Թալինի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Թալին քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 52 հուշարձան (12 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Բացօթյա կայան քարի դար Արտին լեռան հս-աե լանջին 2.3/1 Հ «Սատանի դար» վայրում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,5 կմ աե-հս. 2.3/2 Հ Արալղի դաշտում, Կարմրաշեն տանող ճանապարհից 0,5 կմ աջ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 4-2 հզ 2.3/2.1 Հ Կարմրաշեն տանող ճանապարհի խաչմերուկին հարող հատվածում Թալին դամբարանադաշտ2.1-12.JPG բեռնել պատկեր

Դամբարան Թալինի մեծ մ.թ.ա. 4-3 հզ աե եզրին 2.3/3 Հ Երևան-Թալին ավտոճանապարհից ձախ Թալին ԴԱՄԲԱՐԱՆ ԹԱԼԻՆԻ ՄԵԾ3.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Թալինի Կաթողիկե 4-20 դդ. հս մասում 40°23′16″ հս․. լ. 43°52′21″ ավ. ե. / 40.387838° հս․. լ. 43.872614° ավ. ե. / 40.387838; 43.872614 2.3/4 Հ Եկեղեցական համալիր Թալին 14.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5 դ. 2.3/4.1 Հ Կաթողիկեից հս, պահպանվել են միայն հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Կաթողիկե 7 դ. 40°23′15″ հս․. լ. 43°52′24″ ավ. ե. / 40.387417° հս․. լ. 43.873317° ավ. ե. / 40.387417; 43.873317 2.3/4.2 Հ Թալին Կաթողիկե 04.JPG բեռնել պատկեր

Պալատ 9-11 դդ. 2.3/4.3 Հ Կաթողիկեից 150 մ հվ-աե Թալին պալատ4.3-4.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 4-20 դդ. 2.3/4.4 Հ Կաթողիկեի շուրջը Եկեղեցական համալիր Թալինում 30.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-5 դդ. 2.3/4.4.1 Հ Կաթողիկեի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Կոթող 4-5 դդ. 2.3/4.4.2 Հ Կաթողիկեից 30 մ հվ-ամ, պահպանվել է պատվանդանը Թալին կոթող4.4.2.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-5 դդ. 2.3/4.4.3 Հ Կաթողիկեի հս կողմում, պահպանվել է պատվանդանը Թալին կոթող4.4.3.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-5 դդ. 2.3/4.4.4 Հ Կաթողիկեի հվ կողմում Թալին կոթող4.4.4-1.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-7 դդ. 2.3/4.4.5 Հ Կաթողիկեի հվ-աե կողմում Թալին կոթող4.4.5-2.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-7 դդ. 2.3/4.4.6 Հ Կաթողիկեի հվ-աե կողմում Թալին կոթող4.4.6.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-7 դդ. 2.3/4.4.7 Հ Կաթողիկեի հվ-աե կողմում, պահպանվել է պատվանդանը Թալին կոթող4.4.7.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-7 դդ. 2.3/4.4.8 Հ Կաթողիկեի հվ-աե կողմում Թալին կոթող4.4.8.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 2.3/4.4.9 Հ Կաթողիկեից 35 մ հս-ամ, երկատված, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 2.3/4.4.10 Հ Կաթողիկեից 20 մ հս-ամ, ընկած գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել Թալին խաչքար4.4.10.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 2.3/4.4.11 Հ Կաթողիկեից հս-ամ, ընկած գետնին, ստորին մասը և վերնամասի ձախ անկյունը` կոտրված Թալին խաչքար4.4.11.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 2.3/4.4.12 Հ Կաթողիկեից 25 մ հս-ամ, ընկած գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել Թալին խաչքար4.4.12.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 11դ. 2.3/4.4.13 Հ Կաթողիկեի հս-ամ կողմում, ընկած գետնին Թալին խաչքար4.4.13.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.3/4.4.14 Հ Կաթողիկեի ամ կողմում, կանգնեցված գետնին Թալին խաչքար??.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 613-615 թթ. ք.մ. 40°23′15″ հս․. լ. 43°52′24″ ավ. ե. / 40.387409° հս․. լ. 43.873319° ավ. ե. / 40.387409; 43.873319 2.3/5 Հ Surb Astvatsatsin Church of Talin 03.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-5 դդ. 2.3/5.1 Հ եկեղեցու հս-ամ կողմում Թալին կոթող5.1-2.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 4-7 դդ. 2.3/5.2 Հ եկեղեցու հս կողմում, պահպանվել է միայն պատվանդանը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 2.3/5.3 Հ եկեղեցու հվ կողմում, պահպանվել է միայն պատվանդանը Թալին կոթող5.2.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 2.3/5.4 Հ եկեղեցու հս-ամ կողմում, խիստ քայքայված Թալին կոթող5.3-1.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 6-7 դդ. 2.3/5.5 Հ եկեղեցու հս-ամ կողմում, վերին և ստորին մասերը` կոտրված Կոթող3․․.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 2.3/5.6 Հ արձանագիր, եկեղեցու խորանում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 874 թ. 2.3/5.7 Հ եկղ-ուց 10 մ հվ-ամ, կոտրված` 6 մասի Թալին տապանաքար5.7-1.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 9-10 դդ. 2.3/5.8 Հ եկղ-ուց 10 մմ հվ-ամ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 19 դ. ք.մ. 40°23′01″ հս․. լ. 43°52′29″ ավ. ե. / 40.383611° հս․. լ. 43.874674° ավ. ե. / 40.383611; 43.874674 2.3/6 Տ Թալին ԵԿԵՂԵՑԻ Ս. ԳԵՎՈՐԳ6-1.JPG բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. 2.3/6.1 Տ կից է եկեղեցուն ամ-ից Զանգակատուն․․ Ս․գևորգ.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 2.3/6.2 Հ ագուցված ամ ճակատին, արտաքուստ, մուտքից աջ Թալին խաչքար6.2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.3/6.3 Հ ագուցված հվ ճակատին, արտաքուստ, մուտքից աջ Թալին խաչքար6.3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.3/6.4 Հ ագուցված աե ճակատին, արտաքուստ Թալին խաչքար6.4.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 19 դ. 2.3/6.5 Տ ագուցված հվ ճակատին, արտաքուստ, մուտքից ձախ Թալին խաչքար6.5.JPG բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1946 թ. ք.մ. 2.3/7 Տ քաղաքի սկզբնամասում, ճարտ.՝ Ռ. Իսրայելյան Թալին ՀՈՒՇԱՂԲՅՈՒՐ` ԵՐԿՐՈՐԴ ԱՇԽԱՐՀԱՄԱՐՏՈՒՄ ԶՈՀՎԱԾՆԵՐԻՆ7-2.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1979 թ. հս մասում 2.3/8 Տ բարձունքի վրա Թալին ՀՈՒՇԱՐՁԱՆ` ԵՐԿՐՈՐԴ ԱՇԽԱՐՀԱՄԱՐՏՈՒՄ ԶՈՀՎԱԾՆԵՐԻՆ8-2.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ «Սանդուխտ կույս» 19 դ. ամ եզրին 40°22′48″ հս․. լ. 43°51′39″ ավ. ե. / 40.380074° հս․. լ. 43.860775° ավ. ե. / 40.380074; 43.860775 2.3/9 Տ վրկնգ՝ 1991- 1992 թթ.` Ամիրբեկ Դերզյանի կողմից Թալին ՄԱՏՈՒՌ «ՍԱՆԴՈՒԽՏ ԿՈՒ3Ս»9-3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 7-8 դդ. 2.3/9.1 Հ մատուռի ներսում Թալին խաչքար9.1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 7-8 դդ. 2.3/9.2 Հ մատուռի ներսում Թալին խաչքար9.2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 8 դ. 2.3/9.3 Հ մատուռի ներսում, Թալինի հանրահայտ կլոր խաչքարն է Թալին խաչքար9.3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 8-9 դդ. 2.3/9.4 Հ մատուռի ներսում Թալին խաչքար9.4.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 2.3/9.5 Հ մատուռի ներսում Թալին խաչքար9.5.JPG բեռնել պատկեր

