Մաստարայի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Մաստարա գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ. հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 53 հուշարձան (20 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Բնակելի տուն 1898 թ. գ. մ. 2.69/1 Տ Զաքարի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. գ. մ. 2.69/2 Տ Հարություն Հարությունյանի բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-20 դդ. հվ-աե մասում 2.69/3 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Գմբեթ» 12-13 դդ. 2.69/3.1 Տ ամ եզրին, պահպանվել է միայն հվ պատը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.69/3.2 Հ ամ մասում, վերին և ստորին մասերը չեն պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.69/3.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.69/3.4 Հ հս եզրին, ընկած գետնին, աջակողմյան մասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Նավասարդի 15-16 դդ. 2.69/3.5 Հ հվ-ամ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.69/3.6 Հ հս եզրին, ընկած գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել, եղծված արձանագրությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.69/3.7 Հ հվ-ամ մասում, կիսով խրված գետնի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Բեկլարին 16 դ. 2.69/3.8 Հ հս-ամ մասում, ցածր պատվանդանին, կազմող՝ Բաղիշ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.69/3.9 Հ կնտ մասում, ընկած գետնին, արձանագիր, պատվիրատու՝ Նոկզար բեռնել պատկեր

Խաչքար Մկրտչի 16 դ. 2.69/3.10 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանն է բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորիսի 16 դ. 2.69/3.11 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանն է, կազմող՝ Հերապետ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչատուրին 16 դ. 2.69/3.12 Հ գերեզմանոցի ցանկապատի մոտ, ընկած գետնին, հողմնահարված, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մուզապարին 16 դ. 2.69/3.13 Հ հս-ամ մասում, պատվանդանին, կազմող՝ Հերապետ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի 1506 թ. 2.69/3.14 Հ կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրխանի 1574 թ. 2.69/3.15 Հ ամ եզրին, պատվանդանին, կազմող՝ Բաղիշ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ասատուրի 1574 թ. 2.69/3.16 Հ հվ-ամ եզրին, պատվանդանին, Նավասարդի Խաչքարի կողքին բեռնել պատկեր

Խաչքար Բարսեղի 1579 թ. 2.69/3.17 Հ ամ մասում, պատվանդանին, կազմող՝ Հերապետ բեռնել պատկեր

Խաչքար Առաքելի 1591 թ. 2.69/3.18 Հ հվ եզրին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Յակոբի 1594 թ. 2.69/3.19 Հ ամ եզրին, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1608 թ. 2.69/3.20 Հ հս եզրին, պահպանվել է վերին մասը բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 2.69/3.21 Տ հս մասում, խոյակերպ Mastara, Settlement Shenik7.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. հվ մասում 2.69/4 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին Մաստարա» 13-16 դդ. 0,5 կմ հվ-աե 2.69/5 Տ Թալին տանող ճանապարհից ձախ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Շենիկ» 4-20 դդ. 6 կմ հս 40°27′55″ հս․. լ. 43°55′49″ ավ. ե. / 40.465349° հս․. լ. 43.930378° ավ. ե. / 40.465349; 43.930378 2.69/6 Հ Զովասար տանող ճանապարհի աջ կողմում Mastara, Settlement Shenik 01.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ամենափրկիչ 5 դ. 40°27′57″ հս․. լ. 43°55′55″ ավ. ե. / 40.465948° հս․. լ. 43.931987° ավ. ե. / 40.465948; 43.931987 2.69/6.1 Հ գյուղատեղիի աե եզրին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 4-20 դդ. 2.69/6.1.1 Հ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 2.69/6.1.1.1 Հ եկեղեցու ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 2.69/6.1.1.2 Հ կանգնեցված գետնին, վերին անկյունները` կոտրված Shenik village place 06.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Սբ. Սարգիս) 6 դ. 40°27′57″ հս․. լ. 43°55′48″ ավ. ե. / 40.465711° հս․. լ. 43.93012° ավ. ե. / 40.465711; 43.93012 2.69/6.2 Հ գյուղատեղիի կնտ-ում, վրկնգ.՝ 1903 թ. Mastara, Settlement Shenik, Surb Astvatsatsin (Surb Sargis) Church3.jpg բեռնել պատկեր

Կոթող 4-5 դդ. 2.69/6.3 Հ հս մասում, վերին և ստորին մասերը` կոտրված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,5 կմ հս-աե 2.69/7 Հ Մաստարա-Գառնահովիտ ճանապարհից աջ, նաև գյուղի մեջ՝ Սբ. Հովհաննես եկեղեցու շրջակայքում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 6-րդ դ. գ. մ. 40°27′06″ հս․. լ. 43°53′03″ ավ. ե. / 40.451757° հս․. լ. 43.884051° ավ. ե. / 40.451757; 43.884051 2.69/8 Հ Mastara, Surb Hovanes Church1.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 2.69/8.1 Հ եկեղեցու մոտ, դրված քարաբեկորին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գ. մ. 2.69/9 Հ Սպարտակ Հակոբյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար Աստվածածին Սբ. Նշան 1210 թ. աե մասում 40°26′57″ հս․. լ. 43°53′33″ ավ. ե. / 40.449209° հս․. լ. 43.892591° ավ. ե. / 40.449209; 43.892591 2.69/10 Հ բարձրադիր բլրի վրա բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970 թ. գ. մ. 2.69/11 Տ Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին, Մաստարա, 2015 (4).jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. 0,5 կմ աե 2.69/12 Տ «Պոչիկձոր» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. հս-աե մասում 2.69/13 Տ պահպանվել են պատերը մոտ 2 մ բարձրությամբ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Ամենափրկիչ (Մեռել Հարույց) 16-17 դդ. գ. մ. 2.69/14 Տ Ազատ Հակոբյանի տնամերձում, վրկնգ.՝ 1975 թ. բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գրիգոր 17 դ. գ. մ. 2.69/15 Տ Հենրիկ Սարգսյանի տնամերձում, վրկնգ.՝ 1977 թ. Մատուռ Սբ. Գրիգոր, Մաստարա (1).JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 13 դ. գ. մ. 2.69/16 Տ Գրիշա Թադևոսյանի տնամերձում, վրկնգ.՝ 1901 թ. բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 2.69/16.1 Հ մատուռի որմնասյան շարվածքում բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 2.69/16.2 Հ մատուռի խորանի շարվածքում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-17 դդ. 2.69/16.3 Տ մատուռի շուրջը բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հակոբ 19 դ. գ. մ. 2.69/17 Տ վրկնգ.՝ 1972 թ. բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հովհաննես 19 դ. գ. մ. 2.69/18 Տ վրկնգ.՝ 1966 թ. բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Մինաս 19 դ. հվ-աե մասում 2.69/19 Տ վրկնգ.՝ 1975 թ. Մատուռ Սբ. Մինաս, Մաստարա (5).JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս Նախավկա 17 դ. 0,5 կմ հս-ամ 40°27′13″ հս․. լ. 43°52′51″ ավ. ե. / 40.453663° հս․. լ. 43.880972° ավ. ե. / 40.453663; 43.880972 2.69/20 Տ վրնրգ.՝ 1875 թ., Բաբլո Աստվածատուրի կողմից Mastara, Surb Stepanos Nakhavka Church.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.69/20.1 Հ ագուցված ամ պատին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Պարիսպ 17 դ. 2.69/20.2 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]