Օհանավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Օհանավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ. հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 73 հուշարձան (18 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց «Սև բլուր» մ.թ.ա. 2 հզ 3 կմ հս-աե 2.112/1 Հ Արայի դաշտում, բարձունքի վրա բեռնել պատկեր

Ամրոց «Վասակամուտ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 0,5 կմ հս-աե 2.112/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2.112/2.1 Հ ամրոցի հս-ամ մասում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Սերկևիլի կալեր» մ.թ.ա. 1 հզ – ուշ մջնդ աե մասում 2.112/3 Հ գյուղի եզրին, մոտ 100 մ աե, 3-4 դդ. կոթողից 1,5 կմ հս բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-13 դդ., 16-18 դդ. 4 կմ հս-աե 2.112/4 Տ Արայի դաշտի եզրին, Քասախի ձորի ձախ ափի լեռնային հրվանդանի վրա, Սաղմոսավանքից 500 մ հս-աե բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-13 դդ. 2.112/4.1 Տ գյուղատեղիի հվ-աե մասում, ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 2.112/4.2 Տ գյուղատեղիի աե մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.112/4.2.1 Հ բեկոր, պահպանվել է վերնամասից 2 կտոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.112/4.3 Հ Սաղմոսավանքից 200 մ հս-աե, ընկած իր պատվանդանի մոտ բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 2.112/4.4 Հ Սաղմոսավանքից 200 մ հս-աե, ավերակ շինության մեջ, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սերկևիլ» 10-15 դդ. 2 կմ հս 2.112/5 Տ բեռնել պատկեր

Ամրոց 11-13 դդ. 2.112/5.1 Տ գյուղատեղիի հվ-աե եզրին բեռնել պատկեր

Պարիսպ մջնդ 2.112/5.2 Տ գյուղատեղիի հս-ամ եզրին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ 10-13 դդ., 17-18 դդ. 2.112/5.3 Տ գյուղատեղիի հվ-աե եզրին OHANAVAN Saint Lusavorich.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. 2.112/5.3.1 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Միաբանության շենք 17 դ. 2.112/5.3.2 Տ խիստ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. 2.112/5.3.3 Տ եկեղեցու աե և հվ-ամ մասերում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 2.112/5.4 Տ գյուղատեղիի հս-ամ մասում, փոքր բլրի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-18 դդ. 2.112/5.5 Տ գյուղատեղիի աե եզրին բեռնել պատկեր

Կամուրջ 10-13 դդ. 2.112/5.6 Տ գյուղատեղիից 200 մ աե, Քասախի կիրճում բեռնել պատկեր

Ձիթհան «Մուքոյի Ղուկասի» 15-16 դդ. 2.112/5.7 Տ ավերակ ամրոցի մուտքից հս, ավերված, պատվիրատու՝ Հովհաննավանքի վանահայր Խաչատուր Քասախեցի, ձիթհանի քարը պահվում է գյուղաբնակ Մ. Ալեքսանյանի մոտ բեռնել պատկեր

Ջրանցք «Ապարանի առու» մ.թ.ա. 1 հզ 2.112/5.8 Հ գյուղատեղիի ամ մասում, պահպանվել է շուրջ 200 մ երկարությամբ հատված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Աղկունծ» 13 դ. 0,5 կմ հս-աե 2.112/6 Տ տեղադրությունը՝ Սաղմոսավանքի նկատմամբ` ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին («Կարմիր Վանքեր») 10-13 դդ. 2 կմ հս 2.112/7 Տ ժայռափոր, Քասախի ձախ ափին Karmir vanq.JPG բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր 10-13 դդ. 2.112/7.1 Տ բաղկացած է 6 կացարաններից Karmir Vanker 2.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ Անապատ («Անապատ Հրեշտակաբնակ») 10-13 դդ. 1 կմ հս 2.112/8 Տ Քասախի ձորում, խարխլված բեռնել պատկեր

Միաբանության շենք ուշ մջնդ 2.112/8.1 Տ կից է եկեղեցուն հս-ից` ավերված բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան «Այծանոց» 10-14 դդ. 2.112/8.2 Տ եկեղեցուց 50 մ ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մխիթարի 1534 թ. 200 մ աե 2.112/9 Հ քառակող կոթողի մոտ բեռնել պատկեր

Ճանապարհ 18-19 դդ. աե մասում 2.112/10 Հ Հովհաննավանքը կապել է Արայի դաշտի հետ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 18-19 դդ. 2.112/10.1 Հ Հովհաննավանքի համալիրից 150 մ հս-աե` ավերված բեռնել պատկեր

Կոթող 3-4 դդ. 150 մ աե 2.112/11 Հ գյուղի նախկին գոմերի մոտ բեռնել պատկեր

Հնձան 19 դ. հս մասում 2.112/12 Տ Վազգեն Նիկողոսյանի հողամասում, պահպանվել է պատի հատված բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Մեծ եղեռնի և Սումգայիթի զոհերին 1988 թ. հս մասում 2.112/13 Տ քանդ.՝ Մ. Մանվելյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1986 թ. հս մասում 2.112/14 Տ գյուղի եզրին ճարտ.՝ Է. Գրիգորյան, քանդ.՝ Ա. Մուրադյան բեռնել պատկեր

