Ոսկեվազի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Ոսկեվազ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 33 հուշարձան (27 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոցի համալիր Ախթամիր մ.թ.ա. 3 հզ, 9-19 դդ. 2,5 կմ հվ 2.87/1 Հ Քասախի երկու ափերին, Շահվերդի գետախառնուրդից հվ բեռնել պատկեր

Քաղաքատեղի Ախթամիր մ.թ.ա. 3 հզ կես, մ.թ.ա. 3-1 դդ., 9-13 դդ. 2.87/1.1 Հ Քասախի կիրճի աջ ափին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզմ 2.87/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-17 դդ. 2.87/1.3 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր մ.թ.ա. 3 հզ - 15 դ. 2,5 կմ հվ-ամ 2.87/1.4 Հ Քասախի կիրճում, գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1901 թ. Աբովյան փող. 2 2.87/2 Տ Թումայենց Սարգսի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. Աբովյան փող. 2ա 2.87/3 Տ Թումայենց Խաչոյի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. Աբովյան փող. 3 2.87/4 Տ Լևոյի Ասատուրի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1901 թ. Աբովյան փող. 4 2.87/5 Տ Թումայենց Զաքարի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. Արայի փող. 1 2.87/6 Տ Գևորգ Մնացականյանի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1907 թ. Արարատյան փող. 11 2.87/7 Տ Հակոբ Գասպարյանի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 18 դ. Հոկտեմբերյան փող. 2.87/8 Տ Դաստոյի Դավթի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վրջ Հոկտեմբերյան փող. 7 2.87/9 Տ Սարդարենց Պարսամի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1911 թ. Մյասնիկյան փող. 1,2 2.87/10 Տ Աշեյենց բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1906 թ. Մյասնիկյան փող. 24 2.87/11 Տ Ալեք Միրզոյանի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. գ. մ. 2.87/12 Տ Մուղսոնց բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1901 թ. գ. մ. 2.87/13 Տ Սարդարենց Արամայիսի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1910 թ. գ. մ. 2.87/14 Տ Մուղսոնց Պողոսի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1914 թ. գ. մ. 2.87/15 Տ Հովհաննես Դավթյանի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1914 թ. գ. մ. 2.87/16 Տ Մինաս Խաչատրյանի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1925 թ. գ. մ. 2.87/17 Տ Հարություն Սարգսյանի բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. հս մասում 2.87/18 Տ բեռնել պատկեր

Դղյակ 17-18 դդ. 2 կմ հվ 2.87/19 Հ Ախթամիրի ամրոցից 250 մ հս բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Բադալի ժամ» 4-5 դդ. 2 կմ հվ-ամ 2.87/20 Հ բեռնել պատկեր

Օժանդակ շինություն 4-5 դդ. 2.87/20.1 Հ բեռնել պատկեր

Հնձան 19 դ. 2.87/20.2 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 7-13 դդ. գ. մ. 2.87/21 Հ Voskevaz Church1.JPG բեռնել պատկեր

Զոհասեղան մ.թ.ա. 2 հզ 2 կմ հվ-ամ 2.87/22 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 17 դ. հվ-աե մասում 2.87/23 Տ Շահվերդ գետի վրա, միաթռիչք բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1962 թ. գ. մ. 2.87/24 Տ ճարտ.՝ Գ. Թամանյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1981-1982 թթ. գ. մ. 2.87/25 Տ ճարտ.՝ Գ. Գրիգորյան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածների հուշարձան.jpg բեռնել պատկեր

Վիշապաքար մ.թ.ա. 2 հզ 2 կմ հվ-ամ 2.87/26 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան մ.թ.ա. 2 հզ 1,5 կմ հվ 2.87/27 Հ Շահվերդ գետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]