Վերին Սասունիկի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Վերին Սասունիկ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 22 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1 կմ հվ-ամ 2.105/1 Հ «Ճլճլան աղբյուր» ձորը տանող ճանապարհի աջ կողմում, ժայռոտ հրվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2,5 կմ հվ-աե 2.105/2 Հ «Կաքավի ձոր» վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի մջնդ 3 կմ հվ-աե 2.105/3 Տ «Շամիրամի դաշտ» վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի մջնդ 2,4 կմ հվ-աե 2.105/4 Տ «Դիտվան» վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի ուշ մջնդ 2,6 կմ հվ-աե 2.105/5 Տ «Կիրակոսի հող» վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Սասունիկ 7-19 դդ. 1 կմ ամ 2.105/6 Հ Ավան-Լեռնարոտ ճամփաբաժանի մոտ, զբաղեցնում է երկու բլրաշարքեր և դրանց միջև ընկած տարածքը Գյուղատեղի Սասունիկ 07.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7 դ. 2.105/6.1 Հ լքված Սասունիկ գյուղի աե կողմում, բարձունքի վրա Գյուղատեղի Սասունիկ 01.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-20 դդ. 2.105/6.1.1 Տ Գյուղատեղի Սասունիկ 05.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1552 թ. 2.105/6.1.1.1 Հ եկեղեցուց 100 մ հս-ամ, բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1694 թ. 2.105/6.1.1.2 Հ եկեղեցուց 100 մ հս-ամ, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 2.105/6.2 Հ Գյուղատեղիի հվ եզրին, վերնամասը` կոտրված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 2.105/6.3 Հ վերնամասը չի պահպանվել, գյուղատեղիի հս-ամ մասում, տեղացիները օգտագործում են որպես սրբացված քար բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2 կմ հս-ամ 2.105/7 Հ «Արփա Չխուր» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1 կմ հս 2.105/8 Հ «Թալիշի առվի» վերևում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 3 կմ հս 2.105/9 Հ «Գազով արտեր» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,5 կմ հս-ամ 2.105/10 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.105/11 Հ Սասունիկ - Լեռնարոտ ճանապարհին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 1,9 կմ հվ-աե 2.105/12 Հ «Շողոմազյան» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 1 կմ հվ-ամ 2.105/13 Հ դեպի «Ճլճլան աղբյուր» տանող դաշտում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 2,2 կմ հվ-աե 2.105/14 Հ «Կաքավի ձոր» վայրում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. 1 կմ ամ 2.105/15 Տ Անդրանիկ Գալոյանի տնամերձի մոտ` ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վարդանի 14-15 դդ. 1 կմ ամ 2.105/16 Հ Հռիփսիկ Գևորգյանի տնամերձի մոտ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]