5 հին քարի դար 6.51/2.5 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Նուռնուս-6 հին քարի դար 6.51/2.6 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Նուռնուս-7 հին քարի դար 6.51/2.7 Հ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան Նուռնուս-8 հին քարի դար 6.51/2.8 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի հին քարի դար գյուղի հվ-ամ եզրին, ձորակում 6.51/3 Հ Նուռնուս-4 բացօթյա կայանի մոտ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղի ամ եզրին` ձորում, գետի ձախափնյա տափարակի վրա 6.51/4 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հազ. Հրազդան գետի աե ձորալանջին, գետի ձախ ափին 6.51/5 Հ «Նադիրի այգի. գյուղատեղիի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Աշտարակ Ք.ա. 2-1 հազ. 6.51/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Զոհասեղան Ք.ա. 2 հազ. բնակատեղիի կենտրոնական մասում 6.51/5.2 Հ երկու եկեղեցիներից հվ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց գյուղում 6.51/6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար գերեզմանոցի կենտ. մասում 6.51/6.1 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար նույն տեղում 6.51/6.2 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար գերեզմանոցի հս-աե մասում 6.51/6.3 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար գերեզմանոցի կենտ. մասում 6.51/6.4 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար գերեզմանոցի կենտ. մասում 6.51/6.5 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար նույն տեղում 6.51/6.6 Հ ընկած է գետնին, վերին աջ անկյունը կոտրված է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-10 դդ. Հրազդանի ձորում, ջրամբարի ձախ ափին 6.51/7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. գյուղից ամ, ձորում, գետի ձախ ափին 6.51/8 Հ բրոնզե դարի ամրոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Մատուռ 10-12 դդ. 6.51/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 5-15 դդ. Հրազդան գետի ձախ ձորալանջին 40°20′46″ հս․. լ. 44°35′56″ ավ. ե. / 40.346173° հս․. լ. 44.598761° ավ. ե. / 40.346173; 44.598761 6.51/9 Հ «Նադիրի այգի» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7-8 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնական մասում 6.51/9.1 Հ զույգ եկեղեցիներից ամ-ը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7-8 դդ. նախորդից 10 մ աե 6.51/9.2 Հ զույգ եկեղեցիներից աե-ը բեռնել պատկեր

Օժանդակ կառույցներ եկեղեցու հս կողմում 6.51/9.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-15 դդ. եկեղեցիների շրջակայքում 6.51/9.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.51/9.31 Հ ընկած է գետնին՝ եկեղեցիների միջև բեռնել պատկեր

Խաչքար 952 թ. 6.51/9.3.2 Հ պահպանվել է երկու բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար Սահակի 963 թ. հենած է ավերված եկեղեցու հս պատին 6.51/9.3.3 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. երկրորդ եկեղեցուց 5 մ հվ 6.51/9.3.4 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. երկրորդ եկեղեցուց 6 մ հվ 6.51/9.3.5 Հ ժայռաբեկորի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հայրապետի, կազմող` Ավան 1171 թ. 6.51/9.3.6 Հ հենած է եկեղեցու խորանի քարերին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. աե եկեղեցուց 4 մ հվ 6.51/9.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. առաջին եկեղեցուց 5 մ հվ-աե 6.51/9.3.8 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. երկու եկեղեցիների միջև 6.51/9.3.9 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. աե եկեղեցու հվ-ամ անկյան մոտ 6.51/9.3.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.51/9.3.11 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.51/9.3.12 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հս-աե մասում, աե եկեղեցուց 20 մ հս 6.51/9.3.13 Հ կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հս-աե մասում 6.51/9.3.14 Հ նախորդի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գերեզմանոցի հս-աե մասում 6.51/9.3.15 Հ նախորդի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.51/9.3.16 Հ մասնատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գերեզմանոցի հս-աե մասում, աե եկեղեցուց 20 մ հս 6.51/9.3.17 Հ կիսով չափ թաղված է հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. առաջին եկեղեցուց 5 մ հվ-ամ 6.51/9.3.18 Հ ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Ջրատար 6.51/9.4 Հ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի 5-10 դդ. եկեղեցիներից 50 մ հվ 6.51/9.5 Հ կից է խոշոր ժայռաբեկորներին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-19 դդ. գյուղից ամ, Հրազդանի ձորի ամ լանջին 40°21′19″ հս․. լ. 44°36′15″ ավ. ե. / 40.355365° հս․. լ. 44.604105° ավ. ե. / 40.355365; 44.604105 6.51/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. 6.51/10.1 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Օժանդակ շինություններ 13 դ. եկեղեցուց 20 մ հս 6.51/10.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 4-6 դդ. 6.51/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. միանավ եկեղեցու շուրջ 6.51/10.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.51/10.3.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.51/10.3.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.51/10.3.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.51/10.3.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար 6.51/10.3.5 բեռնել պատկեր

Ձիթհան 16-17 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին, ժայռերի տակ 6.51/10.4 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 18-19 դդ. գյուղի ամ մասում, գյուղ մտնող ճանապարհից աջ 6.51/11 Հ բեռնել պատկեր

Դոլմեն Ք.ա. 2 հազ. Հրազդանի ձորում, գետի ձախ ափին 6.51/12 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 3 կմ հվ-արմ 6.51/13 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. գյուղի ամ մասում 6.51/14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցուց հս 6.51/14.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գյուղից ամ, արահետի վրա 6.51/15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար գյուղի մեջ 6.51/16 Հ Զ. Օզմանյանի այգում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղից 2 կմ հվ-ամ 6.51/17 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գյուղի սկզբնամասում 6.51/18 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]