Աշտարակի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Աշտարակ քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 89 հուշարձան (35 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Աշտարակ «Ուլատիտիկ» 4-5 դդ. հվ-աե մասում 2.1/1 Հ համանուն բլրի վրա. Քասախի կիրճի ձախ լանջին, միջնադարյան կամրջի մոտ բեռնել պատկեր

Բաղնիք 1900 թ. քաղաքի մեջ (այսուհետև՝ ք.մ.) 2.1/2 Տ Աշտարակ ԲԱՂՆԻՔ2-1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1888 թ. Աբովյան փող. 22 2.1/3 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Ալազանի փող.19-23 2.1/4 Տ բժիշկ Սանդրոյի Աշտարակ ԲՆԱԿԵԼԻ ՏՈՒՆ4-1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1910 թ. Ն. Աշտարակեցու հրապարակ 2.1/5 Տ Վարդազարենց Աշտարակ ԲՆԱԿԵԼԻ ՏՈՒՆ5-6.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1904 թ. Էմին Հակոբյան փող., 2 2.1/6 Տ Կոկոլենց Աթոյի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Ղափանցյան փող., 14 2.1/7 Տ Եսայու բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Ղափանցյան փող., 18 2.1/8 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Ղափանցյան փող., 20 2.1/9 Տ Սիրեկանի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1837 թ. Սաժումյան փող., 1 2.1/10 Տ Թաթոսենց Թաթոյի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1895 թ. Սաժումյան փող., 12 2.1/11 Տ Հաջի աղայի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1896 թ. Սաժումյան փող., 34 2.1/12 Տ Բեգլարենց բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. հս-աե մասում 2.1/13 Հ քաղաքի եզրին, Ապարան տանող ճանապարհի աջ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 2.1/13.1 Հ հվ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12դդ. 2.1/13.2 Հ Ա. Խաչատրյանի հողամասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12դդ. 2.1/13.3 Հ Ա. Խաչատրյանի հողամասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13դ. 2.1/13.4 Հ որմնափակ, վրնրգ 1954 թ., ճարտ.՝ Շ. Ազատյան բեռնել պատկեր

Խաչքար 13դ. 2.1/13.5 Հ որմնափակ, վրնրգ 1954 թ., ճարտ.՝ Շ. Ազատյան բեռնել պատկեր

Խաչքար 13դ. 2.1/13.6 Հ որմնափակ, վրնրգ 1954 թ., ճարտ.՝ Շ. Ազատյան բեռնել պատկեր

Խաչքար 13դ. 2.1/13.7 Հ Ա. Խաչատրյանի հողամասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13դ. 2.1/13.8 Հ աե մասում, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգոր և Վարդոսան ամուսինների 1225 թ. 2.1/13.9 Հ աե մասում, քառաստիճան պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սադուն իշխանի և նրա զավակների («Ծակքար») 1268 թ. 2.1/13.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի, Նազի, Սետայի 1273 թ. 2.1/13.11 Հ եռաստիճան պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Վերգինի 1461 թ. 2.1/13.12 Հ կնտ.-ական մասում, հենած տապանաքարի, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Կարապետին 16-17 դդ. 2.1/13.13 Հ հս-ամ մասում, քիվը՝ ջարդոտված, կանգնեցված եռաստիճան բարձր պատվանդանին, 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Վիրապի, Մկրտչի 16-17 դդ. 2.1/13.14 Հ հս-ամ մասում, կանգնեցված եռաստիճան բարձր պատվանդանին, 3 խաչքարերից կենտրոնականը բեռնել պատկեր

