Ենոքավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Ենոքավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 56 հուշարձան (23 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 8-7 դդ. գյուղից 16 կմ հվ-ամ, Գետահովիտ գետի աջ ափին, «Օկոն» ամրոցից 8 կմ հվ-ամ, գյուղի յայլայի մոտ, «Սանգյառ» վայրում 10.28/1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Աստղի բլուր» («Աստղի յալ») Ք.ա. 1 հզ գյուղի հս-աե եզրին 10.28/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ 10.28/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Բերդատեղ» Ք.ա. 6-4 դդ. գյուղից 8 կմ հս-ամ 10.28/3 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Թխկուտ ձոր» Ք.ա. 1 հզ գյուղից 4.5 կմ աե, Գետահովիտ գետի աջ ափին 10.28/4 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Կոթաքար» Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 2 կմ ամ 10.28/5 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Օկոն» Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 25 կմ ամ, Գետահովիտ գետի ձախ ափին 10.28/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. գյուղի ամ եզրին 10.28/7 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բաղի ձոր» 12-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ 10.28/8 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Բաղի ձորի խաչ» 12-13 դդ. 10.28/8.1 Հ կիսավեր է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Իշարած» 13-17 դդ. գյուղից 4 կմ ամ, ճանապարհից ձախ, անտառի բացատում 10.28/9 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 10.28/9.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար 10.28/9.2 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Կռանատախտ» 10-13 դդ. գյուղից 4-5 կմ ամ, Գետահովիտ գետի ձախ ափին, անտառում 10.28/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Կռանատախտ» 12-13 դդ. 10.28/10.1 Հ միանավ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.28/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սև քար» («Օկոն») միջնադար - 20 դ. գյուղից 17 կմ հվ-ամ, «Օկոն» հանդամասում 10.28/11 Հ Գյուղատեղի Օկոն (Սև Քար) 01.jpg բեռնել պատկեր

Աղբյուր («Օկոնի աղբյուր») 19 դ. 10.28/11.1 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-20 դդ. եկեղեցու շուրջը 10.28/11.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.28/11.2.1 Տ բեկորոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.28/11.2.2 Տ բեկորոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.28/11.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.28/11.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.28/11.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար թևավոր 12-13 դդ. 10.28/11.2.6 Հ Թևավոր խաչքար.jpg բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1831 թ. 10.28/11.2.7 Տ ուղղանկյունաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1848 թ. 10.28/11.2.8 Տ ուղղանկյունաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1848 թ. 10.28/11.2.9 Տ ուղղանկյունաձև բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Օկոնախաչ» 1863 թ. 10.28/11.3 Հ եռանավ Օկոնախաչ.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու բեմին 10.28/11.3.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատի կամարաշարի ամ որմնամույթին 10.28/11.3.2 Տ ստորին բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատի կամարաշարի աե որմնամույթին 10.28/11.3.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատի կամարաշարի ամ որմնամույթին 10.28/11.3.4 Տ ստորին բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ պատին, արտաքուստ 10.28/11.3.5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ պատին, մուտքից աջ 10.28/11.3.6 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հս պատի տակ, ներքուստ 10.28/11.3.7 Տ բեռնել պատկեր

Խաքար թևավոր 13 դ. եկեղեցու բեմին 10.28/11.3.8 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սրբանես» 7-13 դդ. գյուղից 1.5-2 կմ ամ 10.28/12 Հ Srbanes church in Yenoqavan (10).jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 7 դ. 10.28/12.1 Հ խաչաձև է, քառախորան, ավերված Srbanes church in Yenoqavan (1).jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-13 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 10.28/12.1.1 Հ Khachkar in Srbenes church, Yenokavan (5).jpg բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղի հս-ամ եզրին, գոմերի մոտ 10.28/13 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 4 կմ ամ, «Իշարած» հանդամասում 10.28/14 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 13 դ. գյուղից 1 կմ հվ, Գետահովիտ գետի ձախ ափին, անտառում 40°54′49″ հս․. լ. 45°05′58″ ավ. ե. / 40.913611° հս․. լ. 45.099444° ավ. ե. / 40.913611; 45.099444 10.28/15 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Ծթհանք» 12-13 դդ. գյուղից 2-3 կմ ամ, «Ծթհանք» («Ձիթհանք») վայրում, անտառի մեջ 10.28/16 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գավիթ 12-13 դդ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 10.28/16.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 10.28/16.2 Հ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 12-13 դդ. եկեղեցու մոտ, ժայռի տակ 10.28/16.3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սարգիս («Մատուռ») 12-13 դդ. գյուղի հվ-ամ եզրին, Գետահովիտ գետի ձախ ափին, «Խաչի դոշ» վայրում, ձորի պռնկին 10.28/17 Հ կիսավեր Ht152990.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-19 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 10.28/17.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին, մոտքից վեր 10.28/17.2 Հ ծառայում է որպես ճակատակալ քար բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ, ագուցված է Գ. Գաբրիելյանի տան պատին 10.28/18 Տ ստորին կես բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սբ. Կիրակի Կռնավար» 13 դ. գյուղի սկզբնամասում, ճանապարհի եզրին 10.28/19 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1972 թ. գյուղի սկզբնամասում 10.28/20 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1990 թ. գյուղի մեջ 10.28/21 Տ բեռնել պատկեր

Ջրամբար 12-13 դդ. «Բաղի ձոր» գյուղատեղիից մոտ 1.5 կմ հս-ամ, անտառում 10.28/22 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր միջնադար Գետահովիտ գետի ձորում 10.28/23 Հ Lastiver - Ijevan - From Stone Ages.jpg բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]