Անձանց և ընկերությունների ցանկ, որոնք մատնանշված են «Դրախտային փաստաթղթերում»

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Կարմիրով նշված են այն երկրները, որոնց ղեկավարները կապված են օֆշորային գործունեության հետ

Ստորև ներկայացված են այն անձանց և ընկերությունների ցանկ, որոնք մատնանշված են «Դրախտային փաստաթղթերում՝ օֆշորային գործունեության համար[1]:

Կառավարական պաշտոնյաներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ստորև ներկայացված են այն երկրների ղեկավարների և վարչապետների ցանկը, ովքեր ներգրավված են օֆշորային սկանդալի մեջ:

Երկրների ղեկավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Եղիսաբեթ II թագուհի
Երկրների նախկին նախագահներ

Կառավարությունների ղեկավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գերհարդ Շրեդեր, Գերմանիայի նախկին կանցլեր
Կառավարությունների նախկին ղեկավարներ

Պետական այլ պաշտոնյաներ, նրանց բարեկամներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Քսավիե Տրիաս
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա
Իսպանիա Իսպանիա
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
  • Ուեսլի Քեն Քլարք, նախագահի նախկին թեկնածու և Եվրոպայում ՆԱՏՕ-ի միացյալ ուժերի գերագույն հրամանատար[13]
  • Գերի Քոն, ԱՄՆ Ազգային տնտեսական խորհրդի նախագահ[14]
Ուկրաինա Ուկրաինա

Նախարարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բլաիրո Մագգի
Արգենտինա Արգենտինա
  • Լուիս Կապուտո, ֆինանսների նախարար[16]
Բրազիլիա Բրազիլիա
  • Բլաիրո Մագգի, Բրազիլիայի գյուղատնտեսության նախարար[17]
  • Էնրիկե Մեյրելեսա, Բրազիլիայի ֆինանսների նախարար[18]
Ղազախստան Ղազախստան
Քենիա Քենիա
  • Սալլի Քոսգեյ, Գյուղատնտեսության նախկին նախարար[22]
Մեքսիկա Մեքսիկա
  • Ալեխանդրո Հերց Մաներո, Հանրային անվտանգության նախկին նախարար[23]
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Ուգանդա Ուգանդա
  • Սեմ Կուտեսա, Ուգանդայի արտաքին գործերի նախարար

Օրենսդիր մարմինների անդամներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անտանաս Գուոգա
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
Կանադա Կանադա
Եվրամիություն Եվրամիություն
Հնդկաստան Հնդկաստան
Իրաք Իրաք
Նիգերիա Նիգերիա
Ուկրաինա Ուկրաինա
Ճապոնիա Ճապոնիա
  • Մասամիցու Նաիտո, Ճապոնիայի խորհրդականների պալատի անդամ
  • Տարո Յամադա, Ճապոնիայի խորհրդականների պալատի նախկին անդամ

Պետական գործիչների բարեկամներ և մտերիմներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նուր ալ-Հուսեյն, Հորդանանի նախկին թագուհի
Կանադա Կանադա
Գանա Գանա
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա
  • Թոմմի և Մամիեկ Սուհարտո, նախկին նախագահ Սուհարտոյի որդիները
Հորդանան Հորդանան
Ռուսաստան Ռուսաստան
  • Օլգա և Եվգենի Շուվալովներ Առաջին փոխվարչապետ Իգոր Շուվալովի կինը և որդին[32]
Թուրքիա Թուրքիա
Չեռնոգորիա Մոնտենեգրո

Հայտնի անձինք, ովքեր կապ չունեն պետական գործունեության հետ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գործարարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գերմանիա Գերմանիա
  • Կուրտ Էնգելհորն, Ռոշ Դիագնոսթիքսի և DePuy-ի նախկին սեփականատեր[33]
  • Պաուլ Գաուզելման, Gauselmann-ի հիմնադիր և գլխավոր տնօրեն
Հնդկաստան Հնդկաստան
  • Բանդի Պարտհասարաջի Ռեդդի, Hetero Drugs-ի հիմնադիր[34]
Իսպանիա Իսպանիա
  • Դանիել Մատե, Glencore-ի համասեփականատր[35]
Մեքսիկա Մեքսիկա
Ռուսաստան Ռուսաստան
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ

Մշակութային գործիչներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ավստրալիա Ավստրալիա
Հնդկաստան Հնդկաստան
Իռլանդիա Իռլանդիա
Իսպանիա Իսպանիա
  • Խոսե Մարիա Կանո, նկարիչ և Mecano-ի նախկին անդամ[41]
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ

Այլ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մեքսիկա Մեքսիկա
  • Մարսիյալ Մասել, կաթոլիկ հոգևորական, Քրիստոսի լեգիոն և շարժում միաբանության հիմնադիր Regnum Christi

Ընկերություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գերմանիա Գերմանիա
Հնդկաստան Հնդկաստան
  • Apollo Tyres
  • Emaar India
  • GMR Group
  • Havells
  • Hindujas
  • Hiranandani Group
  • Jindal Steel and Power
  • Sun Group
  • United Spirits
  • Videocon
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Շվեյցարիա Շվեյցարիա
Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն ՀԱՀ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Explore The Politicians in the Paradise Papers»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  2. «Paradise Papers: Queen's private estate invested £10m in offshore funds»։ BBC News։ BBC Panorama։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  3. «Queen Elizabeth II, Bono, Madonna named in the leaked Paradise Papers»։ Madrid: The Economic Times։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  4. «More than 13 million documents that reveal a huge network of tax avoidance and evasion: laSexta unveils the Papers of Paradise, the largest filtration of paradises in history» (Spanish)։ Madrid: laSexta։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  5. «Ellen Johnson Sirleaf»։ International Consortium of Investigative Journalists։ Վերցված է 5 November 2017 
  6. «Paradise Papers: ICIJ names Pakistanis Shaukat Aziz and Ayaz Khan Niazi»։ Geo.tv։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  7. «Huge offshore data leak reveals financial secrets of global elites — from the Queen to former PMs»։ CBC News։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  8. «Power players with interests in Malta companies»։ Malta Today։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  9. «PARADISE PAPERS: Hatoyama, former prime minister, tied to tax haven firm»։ Asahi Shimbun։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  10. Staudenmaier Rebecca (5 November 2017)։ «'Paradise papers' expose tax evasion schemes of the global elite»։ DW։ Վերցված է 5 November 2017 
  11. «'Paradise Papers': Prabowo, Tommy and Mamiek Suharto and mentioned in the tax haven report» (Indonesian)։ BBC News։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  12. Olmo José María (5 November 2017)։ «Trias participated as a beneficiary in an offshore trust of the RBS Coutts bank in Switzerland» (Spanish)։ El Confidencial։ Վերցված է 5 November 2017 
  13. «Offshore trove exposes Trump-Russia links and piggy banks of the wealthiest 1 percent»։ Univision News։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  14. McIntire Mike, Chavkin Sasha, Hamilton Martha M. (5 November 2017)։ «Commerce Secretary’s Offshore Ties to Putin ‘Cronies’»։ The New York Times։ Վերցված է 5 November 2017 
  15. Vella Matthew (5 November 2017)։ «Paradise Papers [[:Կաղապար:Pipe]] Power players with interests in Malta companies»։ Malta Today։ Վերցված է 5 November 2017 
  16. Delfino Emilia, Crucianelli Sandra (5 November 2017)։ «Paradise Papers splashed Macri's government: Minister Luis Caputo handled investments in the Cayman Islands» (Spanish)։ Perfil։ Վերցված է 5 November 2017 
  17. «Global leak of information reveals offshore companies of Meirelles and Blairo Maggi in the Caribbean» (Portuguese)։ O Globo։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  18. de Haldevang Max, Seward Zachary M. (5 November 2017)։ «Here’s a guide to the major revelations in the Paradise Papers»։ Quartz։ Վերցված է 5 November 2017 