Խաչքար Գուլֆաշի, Շնահրի 1602 թ. 2.1/13.15 Հ հս-ամ մասում, կանգնեցված եռաստիճան բարձր պատվանդանին, 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Ուքանի 1631 թ. 2.1/13.16 Հ հվ-ամ մասում, քիվի վերին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1598 թ. 2.1/13.17 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բաբելի 1757 թ. 2.1/13.18 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Եղսանի 1771 թ. 2.1/13.19 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1781 թ. 2.1/13.20 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հարությունի 1791 թ. 2.1/13.21 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Տեր Հարություն Շահազիզյանի (Աշտարակեցու) 1801 թ. 2.1/13.22 Հ Ներսես Աշտարակեցու հոր տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Խոջաբաղեր» մ.թ.ա. 2 հզ հս-աե մասում 2.1/14 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Կարմրավոր) 7 դ. հս-աե մասում 40°17′59″ հս․. լ. 44°21′56″ ավ. ե. / 40.299628° հս․. լ. 44.365417° ավ. ե. / 40.299628; 44.365417 2.1/15 Հ Աշտարակ ԵԿԵՂԵՑԻ Ս. ԱՍՏՎԱԾԱԾԻՆ (ԿԱՐՄՐԱՎՈՐ)15-3.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-19 դդ. 2.1/15.1 Հ եկեղեցու բակում Աշտարակ գերեզմանոց15.1-2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 2.1/15.1.1 Հ եկեղեցու բակում, ընկած գետնին, ստորին ձախ անկյունը` կոտրված Խաչքար3.կարմրավոր.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հազախաչ» 12 դ. 2.1/15.1.2 Հ եկեղեցու պարսպի հվ-ամ մուտքի ձախ կողմում, քառաստիճան պատվանդանին. արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Թագուհու 1184 թ. 2.1/15.1.3 Հ երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 3 խաչքարերից կենտրոնականը կազմող՝ Արքա Karmravor khachkarer.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.1/15.1.4 Հ երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 3 խաչքարերից ձախակողմյանը Ashtarak karmravor church khachkar left of the three.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.1/15.1.5 Հ երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված 3 խաչքարերից աջակողմյանը Ashtarak karmravor church khachkar right of the three.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.1/15.1.6 Հ թերի Խաչքար4.կարմրավոր.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 2.1/15.1.7 Խաչքար6.կարմրավոր.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Ասադինին, պարոն Դալին 16 դ. 2.1/15.1.8 Հ եկեղեցու բակում, կանգնեցված բարձր պատվանդանին, կազմող՝ Սարգիս բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 2.1/15.1.9 Հ եկեղեցու պարսպի տակ Խաչքար5.կարմրավոր.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովսեփի 1598 թ. 2.1/15.1.10 Հ եկեղեցու պարսպի տակ, կազմող՝ Հրայպետ Խաչքար7.կարմրավոր.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Մկրտիչ վարդապետ Շահազիզյանի 1832 թ. 2.1/15.1.11 Հ եկեղեցու պարսպի տակ, վերին ձախ և ստորին աջ անկյունները` կոտրված Ashtarak karmravor church khachkar under walls right to the SW entry.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1811 թ. 2.1/15.1.12 Հ պարսպի հվ մուտքից ձախ Տապանաքար.Կարմրավորի մոտ.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզման Գևորգ Էմինի 1998 թ. 2.1/15.1.13 ճարտ.՝ Հ. Սոլախյան Աշտարակ գերեզման Գևորգ էմինի15.1.13-2.JPG բեռնել պատկեր

Պարիսպ 1254 թ. 2.1/15.2 Հ Աշտարակ պարիսպ15.2-3.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Ծիրանավոր 5 դ. ք.մ., Բերդաթաղում 2.1/16 Հ կիրճի եզրին, կիսավեր Tsiranavor Church of Ashtarak.jpg բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.1/16.1 Հ բեկոր՝ հենած հվ պատին բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.1/16.2 Հ բեկոր՝ եկեղեցու հվ-աե անկյունում Աշտարակ կոթող16.2-1.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.1/16.3 Հ բեկոր Աշտարակ կոթող16.3-1.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.1/16.4 Հ եկեղեցուց 4 մ աե Աշտարակ կոթող16.4-1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 2.1/16.5 Հ եկեղեցու ներսում, հենած պատին Աշտարակ խաչքար16.5-1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.1/16.6 Հ բեկոր, եկեղեցու ներսում Աշտարակ խաչքար16.6-1.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1701 թ. 2.1/16.7 Հ հվ պատի շարվածքում Աշտարակ տապանաքար16.7-2.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մարինե 1281 թ. ք.մ. 2.1/17 Հ բարեկարգված 1977 թ., նախագծի ճարտ.՝ Գ. Գյուրջյան Saint Mariane Church of Ashtarak.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. 2.1/17.1 Հ եկեղեցու ամ կողմում Աշտարակ գերեզմանոց17.1-3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1291 թ. 2.1/17.2 Հ եկեղեցու բակում, երկաստիճան պատվանդանին Աշտարակ խաչքար17.2-2.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 13 դ. հվ-աե մասում 2.1/18 Հ վրկնգ.՝ 1985 թ., ճարտ.՝ Հ. Գասպարյան Աշտարակ ԵԿԵՂԵՑԻ Ս.ԱԱՐԳԻՍ18-3.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-19 դդ. 2.1/18.1 Հ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Պարիսպ 15 դ. 2.1/18.2 Հ Ashtarak st sargis church walls.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 2.1/18.3 Հ եկեղեցու ներսում, արձանագիր, կոտրված բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 16-17 դդ. 2.1/18.4 Տ եկեղեցուց 20 մ հվ-ամ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 16-17 դդ. 2.1/18.5 Տ եկեղեցուց 15 մ հվ-ամ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 16-17 դդ. 2.1/18.6 Տ եկեղեցուց 25 մ հվ-աե բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 16-17 դդ. 2.1/18.7 Տ եկեղեցուց 10 մ հվ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սպիտակավոր 13 դ. ք.մ., Բերդաթաղում 40°17′59″ հս․. լ. 44°21′56″ ավ. ե. / 40.299628° հս․. լ. 44.365417° ավ. ե. / 40.299628; 44.365417 2.1/19 Հ կիրճի եզրին, կիսավեր Spitakavor church Ashtarak 12.jpg բեռնել պատկեր

