Jump to content

Օրգովի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Օրգով գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ. հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 23 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ - մջնդ հվ մասում 2.114/1 Հ գյուղի եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.114/1.1 Հ պահպանվել է 2 կղզյակով՝ ամրոցից 500 մ հվ և 400 մ հվ-ամ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 2.114/1.2 Հ ամրոցի աե եզրին կառուցված նորաշեն մատուռի ամ պատին` ներքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ 1 կմ հվ-ամ 2.114/2 Հ Ամպառ գետակի կիրճի ձախ ափին Լուսանկար վերբեռնել


Ամրոց «Կաքավաբերդ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 3 կմ հս 2.114/3 Հ «Սպիտակ քարափի գլուխ» տեղանքում Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.114/3.1 Հ ամրոցի հս կողմի ընդարձակ սարահարթին Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի 13-17 դդ. 4,5 կմ հս 2.114/4 Տ Ամբերդ գետի աջ ափին, Ամբերդից 1 կմ հվ, տեղացիներն անվանում են «Էլիյուրդ» Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Խաչավանք» 13-17 դդ. 1 կմ հվ 2.114/5 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 14-15 դդ. 2.114/5.1 Տ ավերված Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Կուռ թափա» 5-13 դդ. 4 կմ հս 2.114/6 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 5-6 դդ. 2.114/6.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 13-14 դդ. 2.114/6.2 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 7-11 դդ. 2.114/6.3 Տ գերեզմանոցից Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի բակ են տեղափոխվել խաչքարեր ու կոթողներ Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Ղազարի ձոր» 11-18 դդ. 2 կմ հվ 2.114/7 Տ Ամբերդ և Տեղեր ձորերի միացման մասում Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ «Կուռ թափա» մ.թ.ա. 2-1 հզ 3-4 կմ հս 2.114/8 Հ զբաղեցնում է Ամբերդ և Տեղեր ձորերի միջև ընկած սարահարթը, պահպանվել է 2 կղզյակով Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/9 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, ընկած գետնին, տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/10 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, երկատված, տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/11 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, եռատված, տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/12 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, պահպանվել է միայն ստորին մասը` տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/13 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, բեկոր, տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/14 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, խաչազարդ, վերին մասը չի պահպանվել` տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/15 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, խաչազարդ, ստորին մասը չի պահպանվել` տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Լուսանկար վերբեռնել


Քարայր - կացարան «Ճգնավորի այր» 13-14 դդ. 2 կմ հվ 2.114/16 Հ Ամբերդի ձորում, «Ղազարի ձոր» գյուղատեղիի դիմաց Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]