Արուճի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Արուճ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 36 հուշարձան (22 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց 5-17 դդ. գ.մ. 40°17′11″ հս․. լ. 44°04′39″ ավ. ե. / 40.2865° հս․. լ. 44.077494° ավ. ե. / 40.2865; 44.077494 2.22/1 Հ Castle in Aruch 6.JPG բեռնել պատկեր

Միջնաբերդ 5-17 դդ. 2.22/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ձորի բերդ» մ.թ.ա. 3 հզ 1 կմ աե 2.22/2 Հ Շամիրամաձորում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 3-1 հզ 2.22/2.1 Հ ամրոցից հս-աե բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի մջնդ 1-1,5 կմ հս 2.22/3 Տ Աշտարակ-Թալին ճանապարհից ձախ, քարավանատան աե կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարան Արուճի մեծ մ.թ.ա. 2 հզ 1 կմ հս 2.22/4 Հ Արզնի-Շամիրամ ջրանցքի աջ ափին բեռնել պատկեր

Դամբարան 15-16 դդ. 3,5 կմ հվ 2.22/5 Հ մուսուլմանների գերեզմանոցի տարածքում, ասֆալտապատ ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ վրջ - 1 հզ սկզբ. հվ մասում 2.22/6 Հ գյուղի եզրին, պահպանվել է 2 կղզյակով բեռնել պատկեր

Դղյակ 10-14 դդ. 1 կմ հս 2.22/7 Հ Արուճ-Թալին ճանապարհի եզրին, քարավանատնից 0,5 կմ հվ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Սբ. Գրիգոր (Արուճի Կաթողիկե) 5-7 դդ. աե մասում 40°17′20″ հս․. լ. 44°04′51″ ավ. ե. / 40.288885° հս․. լ. 44.080904° ավ. ե. / 40.288885; 44.080904 2.22/8 Հ գյուղի եզրին Սբ. Գրիգոր եկեղեցի, (Արուճի կաթողիկե).JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-7 դդ. 40°17′19″ հս․. լ. 44°04′52″ ավ. ե. / 40.288624° հս․. լ. 44.081199° ավ. ե. / 40.288624; 44.081199 2.22/8.1 Հ Կաթողիկեից 50 մ հվ-աե, ավերված St. Grigor church complex in Aruch 11.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր (Կաթողիկե) 7 դ. 40°17′21″ հս․. լ. 44°04′50″ ավ. ե. / 40.289106° հս․. լ. 44.080614° ավ. ե. / 40.289106; 44.080614 2.22/8.2 Հ պատվիրատու՝ Գրիգոր Մամիկոնյան Swallows over Aruchavank.jpg բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. 2.22/8.2.1 Հ եկեղեցու ներսում, ստորին մասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. 2.22/8.2.2 Հ եկեղեցու ներսում, նիստերից մեկը` կոտրված բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.22/8.2.3 Հ եկեղեցու ներսում, պահպանվել է կիսով բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 2.22/8.2.4 Հ Կաթողիկեի ներսում, ստորին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 973 թ. 2.22/8.2.5 Հ ագուցված հս պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Պալատ 7 դ. 40°17′19″ հս․. լ. 44°04′50″ ավ. ե. / 40.288722° հս․. լ. 44.080611° ավ. ե. / 40.288722; 44.080611 2.22/8.3 Հ ավերված Արուճ, պալատ 05.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-20 դդ. 2.22/8.4 Հ եկեղեցական համալիրի շուրջը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. 2.22/8.4.1 Հ Կաթողիկեի հս կողմում բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.22/8.4.2 Հ Կաթողիկեի հս կողմում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 19 դ. գ.մ. 2.22/9 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.22/9.1 Հ հվ պատի տակ, ստորին ձախ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գ.մ. 2.22/10 Հ Ռաֆիկ Հարությունյանի տան բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. գ.մ. 2.22/11 Հ «Վանի բաղեր» վայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գ.մ. 2.22/12 Հ Ադիկ Վասիլյանի տան մոտ, «Աղբրի ձոր»-ում`, կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գ.մ. 2.22/13 Հ Լևոն Մակարյանի տան ցանկապատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սահմանախաչ» 12-13 դդ. աե մասում 2.22/14 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. աե մասում 2.22/15 Հ գործող գերեզմանոցում, դրված է որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Քարավանատուն 13 դ. 1,5 կմ հս 40°18′14″ հս․. լ. 44°04′38″ ավ. ե. / 40.304002° հս․. լ. 44.077205° ավ. ե. / 40.304002; 44.077205 2.22/16 Հ Երևան-Գյումրի մայրուղուց ձախ Aruch Caravanserai 03.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գյուղի մեջ 2.22/17 Հ Արամ Հովհաննիսյանի տան բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գյուղի գոմերի մոտ 2.22/18 Տ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գյուղի մեջ 2.22/19 Հ Սիրակ Հարությունյանի տան բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գյուղից 500 մ հս 2.22/20 Հ քարավանատան ճանապարհին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ 2.22/21 Հ Բաբկեն Հովհաննիսյանի այգու մոտ բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. գյուղի մեջ 2.22/22 Հ Հրաչ Հարությունյանի տան բակում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]