Կամուրջ 10 դ. աե մասում 2.1/20 Հ 16042012(007)br.Ashtarak.jpg բեռնել պատկեր

Կամուրջ 1664 թ. աե մասում 2.1/21 Հ պատվիրատու՝ մահտեսի խոջա Գրիգոր Ashtarak Bridge.jpg բեռնել պատկեր

Հնձան 19 դ. հվ-ամ մասում 2.1/22 Տ Աշտարակ-Օշական խճուղուց ձախ, Մինասի Մացակայի հողամասում բեռնել պատկեր

Հնձան 19 դ. հս-ամ մասում 2.1/23 Տ Աշտարակ-Օշական խճուղուց աջ, Ղազիկենց հողամասում բեռնել պատկեր

Հուշասյուն` Արտեմի Այվազյանին 1990 թ. Ն. Սիսակյան փող. 2.1/24 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1974 թ. ք.մ. 2.1/25 Տ ճարտ.՝ Վ. Թասլակյան Աշտարակ ՀՈՒՇԱՐՁԱՆ` ԵՐԿՐՈՐԴ ԱՇԽԱՐՀԱՄԱՐՏՈՒՄ ԶՈՀՎԱԾՆԵՐԻՆ25-1.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Նորայր Սիսակյանի 1987 թ. Ն. Սիսակյան փող. 2.1/26 Տ ճարտ.՝ Գ. Գյուրջյան. քանդ.՝ Ա. Ավագյան Աշտարակ ՀՈՒՇԱՐՁԱՆ ՆՈՐԱՅՐ ՍԻՍԱԿՅԱՆԻ26-1.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Վանի 1915 թ. հերոսամարտին 1980 թ. ամ մասում 2.1/27 Հ քաղաքի ամ եզրին, Աշտարակ-Թալին մայրուղու ձախ կողմում, ճարտ. Ջիմ Թորոսյան Արծիվ Վասպուրականի (7).jpg բեռնել պատկեր

Ջրաղացների համալիր 19 դ. վերջ Աբովյան փող., 2 2.1/28 Տ միջնադարյան կամրջի մոտ, վրկնգ.՝ 1983 թ., ճարտ.՝ Գագիկ Գյուրջյան Աշտարակ ՋՐԱՂԱՑՆԵՐԻ ՀԱՄԱԼԻՐ28-1.JPG բեռնել պատկեր

Ջրանցք «Մայր առու» («Ականատեսի առու») մ.թ.ա. 8-7 դդ. աե մասում 2.1/29 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար «Նահատակի» 1751 թ. 0,5 կմ աե 2.1/30 Հ Քասախի կիրճում, «Դարաքավոր» այրերի մոտ. Քասախի աջակողմյան դարավանդին բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարանի շենք. Պերճ Պռոշյանի տուն-թանգարանը 19 դ., 1948 թ. Պռոշյան փող., 10 2.1/31 Տ վրկնգ.՝ 1986 թ. Պերճ Պռոշյանի տուն թանգարան.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Պերճ Պռոշյանի 1948 թ. 2.1/31.1 Տ տուն-թանգարանի բակում, քանդ.՝ Սուրեն Ստեփանյան Պերճ Պռոշյան.JPG բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարանի շենք. Նորայր Սիսակյանի տուն-թանգարանը 19 դ.վրջ Ղափանցյան փող., 25 2.1/32 Տ վրկնգ.՝ 1989 թ. Նորայր Սիսակյանի տուն-թանգարանը, ArmAg (1).JPG բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Վերին Նավեր» Ք.ա. 2-1 հազ. քաղաքից մոտ 2.5 կմ ամ, Աշտարակ-Գյումրի ճանապարհից 20-30 մ հվ 2.1/33 Հ Փարպի գյուղի «Վերին Նավեր» դամբարանադաշտի (պետ. ցուցակ՝ 2.110.2) աե հատվածի մեծ դամբարանաբլուրներն են բեռնել պատկեր

Հնձանների համալիր 4-13 դդ. քաղաքի հս-աե մասում, «Հնձանաբագեր» վայրում 2.1/34 Հ պեղվել է 4 հնձան բեռնել պատկեր

Քարայր- կացարաններ «Դարաբավոր» միջնադար Քասախի կիրճում 2.1/35 Հ համալիրի մաս կազմող «Նահատակի» տապանաքարը պետ. ցուցակում ներկայացված է իբրև առանձին հուշարձան(2.1-30) բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]