Jump to content

Սաղմոսավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Սաղմոսավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 48 հուշարձան (4 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Գյուղատեղի «Համամլու» 7 դ., 17-20 դդ. 3 կմ հս-աե 2.93/1 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 7 դ. 2.93/1.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 7-13 դդ. 2.93/1.2 Տ գյուղատեղիի հս-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 2.93/1.2.1 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, կիսով թաղված հողի մեջ, եզրերը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 2.93/1.2.2 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, երկթեք ավարտով Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորչի Անապատ` «Կաթնով աղբյուր» (Սաղմոսավանքի Անապատ) 13-14 դդ. հվ-աե մասում 2.93/2 Տ Քասախի կիրճում, գետի աջ բարձրադիր ժայռազանգվածին, Սաղմոսավանքից 500 մ հվ-ամ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/2.1 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Կամուրջ 13 դ. 2 կմ հս-աե 2.93/3 Հ Սաղմոսավանքից 1 կմ հս-աե, ամ խելը վերականգնված գյուղացիների կողմից Լուսանկար վերբեռնել


Վանական համալիր Սաղմոսավանք 13-18 դդ. հս-աե մասում 2.93/4 Հ գյուղի եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1225 թ. 2.93/4.1 Հ պատվիրատու՝ Վաչե և Քուրդ իշխաններ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, կամարաձև խորշում տեղադրված 2 խաչքարերից աջակողմյանն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Բանուշահի 12-13 դդ. 2.93/4.1.2 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.3 Հ ագուցված կամարաձև խորշում, ամ պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.4 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր, ամենավերին ագուցված խաչքարն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.5 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր, 5 խաչքարերից ձախից 5-րդն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.6 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, 5 խաչքարերից ձախից 4-րդն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.7 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր, 5 խաչքարերից ձախից 3-րդն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.8 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, 5 խաչքարերից ձախից 2-րդն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.9 Հ ագուցված ամ պատին, աջից 2-րդն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.10 Հ ագուցված ամ պատին, աջից 1-ինն է, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Խաթունի 1218 թ. 2.93/4.1.11 Հ բեկոր, եկեղեցու դիմաց Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1669 թ. 2.93/4.1.12 Հ ագուցված` ներքուստ, կազմող՝ Նիկողայոս Լուսանկար վերբեռնել


Գավիթ 1215-1235 թթ. 2.93/4.2 Հ պատվիրատու՝ Վաչե իշխան Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11-12 դդ. 2.93/4.2.1 Հ գավթի ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.2.2 Հ հենած գավթի ամ պատին, երկատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.93/4.2.3 Հ գավթի ներսում, բարձր եռաստիճան պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.93/4.2.4 Հ ագուցված գավթի ծածկին, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Սիոն 1215 թ. 2.93/4.3 Հ պատվիրատու՝ Վաչե իշխան Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Մխիթարի 12-13 դդ. 2.93/4.3.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, մուտքից աջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.93/4.3.2 Հ կից հս ճակատին, արտաքուստ, կանգնեցված բարձր պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Թադէոս քահանայի 1309 թ. 2.93/4.3.3 Հ կից հս ճակատին, արտաքուստ, որմնափակ Լուսանկար վերբեռնել


Գրապահոց 1225 թ. 2.93/4.4 Հ պատվիրատու՝ Քուրդ իշխան և Խորիշահ տիկին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.93/4.4.1 Հ ագուցված մուտքից վեր` եղծված արձանագրությամբ Լուսանկար վերբեռնել


Միաբանության շենք 17-18 դդ. 2.93/4.5 Հ ավերված Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 13-15 դդ. 2.93/4.6 Հ պահպանվել է 2 կղզյակով, 1-ին հատվածը կից է Սաղմոսավանքի պարսպին, 2-րդը՝ համալիրից 200 մ հս Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Դանիել քահանայի 1255 թ. 2.93/4.6.1 Հ որմնափակ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1278 թ. 2.93/4.6.2 Հ կանգնեցված երկաստիճան բարձր պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.93/4.6.3 Հ տեղահանված, ստորին մասը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.93/4.6.4 Հ գերեզմանոցի կնտ.-ում, տեղահանված, կիսով թաղված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.93/4.6.5 Հ երկատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/4.6.6 Հ որմնափակ, խաչքարը ծածկող որմնի վերնամասն՝ անավարտ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/4.6.7 Հ որմնափակ, խաչքարը ծածկող որմնի վերնամասը՝ վնասված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/4.6.8 Հ բարձր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/4.6.9 Հ բարձր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Հակոբ րաբունապետի 1421 թ. 2.93/4.6.10 Հ գերեզմանոցի պարսպին կից պահպանված հատվածում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15 դ. 2.93/4.6.11 Հ կիսով թաղված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15 դ. 2.93/4.6.12 Հ կիսով թաղված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17-18 դդ. 2.93/4.6.13 Հ ընկած Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]