Սաղմոսավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Սաղմոսավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 48 հուշարձան (4 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Գյուղատեղի «Համամլու» 7 դ., 17-20 դդ. 3 կմ հս-աե 2.93/1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7 դ. 2.93/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-13 դդ. 2.93/1.2 Տ գյուղատեղիի հս-աե եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 2.93/1.2.1 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, կիսով թաղված հողի մեջ, եզրերը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 2.93/1.2.2 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, երկթեք ավարտով բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորչի Անապատ` «Կաթնով աղբյուր» (Սաղմոսավանքի Անապատ) 13-14 դդ. հվ-աե մասում 2.93/2 Տ Քասախի կիրճում, գետի աջ բարձրադիր ժայռազանգվածին, Սաղմոսավանքից 500 մ հվ-ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/2.1 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 13 դ. 2 կմ հս-աե 2.93/3 Հ Սաղմոսավանքից 1 կմ հս-աե, ամ խելը վերականգնված գյուղացիների կողմից բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Սաղմոսավանք 13-18 դդ. հս-աե մասում 2.93/4 Հ գյուղի եզրին Saghmosavank - octobre 2013 - 10.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1225 թ. 2.93/4.1 Հ պատվիրատու՝ Վաչե և Քուրդ իշխաններ Սբ. Աստվածածին 01.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, կամարաձև խորշում տեղադրված 2 խաչքարերից աջակողմյանն է բեռնել պատկեր

Խաչքար Բանուշահի 12-13 դդ. 2.93/4.1.2 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.3 Հ ագուցված կամարաձև խորշում, ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.4 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր, ամենավերին ագուցված խաչքարն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.5 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր, 5 խաչքարերից ձախից 5-րդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.6 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, 5 խաչքարերից ձախից 4-րդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.7 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր, 5 խաչքարերից ձախից 3-րդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.8 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, 5 խաչքարերից ձախից 2-րդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.9 Հ ագուցված ամ պատին, աջից 2-րդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.1.10 Հ ագուցված ամ պատին, աջից 1-ինն է, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաթունի 1218 թ. 2.93/4.1.11 Հ բեկոր, եկեղեցու դիմաց Khachkar-khatuni.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1669 թ. 2.93/4.1.12 Հ ագուցված` ներքուստ, կազմող՝ Նիկողայոս բեռնել պատկեր

Գավիթ 1215-1235 թթ. 2.93/4.2 Հ պատվիրատու՝ Վաչե իշխան բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 2.93/4.2.1 Հ գավթի ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.93/4.2.2 Հ հենած գավթի ամ պատին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.93/4.2.3 Հ գավթի ներսում, բարձր եռաստիճան պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.93/4.2.4 Հ ագուցված գավթի ծածկին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սիոն 1215 թ. 2.93/4.3 Հ պատվիրատու՝ Վաչե իշխան բեռնել պատկեր

Խաչքար Մխիթարի 12-13 դդ. 2.93/4.3.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, մուտքից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.93/4.3.2 Հ կից հս ճակատին, արտաքուստ, կանգնեցված բարձր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Թադէոս քահանայի 1309 թ. 2.93/4.3.3 Հ կից հս ճակատին, արտաքուստ, որմնափակ Սաղմոսավանք2..JPG բեռնել պատկեր

Գրապահոց 1225 թ. 2.93/4.4 Հ պատվիրատու՝ Քուրդ իշխան և Խորիշահ տիկին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.93/4.4.1 Հ ագուցված մուտքից վեր` եղծված արձանագրությամբ բեռնել պատկեր

Միաբանության շենք 17-18 դդ. 2.93/4.5 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ. 2.93/4.6 Հ պահպանվել է 2 կղզյակով, 1-ին հատվածը կից է Սաղմոսավանքի պարսպին, 2-րդը՝ համալիրից 200 մ հս բեռնել պատկեր

Խաչքար Դանիել քահանայի 1255 թ. 2.93/4.6.1 Հ որմնափակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1278 թ. 2.93/4.6.2 Հ կանգնեցված երկաստիճան բարձր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.93/4.6.3 Հ տեղահանված, ստորին մասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.93/4.6.4 Հ գերեզմանոցի կնտ.-ում, տեղահանված, կիսով թաղված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.93/4.6.5 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/4.6.6 Հ որմնափակ, խաչքարը ծածկող որմնի վերնամասն՝ անավարտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/4.6.7 Հ որմնափակ, խաչքարը ծածկող որմնի վերնամասը՝ վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/4.6.8 Հ բարձր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.93/4.6.9 Հ բարձր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանն է բեռնել պատկեր

Խաչքար Հակոբ րաբունապետի 1421 թ. 2.93/4.6.10 Հ գերեզմանոցի պարսպին կից պահպանված հատվածում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 2.93/4.6.11 Հ կիսով թաղված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 2.93/4.6.12 Հ կիսով թաղված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 2.93/4.6.13 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]