Մուղնիի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Մուղնի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 74 հուշարձան (9 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Աշտարակ 10-13 դդ. հս-աե մասում 2.1.1/1 Հ գյուղի եզրին, «Հին Մուղնի» թաղում, Քասախի կիրճի աջ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. հվ մասում 2.1.1/2 Հ գյուղի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 2.1.1/2.1 Հ կոտրվածքներով բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.1.1/2.2 Հ եռաաստիճան պատվանդանին, վերին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.1.1/2.3 Հ տեղահանված, ընկած, վերին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Մահարձան ասպետ Անտոն Պատրիկյանի 1862 թ. 2.1.1/2.4 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաչատուրի 1662 թ. 2.1.1/2.5 Հ կազմող՝ Մուրադ Մուղնեցի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մկրտչի 1667 թ. 2.1.1/2.6 Հ կազմող՝ Մուրադ Մուղնեցի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աահակ Հիզանցու 1667 թ. 2.1.1/2.7 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Փիրիբեկի 1611 թ. գյուղի հվ եզրին, գերեզմանոցում 2.1.1/2.8 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. գ.մ. 2.1.1/3 վանական համալիրից հս-աե, պահպանված է 2 կղզյակով բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ 0,6 կմ հս-աե 2.1.1/4 Հ Աշտարակ-Ապարան մայրուղու երկու կողմերում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ, 13-14 դդ. հվ մասում 2.1.1/5 Հ բեռնել պատկեր

Պարիսպ մ.թ.ա. 2 հզ 2.1.1/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Հնձան 13-14 դդ. 2.1.1/5.2 Տ Աշտարակ-Ապարան ավտոխճուղուց աջ բեռնել պատկեր

Ջրամբար «Կարբո ծով» 17 դ. 0,5 կմ հս-աե 2.1.1/6 Հ պատվիրատու՝ պարոն Այվազ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Մուղնու Սբ. Գևորգ 14-17 դդ. հվ մասում 2.1.1/7 Հ գյուղի եզրին, վրկնգ.՝ 1973-1974 թթ. Վանական համալիր Մուղնու սբ. Գևորգ Արագածոտնի մարզ (1).JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1664-1669 թթ. 2.1.1/7.1 Հ պատվիրատու՝ Հովհաննես և Դավիթ վարդապետներ, ճարտ.՝ Սահակ Հիզանցի, Մուրադ Մուղնեցի Mughni Monastery.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1598 թ. 2.1.1/7.1.1 Հ հս ավանդատան աե խորշում, կազմող՝ Հրայպետ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1599 թ. 2.1.1/7.1.2 Հ ագուցված հվ ավանդատան աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.1.1/7.1.3 Հ հս ավանդատան հվ խորշում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.1.1/7.1.4 Հ հս ավանդատան հս խորշում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.1.1/7.1.5 Հ ագուցված հվ ավանդատան հս պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.1.1/7.1.6 Հ ագուցված հվ ավանդատան հվ պատին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Ավետում» 19 դ. 2.1.1/7.1.7 Հ ավագ խորանի նախշազարդ շինվածքի հս և հվ բացվածքների վերնամասերում, ամրացված՝ 1975 թ. բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Հովհաննես ավետարանիչ» 19 դ. 2.1.1/7.1.8 Հ ավագ խորանի նախշազարդ շինվածքի հս մասում, ամրացված՝ 1975 թ. բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Ղուկաս ավետարանիչ» 19 դ. 2.1.1/7.1.9 Հ նախշազարդ շինվածքի հվ մասում, բացվածքից ձախ, ամրացված՝ 1975 թ. բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Մատթեոս ավետարանիչ» 19 դ. 2.1.1/7.1.10 Հ ավագ խորանի նախշազարդ` շինվածքի հս մասում, բացվածքից աջ, ամրացված՝ 1975 թ. բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Մարկոս ավետարանիչ» 19 դ. 2.1.1/7.1.11 Հ նախշազարդ` շինվածքի հվ մասում, բացվածքից ձախ, ամրացված՝ 1975 թ. բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Քրիստոսի փառաբանումը» 19 դ. 2.1.1/7.1.12 Հ հս-աե որմնասյան աե նիստին բեռնել պատկեր

