Փարպիի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Փարպի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ. հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 45 հուշարձան (12 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,5 կմ հվ-աե 2.110/1 Հ ճանապարհից ձախ, Սբ. Արդար Դավիթ մատուռի շրջակայքում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Վերին Նավեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ 2 կմ հվ 2.110/2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ 13 դ. հվ-աե մասում 2.110/3 Հ Փարպիի Ս. Գրիգոր Լուսավորիչ1.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. 2.110/3.1 Տ եկեղեցու շուրջը Փարպի գերեզմանոց1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.110/3.1.1 Հ եկեղեցուց հս-աե, պահպանվել է վերին կեսը Խաչքար Փարպի11.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.110/3.1.2 Հ տեղահանված, կոտրված 2 մասի, վերին կեսը՝ եկեղեցուց 10 մ հվ-ամ, ստորինը՝ հենած եկեղեցու հվ պատին Խաչքար Փարպի13.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.110/3.1.3 Հ եկեղեցուց ամ, վերին մասը չի պահպանվել, ընկած իր պատվանդանի մոտ Խաչքար Փարպի6.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.110/3.1.4 Հ ստորին ձախ անկյունը` կոտրված, ընկած` իր պատվանդանի մոտ Խաչքար Փարպի9.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.110/3.1.5 Հ հենած եկեղեցու հվ պատին, պահպանվել է միայն վերին 1/3 մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.110/3.1.6 Հ տեղափոխված է եկեղեցու ներս, պատվանդանին, արձանագիր, ներկված սև ներկով բեռնել պատկեր

Խաչքար Թանատի 1468 թ. 2.110/3.1.7 Հ եկեղեցու հվ-ամ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.110/3.1.8 Հ եկեղեցու ամ կողմում, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիքի 16 դ. 2.110/3.1.9 Հ եկեղեցու ամ կողմում Խաչքար Փարպի4...JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Արփիկի 16 դ. 2.110/3.1.10 Հ եկեղեցու ամ կողմում Խաչքար Փարպի4...JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.110/3.1.11 Հ Խաչքար Փարպի6...JPG եկեղեցու հս կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. գյուղի հվ-աե մասում 2.110/3.1.12 Հ Սբ. Գր. Լուսավորիչ եկեղեցու հվ պատին հենած գերեզմանոցում Խաչքար Փարպի12.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. գյուղի հվ-աե մասում 2.110/3.2 Հ Սբ. Գր. Լուսավորիչ եկեղեցու բեմին Խաչքար Փարպի3.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 19 դ. գ. մ. 2.110/4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.110/4.1 Հ հս պատի շարվածքում, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.110/4.2 Հ եկեղեցուց աե, պարսպապատի շարվածքում` երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.110/4.3 Հ ագուցված` խորանում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.110/4.4 Հ ագուցված` խորանում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Թարգմանչաց 7 դ., 10-13 դդ. հվ-աե մասում 2.110/5 Հ Փարպիի Թարգմանչաց եկեղեցի1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 2.110/5.1 Հ եկեղեցու մուտքից ձախ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 2.110/5.2 Հ հենած բեմին, ձախ եզրը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 2.110/5.3 Հ եկեղեցու հվ մուտքից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.110/5.4 Հ եկեղեցու ամ կողմում, կենտրոնից` կոտրված, քիվը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 2.110/5.5 Հ եկեղեցու ամ մասում, ընկած` գետնին, վերին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.110/5.6 Հ եկեղեցու ներսում, նիստերից մեկը` կոտրված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 2.110/5.7 Տ եկեղեցու հվ-աե կողմում բեռնել պատկեր

Պարիսպ 7-13 դդ. 2.110/5.8 Տ պահպանվել են հվ և ամ հատվածները բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Ծիրանավոր 5 դ. գ. մ. 2.110/6 Հ Փարպիի Ծիրանավոր եկեղեցի20.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.110/6.1 Հ եկեղեցու ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 6-7 դդ. գ. մ. 2.110/7 Հ Պետրոս Գրիգորյանի տնամերձում Փարպիի Ծիրանավոր եկեղեցի10.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գ. մ. 2.110/8 Հ գյուղի գերեզմանոցի հս մասում բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Արդար Դավիթ ուշ մջնդ 1,5 կմ հվ 2.110/9 Տ վրկնգ.՝ 1990-ական թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 2.110/9.1 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.110/9.2 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 10-13 դդ. 1 կմ հվ-աե 2.110/10 Տ Սբ. Արդար Դավիթ մատուռից 500 մ ամ, դամբարանադաշտի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 2.110/10.1 Հ մատուռի ներսում` եզրերը` կոտրված բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. 2.110/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. 2.110/10.3 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 19 դ. գ. մ. 2.110/11 Տ Ստեփան Բաբայանի տնամերձում, վրկնգ.՝ 1980-ական թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.110/11.1 Հ մատուռի ներսում, ստորին հատվածը` կոտրված բեռնել պատկեր

Հնավայր «Ներքին Նավեր» մ.թ.ա. 23-21 դդ. գյուղից մոտ 5 կմ հվ, Շահվերդ գետի ձախափնյա հրվանդանի վրա՝ Փարպի և Օշական գյուղերի միջև ընկած տարածքում 2.110/12 Հ դամբարանադաշտը տարածվում է նաև Օշական գյուղին պատկան հողերում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]