Զովունիի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Զովունի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 24 հուշարձան (4 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Կարմիր բերդ Ք.ա. 2 հզ - միջնադար գյուղի աե եզրին, հրվանդանի վրա 6.29/1 Հ Թազաքենդ, Գայա խարաբա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հզ ամրոցից հվ-ամ, գյուղի մեջ 6.29/1.1 Հ բաղկացած է դամբարանաբլուրներից և կրոմլեխներից բեռնել պատկեր

Դոլմեն Ք.ա. 14-13 դդ. ամրոցից ամ, կիրճի եզրին 6.29/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Միջնաբերդ Ք.ա. 2 հզ ամրոցի աե մասում, հրվանդանի եզրին 6.29/1.3 Հ տարածքում կա նբազմասենյակ մոնումենտալ կառույցներ բեռնել պատկեր

Արձանագրություն սեպագիր Ք.ա.1 հզ պարսպի հս եզրին 6.29/1.4 Հ սեպագիր տառերը մեծ են և անընթեռնելի բեռնել պատկեր

Ժայռապատկեր` «Օձ» Ք.ա. 2 հզ ամրոցի հվ, հրվանդանի վրա 6.29/1.5 Հ փորագրված է քարաբեկորի վրա բեռնել պատկեր

Ժայռապատկեր`«Վիշապ» Ք.ա. 2 հզ ամրոցի կենտր. մասում 6.29/1.6 Հ փորագրված է ժայռի վրա բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 11-17 դդ. ամրոցի հս, Հրազդան գետի աջ ափին 6.29/2 Հ Փոքր Մհեր կրթահամալիրի տարածքում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-16 դդ. գյուղատեղիից ամ 6.29/2.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարան 15-16 դդ. գերեզմանոցում 6.29/2.1.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. դամբարանից 6.29/2.1.2 Հ խոյակերպ, մեջքի վրա փոսիկներ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 6.29/2.1.3 Հ խոյակերպ, կտրված գլուխը տեղափոխվել է Փոքր Մհեր կրթահամալիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. Փոքր Մհեր կրթահամալիրի տարածքում 6.29/2.1.4 Տ տուֆ, արձանագիր, քանդակազարդ, հատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. Փոքր Մհեր կրթահամալիրի տարածքում 6.29/2.1.5 Տ տուֆ, ռելիեֆ վարդյակով բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 11 դ. գյուղատեղիի հվ-աե եզրին 6.29/2.2 Հ ավերված, կառուցված է բազալտե և սրբատաշ տուֆ քարերով բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցու հվ եզրին 6.29/2.2.1 Հ բազալտ, տեղափոխվել է Փոքր Մհեր կրթահամալիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ եզրին 6.29/2.2.2 Հ տուֆից, ստորին հատվածը բեռնել պատկեր

Ճանապարհ Ք.ա. 2 հզ - միջնադար Հրազդանի աջ ափին 6.29/2.3 Հ երկու կողմից եզերված է քարաշար պատերով բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1985 թ. գյուղի հս-աե մասում 6.29/3 Տ քանդ. Հ. Իսահակյան, ճարտ.Հ. Ասլանյան բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր քարի դար Եղվարդի կիրճի աջակողմյան կտրվածքում, ամրոցից հս-ամ 6.29/4 Հ հայտնաբերվել են աշելյան գործիքներ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան «Զովունի-1» քարի դար գյուղից 2-3 կմ հս, Փոքր Մհեր կրթահամալիրի մոտ 6.29/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան «Համո-1» քարի դար գյուղի հսմասում, Եղվարդ գետի աջ ափին 6.29/4.2 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան «Համո-2» քարի դար գյուղի հսմասում, Եղվարդ գետի ձախ ափին 6.29/4.3 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան «Համո-3» քարի դար գյուղի հսմասում, Եղվարդ գետի ձախ ափին 6.29/4.4 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]