Ջրամբար «Սերկևիլի ծով» 13-14 դդ. 2,5 կմ հս 2.112/15 Տ Արտաշավան տանող հին ճանապարհից աե բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. հվ-աե մասում 2.112/16 Տ Մուքոյի, ավերակ կամրջից 125 մ հս, Քասախի ձորում, գետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Հովհաննավանք 4-13 դդ. աե մասում 40°20′22″ հս․. լ. 44°23′19″ ավ. ե. / 40.339428° հս․. լ. 44.388653° ավ. ե. / 40.339428; 44.388653 2.112/17 Հ Քասախի կիրճի աջ եզրին Hovhannavank (vue du sud), montagne et gorges de la rivière Kasakh.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Կարապետ (Կաթողիկե) 1216 թ. 2.112/17.1 Հ համալիրի հվ-աե մասում, պատվիրատու՝ Վաչե Վաչուտյան Hovhannavank - CIMG4400.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Կարապետ 4 դ. 2.112/17.2 Հ միանավ, վրկնգ.՝ 1734 թ. Վանական համալիր Հովհաննավանք, գ. Օհանավան 16.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.112/17.2.1 Հ ագուցված աե պատին՝ 1930-ական թթ., արտաքուստ, լուսամուտի բացվածքից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 2.112/17.2.2 Հ ագուցված աե պատին՝ 1930-ական թթ., արտաքուստ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. 2.112/17.3 Հ համալիրի հս-ամ անկյունում, հս-ից կից է գավթին, ավերված բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. 2.112/17.4 Հ կից է Կաթողիկե և Սբ. Կարապետ միանավ եկեղեցիներին, պատվիրատու՝ Քուրդ իշխան Վաչուտյան Hovhannavank23.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 2.112/17.4.1 Հ գավթից 10 մ ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մըլքի 13 դ. 2.112/17.4.2 Հ գավթի ներսում, երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանն է Hovhannavank Monastery 156.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Մալիքի և Խորիշահի 13 դ. 2.112/17.4.3 Հ կանգնեցված բարձր պատվանդանին, ձախակողմյան վերին և ստորին անկյունները` կոտրված Hovhannavank Monastery 149.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Սեդայի 13 դ. 2.112/17.4.4 Հ գավթի ներսում, երկաստիճան պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանն է Hovhannavank Monastery 156.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Ստեփանոսի և Մսին Խորիշաին 1469 թ. 2.112/17.4.5 Հ գավթի ներսում` կանգնեցված եռաստիճան բարձր պատվանդանին Hovhannavank Monastery 145.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2.112/17.4.6 Հ հենած գավթի աե պատին, ներքուստ, ստորին մասը չի պահպանվել, արձանագիր բեռնել պատկեր

Միաբանության շենք 17-18 դդ. 2.112/17.5 Հ կից է համալիրի հվ պարսպին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.112/17.5.1 Հ միաբանության շենքի պատի շարվածքում, արձանագիր բեռնել պատկեր

Դպրոցի շենք 1627 թ. 2.112/17.6 Հ գավթից հվ-ամ բեռնել պատկեր

Տապանատուն 4-12 դդ., 17 դ. 2.112/17.7 Հ կից է գավթին՝ հվ-ից բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-19 դդ. 2.112/17.8 Հ հս մասում, պարսպից ներս Hovhanavanq 2015 sep pic 199.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1711 թ. 2.112/17.8.1 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1741 թ. 2.112/17.8.2 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 18 դ. 2.112/17.8.3 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 18 դ. 2.112/17.8.4 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 18 դ. 2.112/17.8.5 Տ բեռնել պատկեր

Հուշասյուն 6 դ. 2.112/17.9 Հ համալիրի հվ-աե մասում, վրնրգ.՝ 1950-ական թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.112/17.1 Հ Կաթողիկե եկեղեցուց 25 մ հվ, քարակույտերի մեջ, վերին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.112/17.11 Հ Կաթողիկե եկեղեցուց 25 մ հվ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.112/17.12 Հ Կաթողիկե եկեղեցուց 25 մ հվ, պահպանվել է միայն քիվի հատվածը, արձանագիր բեռնել պատկեր

Պարիսպ 12-13 դդ. 2.112/17.14 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 2.112/17.14.1 Հ պարսպի ամ պատի շարվածքում, բեկոր, արձանագիր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. 2.112/17.15 Տ համալիրը շրջափակող պարսպից հս բեռնել պատկեր

Մատուռ 10 դ. 2.112/17.15.1 Հ գերեզմանոցի աե եզրին` կիսավեր Matur Narekatsi Hovhannavanq.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ «Գրիգոր Նարեկացի» 19 դ. 2.112/17.15.2 Տ գերեզմանոցի հվ եզրին, վրնրգ.՝ 1960-ական թթ. Hovhannavank Monastery 115.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչիկ վարդապետի 1171 թ. 2.112/17.15.3 Հ պահպանվել է միայն արձանագիր պատվանդանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Երեմիայի և Յոհաննես քահանայի 13 դ. 2.112/17.15.4 Հ որմնափակ, գերեզմանոցի աե մասում` կոտրվածքներով Hovhannavank Monastery 112.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոսրովի 13 դ. 2.112/17.15.5 Տ գերեզմանոցի կնտ.-ում, պահպանվել է միայն արձանագիր պատվանդանը բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր 10-13 դդ. հվ-աե մասում 2.112/18 Տ Հովհաննավանքին հարող տարածքում, կան տասնյակից ավելի կացարաններ Քարայր-կացարանների համալիր, Օհանավան 02.jpg բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]