Հարթավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Հարթավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ. հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 40 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Գերեզմանոց 9-17 դդ., 19-20 դդ. ամ մասում 2.63/1 Տ գյուղ մտնող ճանապարհից աջ, բարձրադիր բլրին, գյուղի գործող գերեզմանոցի մի հատվածն է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-12 դդ. 2.63/1.1 Տ գերեզմանոցի հս մասում, հիմնավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 2.63/1.2 Տ տեղահանված, ստորին մասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր «Աստվածընկալ» 5-13 դդ. 4-5 կմ աե 2.63/2 Հ Քասախի կիրճում Աստվածընկալ վանք, Հարթավան, ArmAg (6).JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 5-6 դդ. 2.63/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Նշան (Կաթողիկե) 1244 թ. 2.63/1.2 Հ պատվիրատու՝ Քուրդ իշխան Վաչուտյան և Խորիշահ բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. 2.63/2.3 Հ ճարտ.՝ Յոհաննես բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-13 դդ. 2.63/2.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.63/2.4.1 Հ Սբ. Նշան եկեղեցու հս-աե անկյան մոտ շարքով կանգնած 6 խաչքարերից աջից 1-ինն է, ճակտոնը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.63/2.4.2 Հ Սբ. Նշան եկեղեցու հս-աե անկյան մոտ շարքով կանգնած 6 խաչքարերից աջից 2-րդն է, վերին ձախ եզրը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.63/2.4.3 Հ Սբ. Նշան եկեղեցու հս-աե անկյան մոտ շարքով կանգնած 6 խաչքարերից աջից 3-րդն է, ճակտոնը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.63/2.4.4 Հ գավթից ամ, հենած ժայռաբեկորին, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.63/2.4.5 Հ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու հվ-ամ անկյան մոտ բարձր քառաստիճան պատվանդանին կանգնեցված զույգ Խաչքարերից աջակողմյանն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.63/2.4.6 Հ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու հվ-ամ անկյան մոտ բարձր քառաստիճան պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.63/2.4.7 Հ Սբ. Նշան եկեղեցու հս-աե անկյան մոտ շարքով կանգնած 6 խաչքարերից ձախից 2-րդն է, վերին ձախ անկյունն ու վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1274 թ. 2.63/2.4.8 Հ Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց ամ, մեջտեղից կոտրված կազմող՝ Հովհաննես բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.63/2.4.9 Հ գավթի աե պատի մոտ, ներքուստ, տեղափոխված գերեզմանոցից, ջարդոտված, ներկված` կարմիր յուղաներկով բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.63/2.4.10 Հ Սբ. Նշան եկեղեցուց հս բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.63/2.4.11 Հ գավթից ամ, հենած ժայռաբեկորին, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.63/2.4.12 Հ արձանագիր, պահպանվել է 3 բեկորով բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.63/2.4.13 Հ Սբ. Նշան եկեղեցու հս-աե անկյան մոտ շարքով կանգնած 6 խաչքարերից ձախից 1-ինն է, ստորին աջ հատվածը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.63/2.4.14 Հ գավթից 7 մ ամ, ստորին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 2.63/2.4.15 Հ Սբ. Նշան եկեղեցուց 7 մ հս, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.63/2.4.16 Հ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու ամ պատի մոտ, 3 խաչքարերից կենտրոնականը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.63/2.4.17 Հ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու ամ պատի մոտ, 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.63/2.4.18 Հ գավթի ամ պատի մոտ, մուտքից ձախ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 2.63/2.4.19 Հ համալիրի ամ կողմում, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 2.63/2.4.20 Հ գավթում, պահպանվել է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 2.63/2.4.21 Հ գավթից ամ, պահպանվել է միջին մասը բեռնել պատկեր

տապանաքար 16-17 դդ. 2.63/2.4.22 Տ համալիրի ամ մասում, բարձր օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Աստվածընկալ» 19-20 դդ. 2.63/2.5 Տ վանական համալիրից հս բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. 2.63/2.5.1 Տ գյուղատեղիի հս մասում բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1990 թ. 2.63/2.5.2 Տ Քասաղ գետի հովտում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1861 թ. գ. մ. 2.63/3 Տ բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. հս մասում 2.63/4 Տ «Շեկ ավետարան» կոչվող մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գ. մ. 2.63/5 Տ գյուղի հվ-ամ եզրին, Երևան-Ապարան խճուղուց դեպի աջ՝ բլուրի վրա, հուշահամալիրի հեղինակ՝ քանդակագործ Ռաֆիկ Գարեգինի Խաչատրյան (Խաչառ), 1937-1993 թթ. բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 13 դ. ամ մասում 2.63/6 Տ գյուղի եզրին, գյուղ մտնող ճանապարհից ձախ, բարձր բլրին, կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-13 դդ. 2.63/6.1 Տ մատուռի շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 2.63/6.1.1 Հ 1980 թ.՝ ամրացված գետնին բետոնով, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 2.63/6.1.2 Հ մատուռից հվ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]