Հունաստանի կղզիների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Հունաստանի կղզիների ցանկ, ներառում է իր մեջ 1400-ից ավելի կղզիներ։ Հունաստանը ունի բազմաթիվ կղզիներ, որոնց հաշվարկները սկսվում են ինչ-որ տեղ 1,200-ից[1] մինչև 6000[2], կախված նվազագույն չափից, հաշվի առնելու համար։ Բնակեցված կղզիների թիվը տարբեր աստիճանի մեջբերվում է 166[3] և 277[2] միջև։ Դրանցից 227-ը բնակեցված են՝ 78 կղզիներում բնակվում են 100-ից ավելի բնակիչներ։

Ստորև ներկայացված է Հունաստանի առավել խոշոր և բնակելի կղզիների ցանկը։

Հունաստանի կղզիները տեղակայված են Հոնիական, Էգեյան և Միջերկրական ծովերում

Սարոնական ծովածոցի կղզիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սարոնական ծովածոցի կղզիների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Անգիստրի Αγκίστρι 14 920 (2001) Blank.jpg
Դոկոս Δοκός 12,5 43 (2001) Blank.jpg
Իդրա Ύδρα 50 2719 (2001) Blank.jpg
Պորոս Πόρος 22,9 4348 (2001) Blank.jpg
Սալամին Σαλαμίνα 95 38 022 (2001) Blank.jpg
Սպեցե Σπέτσες 22,2 3916 (2001) Blank.jpg
Էգինա Αίγινα 87,41 13 552 (2001) Aegina OnEarth WMS.png

Հյուսիսային Էգեյան կղզիներ (Փրագեան սպորադներ)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հյուսիսային Էգեյան կղզիների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Այոս-Էֆստրատիոս Άγιος Ευστράτιος 42 376 (2001) Blank.jpg
Լեմնոս Λήμνος 476 17 000 (2001)
Լեսբոս Λέσβος 1630 90 634 (2001) Lesvos.jpg
Սամոտրակի Σαμοθράκη 178 2723 (2001) Blank.jpg
Թասոս Θάσος 380,1 13 765 (2001) Thasos.jpg

Եվուբա և Հյուսիսային սպորադներ (Թեսալիայի սպորադներ)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հյուսիսային սպորադների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Ալոնիսոս Αλόννησος 65 2700 (2001) Blank.jpg
Վալաքսա Βάλαξα 4,3 անմարդաբնակ Blank.jpg
Կիրա Պանահյա Κυρά Παναγιά 25 10 (2001) Blank.jpg
Պերիստերա Περιστέρα 14,2 30 (2011) Blank.jpg
Պիպերի Πιπέρι 4,3 6 (2011) Blank.jpg
Սարակինո Σαρακηνό 3,4 անմարդաբնակ Blank.jpg
Սկադզուրա Σκάντζουρα 6 անմարդաբնակ Blank.jpg
Սկիաթոս Σκιάθος 48 6160 (2001) Blank.jpg
Սկիրոպուլա Σκυροπούλα 3,8 անմարդաբնակ Blank.jpg
Սկիրոս Σκύρος 209 2602 (2001) Blank.jpg
Սկոպելոս Σκόπελος 96 4696 (2001) Blank.jpg
Էվբեյա Εύβοια 4167 218 032 (2005) Blank.jpg
Յուրա Γιούρα 11 անմարդաբնակ Blank.jpg

