Ավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Ավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 41 հուշարձան (33 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց մ.թ.ա. 3-2 հզ 4 կմ հվ 2.12/1 Հ «Պողոսի բաղ» վայրում, ժայռոտ հրվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 3-2 հզ 2.12/1.1 Հ ամրոցից 1 կմ հվ բեռնել պատկեր

Ամրոց մ.թ.ա. 1 հզ, վաղ մջնդ 1 կմ հվ 2.12/2 Հ «Բաղի արտեր» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.12/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Կուզմամե» մ.թ.ա.1 հզ - վաղ մջնդ 400-500 մ հվ 2.12/3 Հ ժայռոտ հրվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.12/3.1 Հ ամրոցից150-200 մ հս-ամ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ձյանբերդ» («Ղոյթուր») մ.թ.ա. 3-1 հզ 3 կմ աե 2.12/4 Հ նույնանուն գյուղատեղից 200 մ աե, հրաբխային կոնի գագաթին բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2 հզ 1 կմ հվ 2.12/5 Հ «Ջրաղացներ» վայրում բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,9 կմ հվ-աե 2.12/6 Հ «Գաբրիելի մեռուկ» վայրում բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1 կմ հս 2.12/7 Հ կառուցված տեղանքի թեք հարթության վրա բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,3 կմ հվ-աե 2.12/8 Հ «Գաբրիելի մեռուկ» վայրում բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 3-4 կմ հվ 2.12/9 Հ «Նազգա արտեր» վայրում բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 3 կմ հվ 2.12/10 Հ «Նազգա արտեր» վայրում բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 4 կմ հվ 2.12/11 Հ «Նազգա արտեր» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ 1,8 կմ հվ 2.12/12 Հ «Ջրաղացներ» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ հս-աե մասում 2.12/13 Հ Ավանից Ղոյթուր գյուղատեղի տանող ճանապարհի երկու կողմերում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,2 կմ հվ-աե 2.12/14 Հ «Գաբրիելի մեռուկ» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 3,5 կմ հվ 2.12/15 Հ «Նազգա արտեր» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2 կմ աե 2.12/16 Հ 1 կմ ամ` «Ղոյթուր» գյուղատեղից բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 0,5 կմ աե 2.12/17 Հ 2-2,5 կմ ամ` «Ղոյթուր» գյուղատեղից բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 1,5 կմ հվ 2.12/18 Հ «Սիմոյի չայիր» վայրից 800 մ հվ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 1,5 կմ հս-ամ 2.12/19 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 5-6 դդ. գ.մ. 2.12/20 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.12/20.1 Հ բեկոր, արձանազիր, հենած եկեղեցու աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 2.12/20.2 Հ խորանում, արձանազիր, բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1494 թ. 2.12/20.3 Հ խորանում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-17 դդ. 2.12/20.4 Հ եկեղեցու հվ և աե կողմերում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գ.մ. 2.12/21 Հ Վոլոդյա Վարդանյանի տնամերձ հողամասում, կանգնեցված գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. գ.մ. 2.12/22 Հ բեկոր, Մովսես Նազարյանի տնամերձ հողամասում բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. գ.մ. 2.12/23 Հ Ազատ Հարությունյանի տնամերձ հողամասում, նորակառույց Թուխ Մանուկ սրբատեղիի ներսում բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Վարվառա 10-11 դդ. հս-աե մասում 2.12/24 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղացների համալիր մջնդ 2,5 կմ հս-ամ 2.12/25 Տ «Մորու չայիր» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Ջրաղացների համալիր մջնդ 1 կմ հս 2.12/26 Տ «Շաքարի չայիր» կոչվող վայրում, համալիրը բաղկացած է 4 ջրաղացներից բեռնել պատկեր

Ջրաղացների համալիր մջնդ 1,5 կմ հվ 2.12/27 Տ «Ջրաղացներ» վայրում բեռնել պատկեր

Ջրաղացների համալիր մջնդ 0,3 կմ աե 2.12/28 Տ վրկնգ՝ . 20 դ. համալիրը բաղկացած է 6 ջրաղացներից բեռնել պատկեր

Ջրատար մջնդ հվ-ամ մասում 2.12/29 Տ բեռնել պատկեր

Քաղաքատեղի Ավան-Արագածի մ.թ.ա. 2-1 հզ 0,5 կմ հվ 2.12/30 Հ գյուղի հվ եզրին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1 կմ հվ 2.12/30.1 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր 13-19 դդ. 2 կմ հվ 2.12/31 Տ «Գայլի ձոր» -ի 2 կողմերում, Կոշի Սբ. Ստեփանոս եկեղեցու մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղից 3 կմ աե, «Ձյանբերդ» գյուղատեղիի գերեզմանոցում 2.12/32 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. գյուղից 3 կմ աե, «Ձյանբերդ» գյուղատեղիի գերեզմանոցում 2.12/33 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]