Գեղաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Գեղաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 73 հուշարձան (40 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 1 կմ հվ-ամ 6.23/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. 6.23/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ծատուրբերդ» ուշ բրոնզ հելլենիստ գյուղի աե եզրին 6.23/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ ուշ բրոնզ- հելլենիստ 6.23/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Կատարսար» միջնադար գյուղից 17 կմ հս, «Շխի չինգիլ» վայրում 6.23/3 Հ բարձրությունը ծովի մակերևույթից 3150 մ բարձ. բեռնել պատկեր

Ամրոց «Կուռիկի քարափ» ուշ բրոնզ - վաղ երկաթի դար - միջնադար գյուղից 2.5 կմ աե 6.23/4 Հ «Թարոյանց հողեր» բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ ուշ բրոնզ - վաղ երկաթի դար - միջնադար 6.23/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2 հազ.- վաղ միջնադար գյուղից 1.5 կմ հվ, Սբ. Սարգիս մատուռից աե 6.23/5 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հազ. - վաղ միջնադար 6.23/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1899 թ. հվ, սարի գագաթին գյուղից 3 կմ հվ, սարի գագաթին 6.23/6 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ գյուղի մեջ 6.23/7 Տ Ս. Ստեփանյանի հողամասում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. գյուղի աե մասում 6.23/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.23/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.23/8.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.23/8.3 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.23/8.4 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 6.23/8.5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. 6.23/9 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 6.23/9.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 6.23/9.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 6.23/9.3 Տ բեռնել պատկեր

Վիշապաքար Ք.ա. 3-2 հազ. 6.23/9.4 Հ տեղափոխված Գեղամա լեռներից բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. մասում գյուղի ամ մասում 6.23/10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.23/10.1 Հ պահպանվել է ստորին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 6.23/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-19 դդ. գյուղից հվ-աե 6.23/11 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-17 դդ. գյուղից 2-2.5 կմ հվ-աե 6.23/12 Տ «Բալիջա» վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Բարձրադիր 13-20 դդ. գյուղից 8 կմ հս-աե 6.23/13 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 19 դ. 6.23/13.1 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-19 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 6.23/13.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.23/13.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 6.23/13.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 6.23/13.2.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. գյուղատեղիի հս եզրին 6.23/13.3 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 19-20 դդ. գյուղից 12-13 կմ աե 6.23/14 «Բեզաքլու» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 1875 թ. 6.23/14.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-14 դդ. 6.23/15 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-20 դդ. գյուղից 15 կմ աե 6.23/16 Տ «Վանուշի յուրտ» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. 6.23/16.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, Զովք տանող ճանապարհի ձախ կողմում 6.23/17 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 3 կմ հս-ամ 6.23/18 Հ «Հաչեք վայրում» բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 16 կմ հս, «Վանուշի յուրտ» գյուղատեղիից1, 5կմ հս 6.23/19 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 20 կմ հս, «Վանուշի յուրտ» գյուղատեղիից 3 կմ հս-աե 6.23/20 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 15կմ հվ-աե, Տիգրանի ջրհորից հվ 6.23/21 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1870 թ. գյուղի մեջ 6.23/22 Տ բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. 6.23/22.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Թուխ Մանուկ գյուղի հվ եզրին 6.23/23 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. բեմի վրա 6.23/23.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գյուղի մեջ, Թադևոս Առաքյալի մատուռում 6.23/24 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գյուղի մեջ, Թադևոս Առաքյալի մատուռում 6.23/25 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ, Սբ. Ստեփանոս սրբատեղիում 6.23/26 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ, Սբ. Ստեփանոս սրբատեղիում 6.23/27 Հ պահպանվել է ստորին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. գյուղից 0.3 կմ հվ-ամ, «Լույս Գերեզման» կոչվող սրբատեղիում 6.23/28 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. գյուղից 0.3 կմ հվ-ամ, «Լույս Գերեզման» կոչվող սրբատեղիում 6.23/29 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. գյուղից 0.3 կմ հվ-ամ, «Լույս Գերեզման» կոչվող սրբատեղիում 6.23/30 Հ բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. 6.23/31 Տ կոչվող բեռնել պատկեր

Մատուռ 19 դ. գյուղի մեջ 6.23/32 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. մատուռի մոտ 6.23/32.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Կապույտ խաչ» 10 դ. մատուռի մոտ 6.23/32.2 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 19 դ. Զովք - Գեղաշեն ճանապարհի եզրին 6.23/33 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 17 դ. գյուղից 3 կմ հվ, սարի գագաթին 6.23/34 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.23/34.1 Հ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի 19 դ. գյուղի մեջ 6.23/35 Տ Ա. Բադալյանի հողամաս բեռնել պատկեր

Սրբատեղի Սբ. Սարգիս 19 դ. գյուղից հս-աե 6.23/36 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղացների համալիր «Շարան ջրաղաց» 19 դ. գյուղից 2-3 կմ աե 6.23/37 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. 6.23/37.1 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. 6.23/37.2 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. 6.23/37.3 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. 6.23/37.4 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Մարգարի» 19 դ. 6.23/37.5 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Տերտերանց» 19 դ. 6.23/37.6 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Սայադի» 19 դ. 6.23/37.7 Տ բեռնել պատկեր

Ջրհոր «Տիգրանի ջրհորը» Ք.ա. 2-1 հազ., միջնադար գյուղից 13 կմ աե 6.23/40 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]