Հոնիական կղզիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հոնիական կղզիների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Անդիկիտիրա Αντικύθηρα 20,43 44 (2001) Blank.jpg
Անդիպակսի Αντίπαξοι 5 64 (2001) Blank.jpg
Արքուդի Αρκούδι 4,2 անմարդաբնակ Blank.jpg
Անտոկոս Άτοκος 4,4 2 (2001) Blank.jpg
Իթակե Ιθάκη 96 3084 (2001) Kephalonia Names.jpg
Զակինթոս Ζάκυνθος 406 41 472 (2005) Zakynthos-nasa.png
Կալամոս Κάλαμος 25 543 (2001) Blank.jpg
Կաստոս Καστός 5,1 120 (2001) Blank.jpg
Կեֆալինիյա Κεφαλονιά 781 42 088 (2005) Kephalonia Names.jpg
Կիտիրա Κύθηρα 279,59 3354 (2001) Blank.jpg
Կերկիրա (Կորֆու) Κέρκυρα 591 111 975 (2001) Corfu from ISS.jpg
Լեֆկաս Λευκάδα 325 22 879 (2005) Kephalonia Names.jpg
Մատրակի Μαθράκι 3,1 186 (2001) Blank.jpg
Մեգանիսի Μεγανήσι 20 1090 (2001) Blank.jpg
Օտոնու Οθωνοί 10 631 (2001) Blank.jpg
Պակսի Παξοί 25,3 2253 (2001) Blank.jpg
էլաֆոնիսի Ελαφόνησος 19 745 (2001) Blank.jpg
էրիկուսա Ερεικούσσα 4,5 698 (2001) Blank.jpg

Դոդեկանես (Հարավային սպորադներ)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դոդեկանեսի դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Ագաթոնիսիյոն Αγαθονήσι 13,6 158 (2001) Blank.jpg
Ալիմիա Αλιμιά 7,4 0 (2001) Blank.jpg
Արկի Αρκοί 6,6 54 (2001) Blank.jpg
Աստիպալեյա Αστυπάλαια 97 1238 (2001) Blank.jpg
Կալիմնոս Κάλυμνος 111 16 441 (2001) Blank.jpg
Կարպաթոս Κάρπαθος 301 6565 (2001) Karpathos OnEarth WMS.png
Կասոս Κάσος 66 990 (2001) Blank.jpg
Կոս Κως 290 30 947 (2001) Blank.jpg
Լեվիտա Λέβιθα 9,2 3 (2001) Blank.jpg
Լերոս Λέρος 53 8207 (2001) Blank.jpg
Լիպսի Λειψοί 16 698 (2001) Blank.jpg
Մեհիստի (Կաստելորիզոն) Μεγίστη
Καστελόριζο
8,9 406 (2001) Blank.jpg
Հիսիրոց Νίσυρος 41,4 948 (2001) Nisyros.jpg
Պատմոս Πάτμος 34,5 3044 (2001) Blank.jpg
Պսերիմոս Ψέριμος 15 130 (2001) Blank.jpg
Հռոդոս Ρόδος 1398 117 007 (2001) Rhodes NLT Landsat7.png
Սարյա Σαριά 21 22 (2001) Blank.jpg
Սիմի Σύμη 58 2606 (2001) Blank.jpg
Սիրնա Σύρνα 7,8 0 (2001) Blank.jpg
Տելենդոս Τέλενδος 5 54 (2001) Blank.jpg
Տիլոս Τήλος 62,8 533 (2001) Blank.jpg
Ֆարմակովիսի Φαρμακονήσι 3,9 74 (2001) Blank.jpg
Խալկի Χάλκη 28,1 313 (2001) Blank.jpg
Յալի Γυαλί 5 0 (2001) Blank.jpg

Արևելյան Սպորադներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արևելյան սպորադների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Անտիպսարա Αντίψαρα 4 0 (2001) Blank.jpg
Իկարիյա Ικαρία 255 8312 (2001) Blank.jpg
Ինուսես Οινούσσες 14 999 (2001) Blank.jpg
Պսարա Ψαρά 43 422 (2001) Blank.jpg
Սամոս Σάμος 476 33 814 (2001) Samos 26.80174E 37.72709N.jpg
Տիմենա Θύμαινα 10 151 (2001) Blank.jpg
Ֆուրնի Φούρνοι 30 1326 (2001) Blank.jpg
Քիոս Χίος 842 53 817 (2005) Chios NASA satellite image.jpg

Կիկլադներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կիկլադների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Ամորգոս Αμοργός 121 1859 (2001) Blank.jpg
Անաֆի Ανάφη 38 273 (2001) Blank.jpg
Անդիմիլոս Αντίμηλος 8 անմարդաբնակ Blank.jpg
Անդրոս Άνδρος 380 10 009 (2001) Blank.jpg
Անդիպարոս Αντίπαρος 35 1037 (2001) Blank.jpg
Դիլոս Δήλος 3,4 14 (2001) Blank.jpg
Իոս Ίος 108 1838 (2001) Blank.jpg
Կեյա Κέα 129 2417 (2001) Blank.jpg
Կիմոլոս Κίμωλος 36 769 (2001) Blank.jpg
Կիտնոս Κύθνος 99 1603 (2001) Blank.jpg
Մակրոնիսոս Μακρόνησος 18,3 անմարդաբնակ Blank.jpg
Միկոնոս Μύκονος 86 9320 (2001) Blank.jpg
Միլոս Μήλος 160,1 4771 (2001) Milos.jpg
Նաքսոս Νάξος 428 18 188 (2001) Blank.jpg
Պարոս Πάρος 195 12 853 (2001) Blank.jpg
Պոլիեգոս Πολύαιγος 17,2 անմարդաբնակ Blank.jpg
Րինիյա Ρήνεια 13,9 անմարդաբնակ Blank.jpg
Ցերիֆոս Σέριφος 73 1414 (2001) Blank.jpg
Սիկինոս Σίκινος 41 238 (2001) Blank.jpg
Սիրոս Σύρος 84 20 000 (2004) Blank.jpg
Սիֆնոս Σίφνος 73 2442 (2001) Blank.jpg
Տինոս Τήνος 194 8574 (2001) Blank.jpg
Տիրա (Սանտորինի) Θήρα (Σαντορίνη) 76 13 402 (2001) Santorini Landsat.jpg
Տիրացիյա Θηρασία 9,3 268 (2001) Blank.jpg
Ֆոլեգանդրոս Φολέγανδρος 32 667 (2001) Blank.jpg
Յարոս Γυάρος 17,3 անմարդաբնակ Blank.jpg

Փոքր Կիկլադներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Դոնուսա Δονούσα 14 163 (2001) Blank.jpg
Իրակլիյա Ηρακλειά 17,6 151 (2001) Blank.jpg
Կերոս Κέρος 15 անմարդաբնակ Blank.jpg
Կուֆոնիսի Κουφονήσι 5,7 366 (2001) Blank.jpg
Սխինուսա Σχοινούσα 7,8 206 (2001) Blank.jpg

Կրետեն և շրջապատող կղզիները[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կրետե կղզու և շրջապատող կղզիների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Ահի-Տեոդորի Άγιοι Θεόδωροι 1 անմարդաբնակ Blank.jpg
Գավդոպուլա Γαυδοπούλα 2,6 3 (2001) Blank.jpg
Գավդոս Γαύδος 29,6 98 (2001) Blank.jpg
Գրամբուսա Γραμβούσα/Γραμπούσα 0,722 անմարդաբնակ Blank.jpg
Դիյա Δíα 12 2 (2001) Blank.jpg
Դիոնիսադես Διονυσάδες 5,252 անմարդաբնակ Blank.jpg
Կրետե Κρήτη 8336 623 666 (2005) Crete Nasa.jpg
Կուֆոնիսի Κουφονήσι 4,2 անմարդաբնակ Blank.jpg
Պակսիմադիյա Παξιμάδια 1,7 անմարդաբնակ Blank.jpg
Սուդա Σούδα 0,8 անմարդաբնակ Blank.jpg
Սպինալոնգա (Կալիդոն) Σπιναλόγκα 0,085 անմարդաբնակ Blank.jpg
Խրիսի Χρυσή 5 անմարդաբնակ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Греческие острова. Путеводитель. — M.: Michel Strogoff & Ass, 2000. — 352 с. — (Le Petit Fute). — ISBN 2-86273-618-X

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]


  1. John S. Bowman,, Sherry Marker, Peter Keraislands siotis, Heidi Sarna (2010)։ «Greece in depth»։ Frommer's Greece (7th ed.)։ Hoboken, NJ: Wiley Publishing։ էջ 12։ ISBN 978-0-470-52663-7 
  2. 2,0 2,1 Ellinikos Organismos Tourismou (EOT)։ «Greek»։ Արխիվացված է օրիգինալից հունիսի 3, 2012-ին։ Վերցված է ապրիլի 29, 2012 
  3. Poffley Frewin (2002)։ Greek Island Hopping։ Thomas Cook։ էջ 15