Անձանց և ընկերությունների ցանկ, որոնք մատնանշված են «Դրախտային փաստաթղթերում»

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Կարմիրով նշված են այն երկրները, որոնց ղեկավարները կապված են օֆշորային գործունեության հետ

Ստորև ներկայացված են այն անձանց և ընկերությունների ցանկ, որոնք մատնանշված են «Դրախտային փաստաթղթերում՝ օֆշորային գործունեության համար[1]:

Կառավարական պաշտոնյաներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ստորև ներկայացված են այն երկրների ղեկավարների և վարչապետների ցանկը, ովքեր ներգրավված են օֆշորային սկանդալի մեջ:

Երկրների ղեկավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Եղիսաբեթ II թագուհի
Երկրների նախկին նախագահներ

Կառավարությունների ղեկավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գերհարդ Շրեդեր, Գերմանիայի նախկին կանցլեր
Կառավարությունների նախկին ղեկավարներ

Պետական այլ պաշտոնյաներ, նրանց բարեկամներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Քսավիե Տրիաս
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա
Իսպանիա Իսպանիա
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
  • Ուեսլի Քեն Քլարք, նախագահի նախկին թեկնածու և Եվրոպայում ՆԱՏՕ-ի միացյալ ուժերի գերագույն հրամանատար[13]
  • Գերի Քոն, ԱՄՆ Ազգային տնտեսական խորհրդի նախագահ[14]
Ուկրաինա Ուկրաինա

Նախարարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բլաիրո Մագգի
Արգենտինա Արգենտինա
  • Լուիս Կապուտո, ֆինանսների նախարար[16]
Բրազիլիա Բրազիլիա
  • Բլաիրո Մագգի, Բրազիլիայի գյուղատնտեսության նախարար[17]
  • Էնրիկե Մեյրելեսա, Բրազիլիայի ֆինանսների նախարար[18]
Ղազախստան Ղազախստան
Քենիա Քենիա
  • Սալլի Քոսգեյ, Գյուղատնտեսության նախկին նախարար[22]
Մեքսիկա Մեքսիկա
  • Ալեխանդրո Հերց Մաներո, Հանրային անվտանգության նախկին նախարար[23]
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Ուգանդա Ուգանդա
  • Սեմ Կուտեսա, Ուգանդայի արտաքին գործերի նախարար

Օրենսդիր մարմինների անդամներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անտանաս Գուոգա
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
Կանադա Կանադա
Եվրամիություն Եվրամիություն
Հնդկաստան Հնդկաստան
Իրաք Իրաք
Նիգերիա Նիգերիա
Ուկրաինա Ուկրաինա
Ճապոնիա Ճապոնիա
  • Մասամիցու Նաիտո, Ճապոնիայի խորհրդականների պալատի անդամ
  • Տարո Յամադա, Ճապոնիայի խորհրդականների պալատի նախկին անդամ

Պետական գործիչների բարեկամներ և մտերիմներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նուր ալ-Հուսեյն, Հորդանանի նախկին թագուհի
Կանադա Կանադա
Գանա Գանա
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա
  • Թոմմի և Մամիեկ Սուհարտո, նախկին նախագահ Սուհարտոյի որդիները
Հորդանան Հորդանան
Ռուսաստան Ռուսաստան
  • Օլգա և Եվգենի Շուվալովներ Առաջին փոխվարչապետ Իգոր Շուվալովի կինը և որդին[32]
Թուրքիա Թուրքիա
Չեռնոգորիա Մոնտենեգրո

Հայտնի անձինք, ովքեր կապ չունեն պետական գործունեության հետ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գործարարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գերմանիա Գերմանիա
  • Կուրտ Էնգելհորն, Ռոշ Դիագնոսթիքսի և DePuy-ի նախկին սեփականատեր[33]
  • Պաուլ Գաուզելման, Gauselmann-ի հիմնադիր և գլխավոր տնօրեն
Հնդկաստան Հնդկաստան
  • Բանդի Պարտհասարաջի Ռեդդի, Hetero Drugs-ի հիմնադիր[34]
Իսպանիա Իսպանիա
  • Դանիել Մատե, Glencore-ի համասեփականատր[35]
Մեքսիկա Մեքսիկա
Ռուսաստան Ռուսաստան
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ

Մշակութային գործիչներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ավստրալիա Ավստրալիա
Հնդկաստան Հնդկաստան
Իռլանդիա Իռլանդիա
Իսպանիա Իսպանիա
  • Խոսե Մարիա Կանո, նկարիչ և Mecano-ի նախկին անդամ[41]
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ

Այլ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մեքսիկա Մեքսիկա
  • Մարսիյալ Մասել, կաթոլիկ հոգևորական, Քրիստոսի լեգիոն և շարժում միաբանության հիմնադիր Regnum Christi

Ընկերություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գերմանիա Գերմանիա
Հնդկաստան Հնդկաստան
  • Apollo Tyres
  • Emaar India
  • GMR Group
  • Havells
  • Hindujas
  • Hiranandani Group
  • Jindal Steel and Power
  • Sun Group
  • United Spirits
  • Videocon
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Շվեյցարիա Շվեյցարիա
Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն ՀԱՀ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Explore The Politicians in the Paradise Papers»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  2. «Paradise Papers: Queen's private estate invested £10m in offshore funds»։ BBC News։ BBC Panorama։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  3. «Queen Elizabeth II, Bono, Madonna named in the leaked Paradise Papers»։ Madrid: The Economic Times։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  4. «More than 13 million documents that reveal a huge network of tax avoidance and evasion: laSexta unveils the Papers of Paradise, the largest filtration of paradises in history» (Spanish)։ Madrid: laSexta։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  5. «Ellen Johnson Sirleaf»։ International Consortium of Investigative Journalists։ Վերցված է 5 November 2017 
  6. «Paradise Papers: ICIJ names Pakistanis Shaukat Aziz and Ayaz Khan Niazi»։ Geo.tv։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  7. «Huge offshore data leak reveals financial secrets of global elites — from the Queen to former PMs»։ CBC News։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  8. «Power players with interests in Malta companies»։ Malta Today։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  9. «PARADISE PAPERS: Hatoyama, former prime minister, tied to tax haven firm»։ Asahi Shimbun։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  10. Staudenmaier Rebecca (5 November 2017)։ «'Paradise papers' expose tax evasion schemes of the global elite»։ DW։ Վերցված է 5 November 2017 
  11. «'Paradise Papers': Prabowo, Tommy and Mamiek Suharto and mentioned in the tax haven report» (Indonesian)։ BBC News։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  12. Olmo José María (5 November 2017)։ «Trias participated as a beneficiary in an offshore trust of the RBS Coutts bank in Switzerland» (Spanish)։ El Confidencial։ Վերցված է 5 November 2017 
  13. «Offshore trove exposes Trump-Russia links and piggy banks of the wealthiest 1 percent»։ Univision News։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  14. McIntire Mike, Chavkin Sasha, Hamilton Martha M. (5 November 2017)։ «Commerce Secretary’s Offshore Ties to Putin ‘Cronies’»։ The New York Times։ Վերցված է 5 November 2017 
  15. Vella Matthew (5 November 2017)։ «Paradise Papers | Power players with interests in Malta companies»։ Malta Today։ Վերցված է 5 November 2017 
  16. Delfino Emilia, Crucianelli Sandra (5 November 2017)։ «Paradise Papers splashed Macri's government: Minister Luis Caputo handled investments in the Cayman Islands» (Spanish)։ Perfil։ Վերցված է 5 November 2017 
  17. «Global leak of information reveals offshore companies of Meirelles and Blairo Maggi in the Caribbean» (Portuguese)։ O Globo։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  18. de Haldevang Max, Seward Zachary M. (5 November 2017)։ «Here’s a guide to the major revelations in the Paradise Papers»։ Quartz։ Վերցված է 5 November 2017 
