Լեռնարոտի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Լեռնարոտ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 26 հուշարձան (21 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց «Խուչեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ, վաղ մջնդ - 17 դ. 400-500մ հվ 2.50/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.50/1.1 Հ ամրոցից հս բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խուչեր» վաղ մջնդ -17 դ. 2.50/1.2 Տ բեռնել պատկեր

Մենհիր մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.50/1.2.1 Հ գյողատեղիի հվ-աե եզրին, կանգնեցված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 2.50/1.2.2 Հ գյուղատեղիի կնտ.-ում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2 հզ 1 կմ հս 2.50/2 Հ «Ֆշնգներ» վայրում, համանուն գյուղատեղիից 300 մ հվ բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ 700 մ ամ 2.50/3 Հ «Ավոյի կտուրների դիտվան» վայրում բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 1 հզ 4 կմ հս 2.50/4 Հ «Չամռլու» վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-17 դդ. 3 կմ հվ 2.50/5 Տ «Շամիրամի գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դիտվան» վաղ-ուշ մջնդ 3 կմ հս 2.50/6 Տ տեղանքի թեք հարթության վրա բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ֆշնգներ» 14-17 դդ. 1 կմ հս 2.50/7 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 16-17 դդ. 2.50/7.1 Տ գյուղատեղիից 100 մ հվ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2,5 կմ հվ 2.50/8 Հ «Շամիրամի գլուխ» կոչվող վայրում, դաշտի մեջ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ հվ մասում 2.50/9 Հ գյուղի եզրին, «Ասատուրի խռեր» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 3 կմ հս 2.50/10 Հ «Դիտվան վայրում», համանուն գյուղատեղիից 300 մ աե բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 500 մ հվ 2.50/11 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 1 կմ աե 2.50/12 Հ «Միջանցք» վայրում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-20 դդ. գ. մ. 2.50/13 Տ Շողիկ Մուրադյանի տնամերձ հողամասում բեռնել պատկեր

Հուշարձան Անդրանիկ Զորավարի 1988 թ. գ. մ. 2.50/14 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 17 դ. աե մասում 2.50/15 Տ գործող գերեզմանոցի մոտ, «Ջաղացի ձոր» վայրում, վրկնգ.՝ 1919 թ. բեռնել պատկեր

Ջրանցույց 16-17 դդ. 5 կմ հս 2.50/16 Տ «Չամռլու» վայրում բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան 16-18 դդ. 500մ հվ-ամ 2.50/17 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան 16-18 դդ. 700 մ հվ-ամ 2.50/18 Տ «Ասատուրի խռեր» վայրում բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան 16-18 դդ. 4,5 կմ հս-ամ 2.50/19 Տ «Չամռլու» վայրում բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան «Բադոյի քարանձավ» 16-18 դդ. 400 մ հվ-ամ 2.50/20 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան «Սյունով քարափ» 16-18 դդ. 2,5 կմ հվ 2.50/21 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]