Գավիթ 1664-1669 թթ. 2.1.1/7.2 Հ ճարտ.՝ Սահակ Հիզանցի, Մուրադ Մուղնեցի բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 2.1.1/7.2.1 Հ գավթի հս կողմում` հենած պատին բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 17 դ. 2.1.1/7.3 Հ պատվիրատու՝ Մարտիրոս եպիսկոպոս բեռնել պատկեր

Խաչքար 986 թ. 2.1.1/7.3.1 Հ սեղանատան աե պատի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.1.1/7.3.2 Հ հենած սեղանատան աե պատին, արտաքուստ, 3 խաչքարերից աջակողմյանը Խաչքար.Մուղնի.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 2.1.1/7.3.3 Հ հենած սեղանատան աե պատին, արտաքուստ, արձանագիր, արձանագրությունը՝ վնասված բեռնել պատկեր

Բնակելի շինություններ 1632- 1655 թթ. 2.1.1/7.4 Հ համալիրի հս պարսպին կից բեռնել պատկեր

Աղբյուր 17 դ. 2.1.1/7.5 Հ համալիրի հ-ամ կողմում բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.1.1/7.6 Հ համալիրի թանգարանի բացօթյա ցուցադրությունում, վերնամասը` կոտրված Խաչքար3.մուղնի.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.1.1/7.7 Հ համալիրի թանգարանի բացօթյա ցուցադրությունում, վերնամասը` կոտրված Կոթող.Մուղնի.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.1.1/7.8 Հ համալիրի թանգարանի բացօթյա ցուցադրությունում, եզրերը՝ կոտրված Կոթող2.մուղնի.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.1.1/7.9 Հ համալիրի թանգարանի բացօթյա ցուցադրությունում, կոտրտված Կոթող3.մուղնի.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.1.1/7.1 Հ համալիրի թանգարանում, հենած աե պատին, արձանագիր, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.1.1/7.11 Հ համալիրի թանգարանում, հենած աե պատին, արձանագիր, բեկոր Խաչքար, Մուղնի.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.1.1/7.12 Հ համալիրի թանգարանում, հենած աե պատին, պահպանվել է 2 բեկորով, տեղափոխված է «Էրեբունի» թանգարանից Saint Gevorg Monastery of Mughni - october 2013 - 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.1.1/7.13 Հ համալիրի թանգարանում, հենած աե պատին, պահպանվել է 3 բեկորով, տեղափոխված է «Էրեբունի» թանգարանից բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.1.1/7.14 Հ համալիրի թանգարանում, հենած աե պատին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Դավթի 13-14 դդ. 2.1.1/7.15 Հ համալիրի թանգարանում, հենած աե պատին, պահպանվել է 3 բեկորով, տեղափոխված է «Էրեբունի» թանգարանից բեռնել պատկեր

Պարիսպ 17 դ. 2.1.1/7.16 Հ պատվիրատու՝ Մարտիրոս եպիսկոպոս բեռնել պատկեր

Ամրոց մ.թ.ա. 2 հզ Աշտարակ քաղաքից 0.5 կմ աե 2.1.1/8 Հ Երևան-Վանաձոր նոր մայրուղու աջ կողմում, Քասախ գետի աջափնյա բարձրադիր հրվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 4-2 հզ Աշտարակ քաղաքից 0.5 կմ աե 2.1.1/9 Հ Երևան-Վանաձոր նոր մայրուղու աջ կողմում, Քասախ գետի աջափնյա բարձրադիր հրվանդանի վրա գտնվող ամրոցից 0.5 կմ հս բեռնել պատկեր

Աշտարակ- դիտակետ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.1.1/9.1 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]