Այգեհովիտի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Այգեհովիտ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թվականին․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 45 հուշարձան (15 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Աշտարակ 18 դ. գյուղից 3 կմ հս 10.9/1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ աե 10.9/2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. գյուղի աե եզրին 10.9/3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.9/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.9/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. գերեզմանոցի հվ մասում 10.9/3.3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար ֆիդայի Խաչատուր Հարությունյան-Ջանվելյանի 1906 թ. 10.9/3.4 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար ֆիդայի Գրիգոր Տեր-Վարդանյանի 1906 թ. 10.9/3.5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. գյուղի հվ մասում 10.9/4 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-19 դդ. գյուղից 3 կմ հվ-ամ, անտառում 10.9/5 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր «Սրվեղ» 13-14 դդ. 10.9/5.1 Հ Սրվեղի վանք.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. 10.9/5.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.9/ᅠᅠᅠ5.1.1.1 Հ երկթեք վերնամասով բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1889 թ. Սբ. Նշան եկեղեցուց հս 40°58′28″ հս․. լ. 45°15′07″ ավ. ե. / 40.974444° հս․. լ. 45.251944° ավ. ե. / 40.974444; 45.251944 10.9/5.1.2 Հ միանավ դահլիճ. կիսավեր է, կառուցել է գյուղի համայնքը` քահանա տեր Հովհաննեսի առաջնորդությամբ Սրվեղի վանք2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու ամ պատին, արտաքուստ 10.9/5.1.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Նշան 13 դ. 10.9/5.1.3 Հ ճարտ.` Խաչատուր, գմբեթավոր սրահ, համալիրի գլխավոր եկեղեցին է Սրվեղի վանք 14.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե պատին, ներքուստ 10.9/5.1.3.1 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու բեմի վրա 10.9/5.1.3.2 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու աե պատին, արտաքուստ 10.9/5.1.3.3 Հ բեռնել պատկեր

Կառույցներ օժանդակ 13-14 դդ. 10.9/5.1.4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Պարիսպ 13-14 դդ. 10.9/5.1.5 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. գյուղից 3 կմ հվ-աե, «Մահմուդ յալ» հանդամասում, անտառի բացատում 10.9/6 Տ այլ անվանում՝ «Մահմուդ եղցի» բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. 10.9/6.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 10.9/6.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Կոտրած եղցի» 17 դ. 10.9/6.2 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դիեր» ուշ միջնադար գյուղից 4 կմ հվ-ամ 10.9/7 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-18 դդ. 10.9/7.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 10.9/7.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դիեր մեծ» 17-18 դդ. գյուղից 4.5 կմ հվ, անտառում, բարձունքի վրա 10.9/8 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. 10.9/8.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. «Մեծ Դիերի» և «Դիերի» միջակայքում 10.9/8.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խաշթառակ» 17-18 դդ. գյուղից 2.5 կմ ամ, դաշտում, Դիտավան տանող ճանապարհի եզրին 10.9/9 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար 10.9/9.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գյուղատեղիի հս մասում 40°58′28″ հս․. լ. 45°15′07″ ավ. ե. / 40.974444° հս․. լ. 45.251944° ավ. ե. / 40.974444; 45.251944 10.9/9.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Վարդխմհատ» 12-17 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, ձորակի երկու կողմում 10.9/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Վարդխմհատի խաչ» («Կոտրած եղցի») 12-13 դդ. բարձունքի վրա 10.9/10.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 10.9/10.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Քոլի գեղ» 14-17 դդ. գյուղից 5 կմ հվ-աե, անտառում, ջրամբարի մոտ 10.9/11 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-17 դդ. գյուղատեղիի հս մասում 10.9/11.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.9/11.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 14-15 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 10.9/11.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. գյուղի մեջ 10.9/12 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 16-17 դդ. գյուղից 4 կմ հս, երկաթուղային կամրջից 100 մ ամ, Աղստև գետի վրա 10.9/13 Տ պահպանվել է ձախափնյա խելը բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գյուղի մեջ, հիվանդանոցի մոտ 10.9/14 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. գյուղից 6 կմ հվ-ամ, Համզասար տանող անտառամիջյան ճանապարհից ձախ 10.9/15 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]