Եղիպատրուշի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Եղիպատրուշ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 24 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 0,3 կմ հվ-աե 2.40/1 Հ Եղիպատրուշ գետի երկու ափերին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5 դ. աե մասում 40°31′59″ հս․. լ. 44°28′34″ ավ. ե. / 40.532975° հս․. լ. 44.476241° ավ. ե. / 40.532975; 44.476241 2.40/2 Հ Yeghipatrush 05.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-20 դդ. 2.40/2.1 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 2.40/2.1.1 Հ գերեզմանոցի ամ եզրին, վերին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 40°31′59″ հս․. լ. 44°28′34″ ավ. ե. / 40.533106° հս․. լ. 44.476181° ավ. ե. / 40.533106; 44.476181 2.40/2.1.2 Հ որմնափակ, կազմող՝ Մխիթար Օշականցի բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 40°31′59″ հս․. լ. 44°28′34″ ավ. ե. / 40.533106° հս․. լ. 44.476181° ավ. ե. / 40.533106; 44.476181 2.40/2.1.3 Հ որմնափակ, կազմող՝ Մխիթար Օշականցի բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.40/2.1.4 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1719 թ. 2.40/2.1.5 Տ որմնափակ, խաչքարերի մոտ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 13 դ. հվ-աե մասում 40°31′59″ հս․. լ. 44°28′30″ ավ. ե. / 40.532989° հս․. լ. 44.474889° ավ. ե. / 40.532989; 44.474889 2.40/3 Հ գյուղի եզրին ԵԿԵՂԵՑԻ Ս. ԱՍՏՎԱԾԱԾԻՆ.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. 40°31′59″ հս․. լ. 44°28′29″ ավ. ե. / 40.532989° հս․. լ. 44.474856° ավ. ե. / 40.532989; 44.474856 2.40/3.1 Հ կիսավեր Գավիթ-.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 2.40/3.1.1 Հ հվ պատին, ներքուստ, 3 խաչքարերից կենտրոնականը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.40/3.1.2 Հ մուտքից վեր, ձախ կողմում, արտաքուստ Yeghipatrush Crosstone1.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.40/3.1.3 Հ հվ պատին, ներքուստ Sb Astvatsatsin Church Yeghipatrush10.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.40/3.1.4 Հ մուտքից վեր, աջ կողմում, արտաքուստ Yeghipatrush Crosstone2.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.40/3.1.5 Հ հս պատի մոտ, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.40/3.1.6 Հ մուտքից վեր, հարդարված զույգ խաչով Yeghipatrush Crosstone3.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.40/3.1.7 Հ հվ պատի մոտ, ներքուստ, տեղահանված, ստորին մասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.40/3.1.8 Հ գավթի սյան մոտ Yeghipatrush Sb Astvatsatsin Church Narthex11.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 2.40/3.1.9 Հ հս պատին, ներքուստ Sb Astvatsatsin Church Yeghipatrush10.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.40/3.2 Հ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու հս խաչաթևում, վերնամասը կոտրված Sb Astvatsatsin Church Yeghipatrush10.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1626 թ. 2.40/3.3 Հ աե պատի մոտ, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գ. մ. 2.40/4 Հ հս-աե կողմում, «Բանդի» գերեզմանոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գ. մ. 2.40/5 Հ հս-աե կողմում, «Բանդի» գերեզմանոցի տարածքում, տեղահանված, խաչի վերին ուղղահայաց թևը վնասված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17դդ. գյուղի հս-աե մասում, «Բանդի» գերեզմանոցում 2.40/6 Տ արձանագիր, տեղահանված բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]