  19. «Mukhtar Ablyazov»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  20. «Казахские следы в "Райских досье": два чиновника и банкир»։ Deutsche Welle։ 2017-11-06։ Վերցված է 2017-11-07 
  21. Patrucic Miranda, Lavrov Vlad, Lozovsky Ilya (5 November 2017)։ «Kazakhstan’s Secret Billionaires»։ OCCRP։ Վերցված է 5 November 2017 
  22. «Sally Kosgei»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  23. «Carlos Slim, Marcial Maciel and Gertz Manero, among "Paradise Papers"»։ Eje Central։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  24. MacAskill Ewen (5 November 2017)։ «Lord Ashcroft used offshore trust to shelter wealth while Tory peer»։ The Guardian։ Վերցված է 5 November 2017 
  25. «Paradise Papers: Tax revelations hit Canada PM Justin Trudeau's fundraiser»։ BBC News։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  26. «Union Minister Jayant Sinha's Response To Paradise Papers Reveal»։ New Delhi: NDTV։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  27. Yadav Shyamlal (6 November 2017)։ «Paradise Papers: Security firm of BJP Rajya Sabha MP Ravindra Kishore Sinha linked to two offshore entities»։ New Delhi: The Indian Express։ Վերցված է 6 November 2017 
  28. «Mudhar Ghassan Shawkat»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  29. «Paradise Papers: Saraki, other world politicians exposed in new offshore leak»։ Premium Times։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  30. Cashore Harvey, Gomez Chelsea, Findlay Gillian (5 November 2017)։ «Trudeau's chief fundraiser linked to Cayman Islands tax scheme»։ CBC News։ Վերցված է 5 November 2017 
  31. «Ibrahim Mahama»։ International Consortium of Investigative Journalists։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  32. 32,0 32,1 32,2 «Россияне в "Райских досье": Шувалов, Усманов, Абрамович и другие»։ Deutsche Welle։ 2017-11-05։ Վերցված է 2017-11-07 
  33. «These are the German cases» (German)։ Süddeutsche Zeitung։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  34. «Paradise Papers: Names out in open; other Indians in the list»։ New Delhi: The Indian Express'։ 6 November 2017։ Վերցված է 6 November 2017 
  35. «The Spaniards of the 'Papers of Paradise': Xavier Trias, José María Cano and Daniel Maté» (Spanish)։ El Economista։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  36. Rob Waugh (2017-11-06)։ «Paradise Papers: Who are the biggest names in tax haven leak?» (անգլերեն)։ Metro։ Վերցված է 2017-11-07 
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 «Paradise Papers: Glencore, Standard Bank and Shanduka named in tax haven exposé» (անգլերեն)։ BusinessLIVE։ 2017-11-06։ Վերցված է 2017-11-07 
  38. 38,0 38,1 38,2 «The Australians Embroiled In The 'Paradise Papers' Tax Haven Leak» (անգլերեն)։ 2017-11-06։ Վերցված է 2017-11-07 
  39. Sarin Ritu, Mazoomdaar Jay, Singh Sandeep, Yadav Shyamlal, Iyer P. Vaidyanathan (5 November 2017)։ «Paradise Papers: Biggest data leak reveals trails of Indian corporates in global secret tax havens»։ New Delhi: The Indian Express։ Վերցված է 5 November 2017 
  40. «Paradise Papers: ICIJ releases another database revealing offshore companies»։ Geo.tv։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  41. «The Spaniards of the 'Papers of Paradise': Xavier Trias, José María Cano and Daniel Maté» (Spanish)։ El Economista։ 5 November 2017։ Վերցված է 5 November 2017 
  42. Obermaier Frederik (5 November 2017)։ «That's how the SZ research went» (German)։ Süddeutsche Zeitung։ Վերցված է 5 November 2017 
  43. Chenoweth Neil (6 November 2017)։ «Paradise Papers: Glencore hid link to ghost shipping fleet during Iran scandal»։ The Australian Financial Review։ Վերցված է 6 November 2017 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]