Օրգովի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Օրգով գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ. հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 23 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ - մջնդ հվ մասում 2.114/1 Հ գյուղի եզրին Օրգով ԱՄՐՈՑ1-2.JPG բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.114/1.1 Հ պահպանվել է 2 կղզյակով՝ ամրոցից 500 մ հվ և 400 մ հվ-ամ Օրգով դամբարանադաշտ1.1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.114/1.2 Հ ամրոցի աե եզրին կառուցված նորաշեն մատուռի ամ պատին` ներքուստ Օրգով խաչքար1.2-2.JPG բեռնել պատկեր

Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ 1 կմ հվ-ամ 2.114/2 Հ Ամպառ գետակի կիրճի ձախ ափին Օրգով ԱՄՐՈՑ2-1.JPG բեռնել պատկեր

Ամրոց «Կաքավաբերդ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 3 կմ հս 2.114/3 Հ «Սպիտակ քարափի գլուխ» տեղանքում Օրգով ԱՄՐՈՑ «ԿԱՔԱՎԱԲԵՐԴ»3-9.JPG բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.114/3.1 Հ ամրոցի հս կողմի ընդարձակ սարահարթին Օրգով դամբարանադաշտ3.1.JPG բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-17 դդ. 4,5 կմ հս 2.114/4 Տ Ամբերդ գետի աջ ափին, Ամբերդից 1 կմ հվ, տեղացիներն անվանում են «Էլիյուրդ» բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խաչավանք» 13-17 դդ. 1 կմ հվ 2.114/5 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 14-15 դդ. 2.114/5.1 Տ ավերված Օրգով եկեղեցի5.1-10.JPG բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Կուռ թափա» 5-13 դդ. 4 կմ հս 2.114/6 Տ Օրգով ԳՅՈՒՂԱՏԵՂԻ «ԿՈՒՌ ԹԱՓԱ»6-1.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-6 դդ. 2.114/6.1 Հ Օրգով եկեղեցի6.1-2.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. 2.114/6.2 Տ Օրգով եկեղեցի6.2-5.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-11 դդ. 2.114/6.3 Տ գերեզմանոցից Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի բակ են տեղափոխվել խաչքարեր ու կոթողներ Օրգով գերեզմանոց6.3-1.JPG բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ղազարի ձոր» 11-18 դդ. 2 կմ հվ 2.114/7 Տ Ամբերդ և Տեղեր ձորերի միացման մասում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Կուռ թափա» մ.թ.ա. 2-1 հզ 3-4 կմ հս 2.114/8 Հ զբաղեցնում է Ամբերդ և Տեղեր ձորերի միջև ընկած սարահարթը, պահպանվել է 2 կղզյակով Օրգով ԴԱՄԲԱՐԱՆԱԴԱՇՏ «ԿՈՒՌ ԹԱՓԱ»8.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/9 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, ընկած գետնին, տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, ընկած գետնին, (այսուհետ ընկեծ չէ)տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից.jpg բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/10 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, երկատված, տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Օրգով ԿՈԹՈՂ10.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/11 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, եռատված, տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Օրգով ԿՈԹՈՂ11.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/12 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, պահպանվել է միայն ստորին մասը` տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից ԿՈԹՈՂ.jpg բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/13 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, բեկոր, տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Օրգով ԿՈԹՈՂ13.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/14 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, խաչազարդ, վերին մասը չի պահպանվել` տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից Օրգով ԿՈԹՈՂ14.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. հս մասում 2.114/15 Հ Ռադիոֆիզիկական չափումների ինստիտուտի հյուրանոցի բակում, խաչազարդ, ստորին մասը չի պահպանվել` տեղափոխված «Կուռ թափա» գյուղատեղիից բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան «Ճգնավորի այր» 13-14 դդ. 2 կմ հվ 2.114/16 Հ Ամբերդի ձորում, «Ղազարի ձոր» գյուղատեղիի դիմաց Օրգով ՔԱՐԱՅՐ - ԿԱՑԱՐԱՆ «ՃԳՆԱՎՈՐԻ ԱՅՐ»16-2.JPG բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]