Գողթի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Կոտայքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Կոտայքի մարզի Գողթ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 83 հուշարձան (24 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 14-9 դդ., 16-17 դդ. գյուղից 2,5 կմ հվ-ամ, Ազատ գետի աջ ափին 6.26/1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց Ք.ա. 12-9 դդ. գյուղից հս-ամ 6.26/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարաններ Ք.ա. 12-9 դդ. Գողթ-Գեղարդ ճան. ձախ կողմում 6.26/2.1 Հ դամբարանաբլուրներ բեռնել պատկեր

Ամրոց Ք.ա. 12-9 դդ. գյուղից 1 կմ հվ-աե 6.26/3 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 12-9 դդ. գյուղի հս-աե եզրին,Գեղարդ տանող ճանապարհի աջ կողմում 6.26/4 Հ 1 հա բեռնել պատկեր

Դամբարաններ Ք.ա. 12-9 դդ. գյուղի հս-աե եզրին 6.26/4.1 Հ շին. աշխ. ժամ. բացված իրերը պահվում են ՀՊԹ-ում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղից 2 կմ հս-աե, Գեղարդ տանող խճուղուց ձախ 6.26/5 Տ «Բլուկի տակ» վայրում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-20 դդ. գյուղի հվ-ամ մասում 6.26/6 Հ 0.4 հա բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.26/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 6.26/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.26/6.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 6.26/6.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/6.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1233 թ. 6.26/6.17 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.26/6.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1329 թ. 6.26/6.19 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.26/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 6.26/6.21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-18 դդ. 6.26/6.22 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-18 դդ. 6.26/6.23 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-18 դդ. 6.26/6.24 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 6.26/6.25 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 6.26/6.26 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 6.26/6.27 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 6.26/6.28 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 6.26/6.29 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 6.26/6.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 6.26/6.31 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 6.26/6.32 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 6.26/6.33 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 6.26/6.34 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 19 դ. 6.26/6.35 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. 6.26/6.36 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 18-19 դդ. 6.26/6.37 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 6.26/6.38 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 5-17 դդ. գյուղից 3.5 կմ հվ-աե 6.26/7 Հ «Ալիմարդան» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 9-10 դդ. 6.26/7.1 Հ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-17 դդ. 6.26/7.1.1 Հ խաչքարերով բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բայբուդ» 5-17 դդ. գյուղից 5 կմ հվ, Խոսրովի արգելոցում 6.26/8 Հ 1.5 հա բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-7 դդ. 6.26/8.1 Հ բազիլիկ սրահ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-17 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 6.26/8.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-17 դդ. գյուղից 3 կմ հս-աե, Երևան-Գեղարդ խճուղու երկու կողմում 6.26/9 Հ «Բուրդիկ» վայրում բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Հազիմեր» 14-15 դդ. խճուղու ձախ կողմում 6.26/9.1 Տ տարածքում կան խաչքարեր բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հազիմեր» 14-15 դդ. խճուղու ձախ կողմում 6.26/9.1.1 Հ Goght Kapuyt khach D A (4).jpg բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-13 դդ. գյուղից 3 կմ հվ, Խոսրովի արգելոցում 6.26/10 Հ «Էլիջա» վայրում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 6.26/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Նոր գյուղ» 10-17 դդ. գյուղից 4.5 կմ հս-աե, Գողթ գետի ձախ ափին 6.26/11 Տ կոչվում է նաև «Խարաբա», «Թազաքենդ» բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. գյուղի ամ մասում, բլրի վրա 6.26/12 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-13 դդ. 6.26/13 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 6.26/13.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 19 դ. գյուղի կենտրոնում 6.26/14 Հ եռանավ սրահ, 04 հա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 6.26/14.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 6.26/14.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է ամ ճակատի վրա, մուտքի վերևում 6.26/14.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. ագուցված է եկեղեցու պատին 6.26/14.4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. եկեղեցուց հս 6.26/14.5 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու մոտ 6.26/14.5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու բակում 6.26/14.5.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու բակում 6.26/14.5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. գերեզմանոցում 6.26/14.5.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գյուղի մեջ 6.26/15 Հ Ֆ. Սիմոնյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ, նորակառույց մատուռում 6.26/16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ, նորակառույց մատուռում 6.26/17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ 6.26/18 Հ Հ. Բալիկյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-ամ, Ազատ գետի կիրճում 6.26/19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. գյուղում 6.26/20 Տ Բ. Ավետիսյանի տնամերձի ցանկապատի մոտ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1964 թ. գյուղում 6.26/21 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1990 թ. գյուղի հս մասում 6.26/22 Հ բեռնել պատկեր

Վիշապաքար Ք.ա. 3-2 հազ. գյուղի հս-աե մասում, նոր գերեզմանոցի կենտրոնում 6.26/23 Հ Vishapaqarer.JPG բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր գյուղից հվ-աե, Ազատ գետի աջ ափին 6.26/24 Հ բնական և արհեստական բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան «Մակոյի» 6.26/24.1 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան գյուղից հվ-աե, «Մակոյի» քարայրից 150 մ հեռու 6.26/24.2 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]