Ջրաղացների համալիր 19-20 դդ. 1 կմ հս-աե 2.3/10 Տ Արալըղի դաշտում, Կարմրաշեն տանող ճանապարհից աջ, պահպանված ջրաղացների թիվը մոտ 30 է Թալին ՋՐԱՂԱՑՆԵՐԻ ՀԱՄԱԼԻՐ10-3.JPG բեռնել պատկեր

Քաղաքատեղի Թալին մ.թ.ա. 2-1 հզ, մջնդ հս մասում 2.3/11 Հ «Ջուլհակ» բլրի ստորոտին Թալին ՔԱՂԱՔԱՏԵՂԻ ԹԱԼԻՆ11-6.JPG բեռնել պատկեր

Ամրոց Թալին մ.թ.ա. 4 դ.,12-16 դդ. 2.3/11.1 Հ «Ջուլհակ» բլրի վրա Թալին ամրոց Թալին11.1-1.JPG բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ, մ.թ.ա. 4-3 դդ. 2.3/11.2 Հ «Ջուլհակ» բլրի շուրջը, Սբ. Կաթողիկե եկեղեցուց հս Թալին դամբարանադաշտ11.2-4.JPG բեռնել պատկեր

Ջրամբար մ.թ.ա. 1 հզ, վաղ մջնդ 2.3/11.3 Հ ամրոցից հս, Թալին-Մաստարա հին ճանապարհին, Սբ. Կաթողիկե եկեղեցուց 500 մ հս Թալին ջրամբար11.3-2.JPG բեռնել պատկեր

Քարավանատուն. Թալինի մեծ 13 դ. հվ-աե եզրին 2.3/12 Հ «Չայիր» վայրում, նախկինում սխալմամբ ներկայացվել է Դաշտադեմ գյուղով բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]