Արզականի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Արզական գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 191 հուշարձան (18 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 12-17 դդ. գյուղի հս-ամ եզրին 6.15/1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.15/1.2 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար գյուղի հս-ամ մասում, «Աղվերան» վայրում, Նախարարների խորհրդի հանգստյան տան տարածքում 6.15/2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.15/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.15/2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.15/2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.15/2.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.15/2.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.15/2.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/2.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/2.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/2.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/2.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/2.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.22 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.23 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.24 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.25 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/2.26 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1219 թ. 6.15/2.27 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1223 թ. 6.15/2.28 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 6.15/2.29 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-19 դդ. գյուղի հս-ամ մասում, բլրի վրա 6.15/3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/3.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/3.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.15/3.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.15/3.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/3.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 6.15/3.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.15/3.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.15/3.19 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.15/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.15/3.21 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Արզականի ավերակներ» 12-15 դդ. գյուղից 3 կմ աե 6.15/4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-15 դդ. 6.15/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.15/4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.15/4.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ավազան» 19 դ. 1960-ական թթ. գյուղից 4 կմ հվ-աե 6.15/5 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր «Գհուկի վանք» (Բոլորահար) 13-14 դդ. 6.15/6 Հ Եկեղեցական համալիր «Գհուկի վանք» (Բոլորահար).JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. 6.15/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/6.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.15/6.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/6.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի և տնտեսական կառույցներ միջնադար 6.15/6.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 6.15/6.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1219 թ. 6.15/6.3.1 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1265 թ. 6.15/6.3.2 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.10 Հ պահպանվել է արձանագիր պատվանդանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.11 Հ պահպանվել է արձանագիր պատվանդանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.3.12 Հ պահպանվել է արձանագիր պատվանդանը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար վանքից 150 մ հս 6.15/6.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/6.4.12 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Չորուտի վանք) 12 դ. գյուղից 5 կմ հս հանգստյան տան տարածքում 6.15/7 Հ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին, Արզական.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 6.15/7.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.15/7.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/7.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/7.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 13 դ. գյուղի հս մասում 6.15/8 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. եկեղեցու մոտ 6.15/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.15/8.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.15/8.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.15/8.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.15/8.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.15/8.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.15/8.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.15/8.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.15/8.1.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.15/8.1.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.15/8.1.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.15/8.1.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.15/8.1.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.15/8.1.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.15/8.1.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.15/8.1.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 6.15/8.1.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.15/8.1.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.15/8.1.18 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս (Սբ. Աստվածածին, Սբ. Թադևոս առաքյալ) 1867 թ. գյուղի մեջ 6.15/9 Տ Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս (Սբ. Աստվածածին, Սբ. Թադևոս առաքյալ), Արզական.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 6.15/9.1 Հ բեռնել պատկեր

Արձանագրություն 1001 թ. ընկած եկեղեցու մոտ 6.15/9.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/9.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/9.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 6-7 դդ. գյուղի մեջ 6.15/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Հերմոնի վանք» միջնադար գյուղից 2.5 կմ հս-ամ 6.15/11 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 6.15/11.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.15/11.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 6.15/11.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/11.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Փրի վանք» 10-11 դդ. գյուղից հս-ամ, «Նաիրի» հանգստյան տան տարածքում 6.15/12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 6.15/12.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.15/12.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/12.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գյուղի հվ-ամ մասում, «Խաչի դար» վայրում 6.15/13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղից հս-ամ, ՀՀ ԳԱԱ հանգստյան տան տարածքում 6.15/14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղից 2.5 կմ հս-ամ, նեղուցի վանքից 0.5 կմ հս-աե 6.15/15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. գյուղի հվ- ամ մասում, «Խաչի դար» վայրում 6.15/16 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին գյուղի մեջ 6.15/17 Տ Արզական, Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին.JPG բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Նեղուցի վանք (Արզականի վանք, Սբ. Աստվածածին, Նեղոց Սբ. Աստվածածին) 13 դ. 10-16 դդ. գյուղից 3 կմ հվ-ամ գյուղից 2 կմ հս-ամ 6.15/18 Հ Վանական համալիր Նեղուցի վանք (Արզականի վանք, Սբ. Աստվածածին, Նեղոց Սբ. Աստվածածին).JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 13 դ. 6.15/18.1 Հ Նեղուցի վանք գ Արզաքան (8).JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/8.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 1271 թ. եկեղեցուն կից է ամ-ից 6.15/18.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար, Սարգիս կազմող 13 դ. գավիթի ներսում 6.15/18.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. համալիրի հվ կողմում 6.15/18.3 Հ նորաբաց բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար Սբ. Աստվածածին եկեղեցու մոտ 6.15/18.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.15/18.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Յովհաննեսի, Մխիթար և Հուսիկ կազմողներ 1115 թ. մատուռի մոտ 6.15/18.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.4.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.4.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.4.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.4.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.4.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.4.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ովասափ կազմողի 13 դ. մատուռի մոտ 6.15/18.4.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1256 թ. 6.15/18.4.10 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 12 դ. 6.15/18.4.11 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. համալիրի ամ մասում 6.15/18.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-13 դդ. 6.15/18.5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1205 թ. 6.15/18.5.2 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. մատուռի մոտ 6.15/18.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/18.6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/18.6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/18.6.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.15/18.6.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/18.6.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.15/18.6.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.6.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.6.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.6.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.15/18.9.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1246 թ. 6.15/18.6.11 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.6.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.6.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.6.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.6.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.6.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.15/18.6.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.15/18.6.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.15/18.6.19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.15/18.6.20 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.15/18.6.21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 6.15/18.6.22 Հ բեռնել պատկեր

Սեղանատուն միջնադար 6.15/18.7 Հ պեղվել է 1990 թ. բեռնել պատկեր

Բնակելի և տնտեսական կառույցներ միջնադար 6.15/18.8 Հ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]