Արամուսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Արամուս գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 34 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց-բնակատեղի Ք.ա. 2 հազ.- 2 դ. գյուղից1 կմ հվ-ամ 6.13/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հազ.- 8 դ. բլրալանջին 6.13/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. գյուղի հվ-աե մասում 6.13/2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.13/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.13/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.13/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.13/2.4 Հ պահպանվել է ստորին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.13/2.5 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 6.13/2.6 Տ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 0.5 կմ հվ-աե 6.13/3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 0.5 կմ աե 6.13/4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Նշան Ծիրանավոր 6 դ. գյուղի մեջ 6.13/5 Հ Aramus Tsiranavor church (15).jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի շինություններ 19 դ. եկեղեցու մոտ 6.13/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցու մոտ 6.13/5.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.13/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 1867 թ. գյուղի կենտրոնում 6.13/6 Հ Sourb Hakob 2.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հենած է եկեղեցու պատին 6.13/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 6.13/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 6.13/6.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 6.13/6.4 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 6.13/6.5 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 6.13/6.6 Տ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. խորանի ձախ կողմում 6.13/6.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 6.13/6.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.13/6.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1558 թ. ագուցված է եկեղեցու աե պատի հս մասում 6.13/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե պատի հս մասում 6.13/6.11 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1972 թ. գյուղի մեջ 6.13/7 Տ քանդ. Գ. Մնացականյան, ճարտ. Ռ. Ալավերդյան բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Աստվածածին 13-14 դդ. գյուղի հվ-աե մասում,բարձունքի վրա 6.13/8 Հ վերակառուցված է 1893 թ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. 6.13/8.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգոր քահանայի, կազմող` Վարդ 1205 թ. եկեղեցու հս ճակատի դիմաց 6.13/8.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 19 դ. գյուղի կենտրոնում 6.13/9 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 19 դ. գյուղի ամ կողմում 6.13/10 Տ բեռնել պատկեր

ՏԱՊԱՆԱՔԱՐ 12-13 դդ. գյուղի ամ կողմում 6.13/11 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]