  19. «Mukhtar Ablyazov»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  20. «Казахские следы в "Райских досье": два чиновника и банкир»։ Deutsche Welle։ 2017-11-06։ Վերցված է 2017-11-07 
  21. Patrucic Miranda, Lavrov Vlad, Lozovsky Ilya (5 November 2017)։ «Kazakhstan’s Secret Billionaires»։ OCCRP։ Վերցված է 5 November 2017 
  22. «Sally Kosgei»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  23. «Carlos Slim, Marcial Maciel and Gertz Manero, among "Paradise Papers"»։ Eje Central։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  24. MacAskill Ewen (5 November 2017)։ «Lord Ashcroft used offshore trust to shelter wealth while Tory peer»։ The Guardian։ Վերցված է 5 November 2017 
  25. «Paradise Papers: Tax revelations hit Canada PM Justin Trudeau's fundraiser»։ BBC News։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  26. «Union Minister Jayant Sinha's Response To Paradise Papers Reveal»։ New Delhi: NDTV։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  27. Yadav Shyamlal (6 November 2017)։ «Paradise Papers: Security firm of BJP Rajya Sabha MP Ravindra Kishore Sinha linked to two offshore entities»։ New Delhi: The Indian Express։ Վերցված է 6 November 2017 
  28. «Mudhar Ghassan Shawkat»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  29. «Paradise Papers: Saraki, other world politicians exposed in new offshore leak»։ Premium Times։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  30. Cashore Harvey, Gomez Chelsea, Findlay Gillian (5 November 2017)։ «Trudeau's chief fundraiser linked to Cayman Islands tax scheme»։ CBC News։ Վերցված է 5 November 2017 
  31. «Ibrahim Mahama»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  32. 32,0 32,1 32,2 «Россияне в "Райских досье": Шувалов, Усманов, Абрамович и другие»։ Deutsche Welle։ 2017-11-05։ Վերցված է 2017-11-07 
  33. «These are the German cases» (German)։ Süddeutsche Zeitung։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  34. «Paradise Papers: Names out in open; other Indians in the list»։ New Delhi: The Indian Express'։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  35. «The Spaniards of the 'Papers of Paradise': Xavier Trias, José María Cano and Daniel Maté» (Spanish)։ El Economista։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  36. Rob Waugh (2017-11-06)։ «Paradise Papers: Who are the biggest names in tax haven leak?» (անգլերեն)։ Metro։ Վերցված է 2017-11-07 
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 «Paradise Papers: Glencore, Standard Bank and Shanduka named in tax haven exposé» (անգլերեն)։ BusinessLIVE։ 2017-11-06։ Վերցված է 2017-11-07 
  38. 38,0 38,1 38,2 «The Australians Embroiled In The 'Paradise Papers' Tax Haven Leak» (անգլերեն)։ 2017-11-06։ Վերցված է 2017-11-07 
  39. Sarin Ritu, Mazoomdaar Jay, Singh Sandeep, Yadav Shyamlal, Iyer P. Vaidyanathan (5 November 2017)։ «Paradise Papers: Biggest data leak reveals trails of Indian corporates in global secret tax havens»։ New Delhi: The Indian Express։ Վերցված է 5 November 2017 
  40. «Paradise Papers: ICIJ releases another database revealing offshore companies»։ Geo.tv։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  41. «The Spaniards of the 'Papers of Paradise': Xavier Trias, José María Cano and Daniel Maté» (Spanish)։ El Economista։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  42. Obermaier Frederik (5 November 2017)։ «That's how the SZ research went» (German)։ Süddeutsche Zeitung։ Վերցված է 5 November 2017 
  43. Chenoweth Neil (6 November 2017)։ «Paradise Papers: Glencore hid link to ghost shipping fleet during Iran scandal»։ The Australian Financial Review։ Վերցված է 6 November 2017 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]