Աղավնաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Աղավնաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Աղավնաձոր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 63 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 8-6 դդ., վաղ միջնադար գյուղից 1.5 կմ հվ-աե 40°18′28″ հս․. լ. 44°34′53″ ավ. ե. / 40.307651° հս․. լ. 44.581404° ավ. ե. / 40.307651; 44.581404 6.9.1/1 Հ «Չընգլի քարեր» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 1 հազ. 6.9.1/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար-20 դ. գյուղի աե մասում, ՊՇԷԿ-ի հանգստյանտան տարածքում 6.9.1/2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 6.9.1/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Գլխատուն 20 դ. սկիզբ գյուղի մեջ 6.9.1/3 Տ Գ. Սարգսյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 4-3 հազ. գյուղից 5 կմ հվ, «Զոմմե» վայրում 6.9.1/4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար գյուղից 1 կմ հվ-ամ, ցեմենտի գործարանի հանգստյան տան տարածքում 6.9.1/5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 6.9.1/5.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 17 դ. գյուղի հվ-աե եզրին 6.9.1/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-20 դդ. եկեղեցու շուրջը 6.9.1/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.9.1/6.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.9.1/6.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 6.9.1/6.1.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.9.1/6.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.9.1/6.1.5 Տ պահպանվել է պատվանդանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.9.1/6.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.9.1/6.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.9.1/6.1.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1276 թ. 6.9.1/6.1.9 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.9.1/6.1.10 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.9.1/6.1.11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռի մոտ 6.9.1/6.1.12 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու մոտ 6.9.1/6.1.13 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.9.1/6.1.14 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.9.1/6.1.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.9.1/6.1.16 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.9.1/6.1.17 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.9.1/6.1.18 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.9.1/6.1.19 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. եկեղեցու մոտ 6.9.1/6.1.20 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. մատուռի մոտ 6.9.1/6.1.21 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/6.1.22 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/6.1.23 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/6.1.24 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/6.1.25 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/6.1.26 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/6.1.27 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/6.1.28 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/6.1.29 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու մոտ 6.9.1/6.1.30 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. մատուռի մոտ 6.9.1/6.1.31 Տ պահպանվել է պատվանդանը բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. 6.9.1/6.1.32 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 17 դ. մատուռից մոտ 50 մ հվ 6.9.1/7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված էեկեղեցու ճակատին 6.9.1/7.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. ագուցված էեկեղեցու ճակատին 6.9.1/7.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված էեկեղեցու բեմին 6.9.1/7.3 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. եկեղեցու շուրջը 6.9.1/7.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.9.1/7.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.9.1/7.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.9.1/7.4.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.9.1/7.4.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.9.1/7.4.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 6.9.1/7.4.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/7.4.7 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.9.1/7.4.8 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի հվ մասում, ճանապարհի աջ կողմում, նորաշեն սրբատեղիում 6.9.1/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղից 800 մ ամ, սարի գագաթին 6.9.1/9 Հ «Ճգնավոր» սրբատեղիում բեռնել պատկեր

Մատուռ «Նարեկ» 17 դ. գյուղիաե մասում 6.9.1/10 Տ վերակառ. 1946 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.9.1/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 6.9.1/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.9.1/10.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 6.9.1/10.4 Հ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. գյուղի հվ մասում 6.9.1/11 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]