Երնջատափի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Երնջատափ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 28 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց մ.թ.ա. 3 հզ հս-աե մասում 2.42/1 Հ Նորաշեն տանող ճանապարհի աջ կողմում, մաքրիչ նյութերի գործարանի մոտ, բարձրադիր վայրում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 3 հզ 2.42/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 3 հզ 2.42/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Երնջակ» մ.թ.ա. 2-1 հզ, մջնդ 1 կմ հս-ամ 2.42/2 Հ Հարթավան-Երնջատափ ճանապարհից ձախ, Քասախի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզման «Ազնավուրի դամբարան» 10-15 դդ. 2 կմ ամ 2.42/3 Տ ամառանոցներ տանող ճանապարհի ձախ կողմում, փոքրիկ բլրակի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-16 դդ. հս մասում 2.42/4 Տ պահպանվել է 2 կղզյակով բեռնել պատկեր

Եկեղեցի մջնդ 2.42/4.1 Տ հիմնավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.42/4.2 Հ բեկոր, դրված գլխիվայր, գերեզմանոցի միջին մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.42/4.3 Հ ընկած գետնին, բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.42/4.4 Հ ամ եզրին, պահպանվել է միջնամասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.42/4.5 Հ հս-աե մասում, կոտրված կազմող՝ Հանես բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաչատուրի 1595 թ. 2.42/4.6 Տ կազմող՝ Հանես բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 1598 թ. 2.42/4.7 Տ կազմող՝ Հանես բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մկրտչի, . . . 1598 թ. 2.42/4.8 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ատոնի 16 դ. վրջ 2.42/4.9 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաչատուրի և Սարգսի 16 դ. վրջ 2.42/4.10 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. վրջ 2.42/4.11 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաչատուր Գասպարյանի 1703 թ. 2.42/4.12 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. ամ մասում 2.42/5 Տ գործող գերեզմանոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դավոյի» 10-14 դդ. 2,5 կմ ամ 2.42/6 Տ Քասախի կիրճում, Երնջատափ գետակի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. 2.42/6.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Լազգի աղբյուր» 10-15 դդ. 3 կմ ամ 2.42/7 Տ ամառանոցներ տանող ճանապարհի աջ կողմում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. 2.42/7.1 Տ գյուղատեղիի հս մասում բեռնել պատկեր

Դամբարանաբլուր մ.թ.ա. 2-1 հզ հվ-ամ մասում 2.42/8 Հ ամառանոցներ տանող ճանապարհի աջ կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ ամ մասում 2.42/9 Հ գյուղի եզրին, Հարթավան-Երնջատափ ճանապարհի երկու կողմերում, ձգվում է մինչև նոր գերեզմանոցը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 12-13 դդ գ. մ. 2.42/10 Հ վրկնգ՝ . 1901 թ. Yernjatap St.Astvatsatsin 01.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1691 թ. 2.42/10.1 Հ հվ պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գ. մ. 2.42/11 Տ Monument Yernjatap 05.jpg բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]